Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 1996

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΑΝ Ο ΤΣΕΣΜΕΣ ΚΑΙ Η ΑΛΑΤΣΑΤΙΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΜΗΝΥΜΑ
ΦΙΛΙΑΣ
με ευρύτερες διαστάσεις

Αλέκα Παπαρήγα: Η ειρήνη και η σταθερότητα μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση των λαών

Ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, με ευρύτερες και πολύμορφες διαστάσεις και σημασία, για τις σχέσεις των δύο χωρών και λαών, σημείωσε η χτεσινή επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στις πόλεις Τσεσμέ και Αλάτσατιν της Τουρκίας. Η θερμότατη υποδοχή - όπως και οι ιδιαίτερα εγκάρδιες μετέπειτα συναντήσεις - που επιφύλαξαν πλήθος κόσμου, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες της περιοχής, βουλευτές και άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων, στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούν χαρακτηριστική απόδειξη αυτής της επιτυχίας και ταυτόχρονα των μεγάλων δυνατοτήτων, για την προώθηση της φιλίας και της αλληλεγγύης, μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού.

Αυτό, ακριβώς, ήταν και το κύριο μήνυμα, που έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους δεκάδες εκπροσώπους των ελληνικών, τουρκικών και διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που κάλυψαν την επίσκεψη.

"Δηλώσαμε ότι δεν πρέπει να αμφισβητούνται τα κυριαρχικα διακαιωματα και ότι επίσης, οι βραχονησιδες Ιμια ανήκουν στην Ελλάδα. Δεν μείναμε όμως εκεί. Προσπαθήσαμε, σε όλους τους τόνους, να υπογραμμίσουμε την ανάγκη φιλίας και αλληλεγγύης των λαών και της ενεργητικής τους παρέμβασης, για την ειρήνη στην περιοχή. Και την ανάγκη αντιπαράθεσης στην πολιτική της "νέας τάξης πραγμάτων", που γεννάει το "διαίρει και βασίλευε" ή - αν θέλετε - αξιοποιεί διαφορές, για να προωθείται η πολιτική του μοιράσματος των αγορών", υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  7

Μονά - ζυγά δικά της

Μονά - ζυγά δικά της, τα θέλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Θέλει να τα έχει καλά και με τους καταναλωτές (τους ψηφοφόρους δηλαδή) και τους μεγαλοεπιχειρηματίες (αυτούς που εκπροσωπεί). Ενδεικτικός, για του λόγου του αληθές, ο τρόπος, με τον οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη συνεχή άνοδο των τιμών στις βενζίνες, που ανοίγουν και νέες τρύπες στις τσέπες των καταναλωτών και γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των μεγάλων εταιριών (διύλισης και εμπορίας) πετρελαιοειδών.

Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να εξωραϊσει το "κοινωνικό" προφίλ της κυβέρνησης, βγήκε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και προειδοποίησε πως θα επιβάλει πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων, υπονοώντας πως, έτσι, θα τιμωρήσει τους κερδοσκόπους.

Οχι, αν νομίζετε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να νοθεύσει τους νόμους της "ελεύθερης αγοράς", κάνετε μεγάλο λάθος. Δεν προτίθεται να επιβάλει πλαφόν στις εταιρίες διυλιστηρίων, που, απρόθυμες να συμπιέσουν τα κέρδη τους, μεταφέρουν τις αυξήσεις των διεθνών τιμών στην κατανάλωση και, ταυτόχρονα, μεγαλώνουν παραπέρα τα ποσοστά κερδών τους.

Το πλαφόν - αν, τελικά, επιβληθεί - θα επιβληθεί στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και στους ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης και όχι στα διυλιστήρια. Και λογικά αναρωτιέται κάθε λογικός άνθρωπος: Γιατί, δεν επιβάλλει πλαφόν και στις εταιρίες των Λάτσηδων και των Βαρδινογιάννηδων;


ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ,από τα Μουζακάτα Κεφαλονιάς, αγωνιστής από το 1942, προσφέρει 170.000 δρχ. για το 15ο Συνέδριο και 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", που είναι η εφημερίδα του, στη μνήμη του αδελφού του Γεράσιμου Γρηγοράτου (Αστραπόγιαννου), καπετάνιου του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στη μνήμη της αδελφής του Διονυσίας Γρηγοράτου,που σκοτώθηκε το 1949 σε μάχη, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών από την Κεφαλονιά που σκοτώθηκαν την περίοδο 1941-1949.
  • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων, 100.000 δρχ., ως δεύτερη δόση για το 15ο Συνέδριο.
  • Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ προσφέρει για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καισαριανής, 100.000 δραχμές, στη μνήμη των αγωνιστών: Στέργιου Αναστασιάδη, Παντελή Κιουρτσή, Ηρακλή Μποζαντζίδη, Βασίλη Ζάννου, Παναγιώτη Κελεμπισιώτη και Θωμά Βαφάκη, που έπεσαν στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία της πατρίδας, για το σοσιαλισμό.


Εργασιακός μεσαίωνας ... ελέω "Λευκής Βίβλου"

Ακόμα και υπόγεια τούνελ αξιοποιούνται προκειμένου να περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας σε επιχειρήσεις! Από ένα τέτοιο τούνελ, η επιχείρηση "Κορακίδη" φυγαδεύει ό,τι θέλει να κρύψει. "Μαύρη" εργασία και σε επιχείρηση ιματισμού στο Κερατσίνι


ΣΕΛ.  13
Αυξήσεις - "φωτιά" στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ

Αντί να μειώσουν την τιμή του νερού, όπως είχαν υποσχεθεί, αφού δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος της λειψυδρίας, προετοιμάζουν το αντίθετο. Η ΕΥΔΑΠ προτείνει στην κυβέρνηση να ισχύσουν από τον Ιούλιο αυξήσεις από 11% - 55%, στο νερό, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης, 50% στο τέλος αποχέτευσης και 25% στο πάγιο


ΣΕΛ.  16

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ