Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Η Αθήνα τιμά την ιστορία της

Σήμερα η μεγάλη γιορτή στο Καλλιμάρμαρο. "Ισχυρή η υποψηφιότητα της Αθήνας", κατά τον Χ. Σάμαρανκ

Διπλωματική κίνηση αβροφροσύνης ή ειλικρινής έκφραση της άποψής του. Με τον Χ. Α. Σάμαρανκ, τον διπλωμάτη πρόεδρο της ΔΟΕ, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι χτες στην αρχαία Ολυμπία ο πρόεδρος της ΔΟΕ επισήμανε ότι η υποψηφιότητα της Αθήνας "μπορεί να είναι ιδιαίτερη ισχυρή, καθώς η πόλη διαθέτει εξαιρετικές αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα μπορεί να κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση ορισμένων άλλων θεμάτων με την κατασκευή του Μετρό και του Αεροδρομίου. Διαπιστώνω ακόμα σημαντικές ελληνικές επιτυχίες το τελευταίο διάστημα. Πιστεύω ότι στην Ατλάντα η αθλητική σας παρουσία θα γίνει αισθητή και αυτό θα βοηθήσει την υποψηφιότητά σας για το 2004". Τέλος, όταν ρωτήθηκε για την Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία στις ΗΠΑ, τόνισε: "Η οργανωτική επιτροπή της Ατλάντα θα σεβαστεί το καταστατικό της ΔΟΕ και τη συμφωνία που έχει κάνει με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή".

Στην αρχαία Ολυμπία συνεδρίασε χτες για πρώτη φορά στην ιστορία της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, η οποία σε ψήφισμά της εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη συμβολή της Ελλάδας, του λαού της και της κυβέρνησης στη διάδοση του Ολυμπισμού και την υποστήριξη που παρέχει το Ολυμπιακό Κίνημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την αισιοδοξία του ότι η υποψηφιότητα της Ελλάδας θα βρει καλύτερη ανταπόκριση αυτή τη φορά, εξέφρασε χτες στη διάρκεια της εκδήλωσης στην Παλιά Βουλή παρουσία του Χ. Α. Σάμαρανκ και του δημάρχου Αθήνας Δ. Αβραμόπουλου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος. Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ και ο δήμαρχος Αθήνας Δ. Αβραμόπουλος τιμήθηκαν από την ΕΟΑ με αντίγραφο του κυπέλλου με το οποίο είχε βραβευτεί ο Σπ. Λούης.

Οι εκδηλώσεις στο Καλλιμάρμαρο

Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων κορυφώνονται σήμερα με τη γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 5.45 ενώ στις 6μμ θα ανοίξει το πρόγραμμα της αναπαράστασης των πρώτων Αγώνων του 1896. Τα περισσότερα αγωνίσματα του προγράμματος στα οποία θα πάρουν μέρος αθλητές και αθλήτριες από τις χώρες που είχαν συμμετοχή σ' εκείνη την Ολυμπιάδα, θα γίνουν με τους κανόνες που ίσχυαν τότε. Η μόνη χώρα που δεν κατάφερε να στείλει πλήρη ομάδα ήταν η Γαλλία... Από τις ξένες συμμετοχές αξίζει κανείς να σημειώσει την παρουσία του Αμερικανού Ολυμπιονίκη των 110εμπ. Ρότζερ Κίνγκτομ και του επικοντιστή Τάρπενινγκ. Από ελληνικής πλευράς μεταξύ άλλων θα αγωνιστούν ο Χάρης Παπαδιάς στα 100μ., ο Νότης Παπούλιας στα 1.500μ, ο Τσαταλός στο επί κοντώ, ο Γεωργίτσας και ο Σωτηρόπουλος στο Μαραθώνιο.

Στο μεταξύ στις 4.20 μ.μ. θα έχει φτάσει στο Μαραθώνα η Ολυμπιακή Φλόγα, που μετά από τέσσερις ώρες θα μπει στο Καλλιμάρμαρο από την Νίκη Μπακογιάννη και τον Νίκο Κακλαμανάκη. Θα ακολουθήσει διεθνής λαμπαδηδρομία, στην οποία θα πάρουν μέρος παλιοί Ολυμπιονίκες σαν εκπρόσωποι των 17 πόλεων που έχουν διοργανώσει σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τη δάδα για την "Αθήνα 1896" θα κρατήσει η Βούλα Πατουλίδου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ