Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιξη με ενδιαφέρουσες παραστάσεις
  • Το "Θέατρο της Ανοιξης" θα παρουσιάσει (26/4 - 19/5), το έργο του Ισπανού συγγραφέα Χοσέ Σαντσίς Σινιστέρα "Αϊ, Καρμέλα",στο θέατρο "Αμόρε".Πρόκειται για την ιστορία δύο πλανόδιων θεατρίνων στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου. Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο "ελεγεία για έναν εμφύλιο πόλεμο". Οι ήρωες περνούν κατά λάθος από τη ζώνη των δημοκρατικών, στη ζώνη των φρανκιστών, όπου εξαναγκάζονται να δώσουν αυτοσχέδια παράσταση για τους στρατιώτες. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα φόβου και απειλής, το δραματικό συνδυάζεται με το κωμικό, η φαντασία με την πραγματικότητα, η ζωή με το θέατρο. Ο Σινιστέρα εστιάζει το ενδιαφέρον του στη στάση του καλλιτέχνη απέναντι στην κοινωνία, την πολιτική, τον πόλεμο και τον έρωτα, σε μια σκληρή εποχή. Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Πλάτωνα Μαυρομούστακου,σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη - Σέργιου Γκάκα,σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση,μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου και χορογραφίες Γιώτας Πολυχρονοπούλου.Παίζουν: Χρυσάνθη Δούζη, Γιάννης Μαργαρίτης.
  • "Αντιγόνης Χορός" τιτλοφορείται η παράσταση που παρουσιάζει στο "Αμφι-Θέατρο" η θεατρική εταιρεία "Πολυώνυμο".Με βάση τη μετρική και τη μουσική επεξεργασία συνύπαρξης ρυθμού και λόγου ακούγονται αποσπάσματα από την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή.Ολα τα πρόσωπα (Κρέων, Αίμων, Αντιγόνη, φύλακας, άγγελος, Τειρεσίας) και τα χορικά ερμηνεύει ο Αρης Ρέτσος,αποδείχνοντας τη στενή τους σχέση. Η μετάφραση είναι του Γιάγκου Ανδρεάδη,η σκηνική επιμέλεια, το κοστούμι και η μάσκα του Νίκου Στεφάνου.Μουσικά όργανα της παράστασης: έγχορδο, κρουστό και φλογέρα. Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο (8.30μμ).
  • Το "Δηλητήριο" του σύγχρονου Ισπανού συγγραφέα Ροντόλφ Σιρέρα θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων,από αύριο μέχρι και την Κυριακή στο θέατρο "Αλφα",σε σκηνοθεσία Θεοδώρου Εσπίριτου,μετάφραση Δημήτρη Πετρόπουλου,σκηνικά - κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη.Παίζουν: Γιώργος Τζέρπος, Δημήτρης Πετρόπουλος.Το έργο τοποθετείται στο Παρίσι του 1784, λίγα χρόνια πριν τη Γαλλική Επανάσταση. Ενας μαρκήσιος, που αντιπαρατίθεται στις επικρατέστερες θεωρίες της εποχής του, καλεί στο μέγαρό του έναν ηθοποιό για να παίξει, αποκλειστικά γι' αυτόν, ένα απόσπασμα από το έργο που έχει γράψει με βάση την "Απολογία" του Σωκράτη. Μεταξύ τους αναπτύσσεται ένας διάλογος ο οποίος αντικαθίσταται από παιχνίδια εξουσίας.

Το καλοκαίρι, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα παρουσιάσει τον "Υπηρέτη δύο αφεντάδων" του Γκολντόνι,σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

  • Μέχρι τις 28/4, στο θέατρο "Λαμπέτη" το "Θεσσαλικό Θέατρο" θα παρουσιάζει το έργο της Ιωάννας Καρυστιάνη "Η κυρία Κατάκη",σε διασκευή - σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.Παίζουν: Ειρήνη Ιγγλέση, Ναταλία Στεφάνου, Αλέξανδρος Τσακίρης, Κατερίνα Βακαλοπούλου, Τζούλι Σούμα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ