Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνήμη Τ. Σινόπουλου

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από το θάνατο του ποιητή Τάκη Σινόπουλου.Το περιοδικό "Αλφειός" τιμά τον ποιητή με έναν ενδιαφέροντα τόμο. Είκοσι τέσσερις ποιητές και κριτικοί λογοτεχνίας σκιαγραφούν τον άνθρωπο και ποιητή Τ. Σινόπουλο, με κείμενα που πλαισιώνονται με φωτογραφικό υλικό και ανθολόγιο ποιημάτων του. Μεταξύ άλλων γράφουν οι: Ελένη Βακαλό, Αναστ. Βιστωνίτης, Ηλίας Γκρης (έχει και την επιμέλεια), Αλέξης Ζήρας, Σόνια Ιλίνσκαγια, Ανδρ. Μπελεζίνης, Μιχάλης Μερακλής, Γιώργης Παυλόπουλος, Παύλος Σινόπουλος κ.ά. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης δέκα ανέκδοτα γράμματα του ποιητή προς τον φίλο του Γ. Παυλόπουλο.

Με αφορμή την επέτειο το περιοδικό "Αλφειός" διοργανώνει στον Πύργο Ηλείας και εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Τ. Σινόπουλο. Στις 26 του Απρίλη, ανήμερα του θανάτου του, στο θέατρο "Απόλλων" (8.30μ.μ.) θα μιλήσουν οι Σ. Ιλίνσκαγια, Αλ. Ζήρας, Θ. Βαρουξής, ενώ ποιήματά του θ' απαγγείλει ο Κώστας Καζάκος. Στον ίδιο χώρο, στις 27/4, (8.30μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί συναυλία αφιερωμένη στον ποιητή με συμμετοχή του Συνόλου Μουσικής Δωματίου της ΕΡΑ, η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από το Γ Πρόγραμμα. Τη Δευτέρα, 6/5, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενωσης Σπάρτης Μ. Ασίας, στη Ν. Ιωνία, θα γίνει συζήτηση με τους Β. Βογιατζόγλου, Ερ. Καψωμένο, Ηλ. Χ. Παπαδημητρακόπουλο, Ανδρ. Μπελεζίνη και συντονιστή τον Ηλ. Γκρη.

Κραυγή μνήμης

Το ολοκαύτωμα του χωριού Χορτιάτης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής (2/9/1944) αποτελεί την ιστορική βάση του μυθιστορήματος του Αμερικανού συγγραφέα Εντμουντ Κίλι, "Η σιωπηλή κραυγή της μνήμης. Χορτιάτης 1944",που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Εξάντας". Ο συγγραφέας υφαίνει την ιστορία του με την πραγματική θηριωδία, που σκιάζει το παρελθόν του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Βαλτχάιμ,που, αν και δεν ονομάζεται, σαφώς υπονοείται. Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, αντιμέτωπος με πέντε μυθιστορηματικές μαρτυρίες, που αναπλάθουν τα γεγονότα σύμφωνα με τις αναμνήσεις πέντε διαφορετικών ανθρώπων, καλείται να ανακαλύψει τα στοιχεία που θα τεκμηριώνουν τις κατηγορίες κατά του "W".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ