Σελ. /56
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 1996

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ "Ρ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Τους "ισχυρούς" μόνο ωφελεί η πολιτική της υποτέλειας

Ιδιαίτερα χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα, και στο φόντο του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ

Οι έντονες ανησυχίες, για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των εθνικών συμφερόντων, συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο ταξίδι που ξεκινά σήμερα για την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει επίσημες συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Κι αυτό, γιατί στις αποσκευές του, ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταφέρει την πολιτική της υποτέλειας και των "ευχαριστιών" απέναντι στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τα εθνικά προβλήματα της χώρας. Πολύ περισσότερο που είναι γνωστά τα σχέδια και οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών για το σύνολο των προβλημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καθώς και η επιθυμία τους να τα προωθήσουν ως "πακέτο".

Στα πλαίσια αυτά, αμφισβητούνται σοβαρά αλλά βάσιμα, οι προθέσεις της κυβέρνησης να αντισταθεί στις προαναφερόμενες επιδιώξεις των ΗΠΑ στην περιοχή και να υπερασπίσει και διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα. Ιδιαίτερα μετά τη στάση της στην κρίση στα Ιμια, όπου συναίνεσε σε καθεστώς συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί είναι φανερό, ότι θέλουν να εδραιώσουν τον επιδαιτητικό τους ρόλο και να προχωρήσουν σε μια γενικότερη διευθέτηση των "διαφορών", προς όφελος των δικών τους συμφερόντων και δευτερευόντως του προστατευόμενου καθεστώτος της Αγκυρας.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι κυβερνώντες οφείλουν να γνωρίζουν πως δεν έχουν καμία απολύτως εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα στο βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και των σύγχρονων διλημμάτων περί "Ψωροκώσταινας" και "μονόδρομων".

Ενδεικτικό για το πού οδηγεί η πολιτική της υποτέλειας και των "ανοιχτών θυρών" στις ορέξεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων, είναι και το σημερινό αφιέρωμα - χρονικό του "Ρ" στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του 20ού αιώνα στα Βαλκάνια. Το συμπέρασμα είναι ευκρινές και χαρακτηριστικό: Από τις πολύμορφες επεμβάσεις, κερδισμένοι βγήκαν μόνο οι ιμπεριαλιστές, ενώ οι λαοί των Βαλκανίων, εξαιτίας της τακτικής του "διαίρει και βασίλευε", πλήρωσαν με ποτάμια αίματος το "ενδιαφέρον" των ιμπεριαλιστών για την "ειρήνη" και την "ανάπτυξη" της περιοχής.


ΣΕΛ.  16   -   17

Γέφυρα φιλίας, με πολύμορφη σημασία και διαστάσεις

Χίος - Τσεσμές

Η επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στην τουρκική πόλη και τη γύρω περιοχή

Ενα οδοιπορικό στην "άλλη" Τουρκία, η οποία βρίσκεται στα αισθήματα φιλίας και συνεργασίας του λαού της γειτονικής χώρας, αποτέλεσε η επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα και της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην τουρκική πόλη Τσεσμέ και τη γύρω περιοχή, απέναντι από τη Χίο. Ενα οδοιπορικό, όπου αποκαλύπτονται η αθέατη πλευρά των σχέσεων των δύο λαών και οι δυνατότητες που υπάρχουν για τη δημιουργία ενός άλλου κλίματος, σε όφελος και των δύο πλευρών.

"Είμαστε αδέλφια", μια φράση που ήχησε πολλές, όπως και άλλες: "Η θάλασσα αυτή θέλουμε να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει". "Είσαστε φίλοι μας και όχι εχθροί μας". Φράσεις, στις οποίες αποτυπώνονται τα αγνά συναισθήματα του τουρκικού λαού, αλλά και η στάση των τοπικών αρχών και δείχνουν το μόνο δρόμο που υπάρχει, της ειρήνης και της συνεργασίας. Η γέφυρα, που στήθηκε μεταξύ Χίου και Τσεσμέ, μπορεί να γίνει ακόμα πιο στέρεα και μόνιμη.


ΣΕΛ.  28  -  29

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
  • Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ,παλαίμαχος κομμουνιστής - ναυτεργάτης, από το Μαραθόκαμπο Σάμου, προσφέρει 200.000 δρχ.
  • Ο σ. Π. ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ προσφέρει στη μνήμη της γυναίκας του Σοφίας, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, 150.000 δρχ. μέσω ΝΕ Φθιώτιδας.
  • Η ΥΒΕΤ και ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ προσφέρουν, ως δεύτερη δόση, 100.000 δρχ.
  • Η σύζυγος και τα παιδιά του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΣΤΟΡΑ προσφέρουν στη μνήμη του 100.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Μελισσίων.
  • O T. N. προσφέρει 100.000 δρχ., στη μνήμη των Τάκη και Ελένης Αδάμου και του Νίκου Γκένα.
  • O ΤΑΣΟΣ ΖΑΝΝΗΣ,αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ, προσφέρει μέσω της ΚΟΒ Κεντροανατολικής Καλαμάτας 100.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών του Ευάγγελου και Παρασκευής Ζάννη και των αγωνιστών Γεωργίου Γιαννακόπουλου (εκτελέστηκε το '48 στην Τρίπολη,Βασ. Σταυράκη (εκτελέστηκε το '44 στην Καλαμάτα,Σωτ., Γεωργ. και Γιάννη Φράγκου,Αριστείδη και Κώστα Μουτζούρη,Διαμαντή Παναγούλια,Αντώνη Δεληγιάννη,Γιάννη Παπαδόπουλου,Αλέκου Σπανογιάννη,Σπύρου Κωτσάκη (Νέστορα).
  • Στη μνήμη των ακριβών συντρόφων μας Τίμου Περλέγκα και Νίκου Σκαρτσιάρη,ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ προσφέρει για το 15ο Συνέδριο 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ ΟΤΕ.


Πασχαλινή αγορά
Οι τιμές τραβούν το... Γολγοθά τους

Η πολιτική λιτότητας και η αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, σε συνδυασμό με τα παιχνίδια των κερδοσκόπων στην αγορά, προδικάζουν από τώρα πως το πασχαλινό τραπέζι θα είναι... αλμυρό και φέτος


ΣΕΛ.  38
Ρεπορτάζ
Μια βιολογική βόμβα απειλεί την πρωτεύουσα

Η εγκληματική παράταση της εκκρεμότητας, που υπάρχει στο όλο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών της πόλης, έχει δημιουργήσει αφόρητα αδιέξοδα και πολλαπλούς κινδύνους


ΣΕΛ.  42  -  43
"Βοκτάς"
Μια υπόθεση κομπίνας που βρωμάει από παντού

Σχεδόν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες γνώριζαν τι πρόκειται να συμβεί, αλλά το έκρυβαν επιμελώς. Οι πολλαπλές κομπίνες, οι διπλές και τριπλές εταιρίες και οι εκβιασμοί ήταν πάντα στο πρώτο πλάνο


ΣΕΛ.  39
Κοινή Αγροτική Πολιτική
Καταστροφικός μονόδρομος και για τη γεωργία

Δραματική επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της αγροτικής πολιτικής των Βρυξελλών και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, που υιοθετεί πλήρως η κυβέρνηση


ΣΕΛ.  18

Οικονομική Εξόρμηση

Φτάσαμε στο 55% του πλάνου

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίζουν οι κομμουνιστές τις προσπάθειες κάλυψης του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  5

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ