Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ "Ρ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Τους "ισχυρούς" μόνο ωφελεί η πολιτική της υποτέλειας

Ιδιαίτερα χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα, και στο φόντο του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ

Οι έντονες ανησυχίες, για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των εθνικών συμφερόντων, συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο ταξίδι που ξεκινά σήμερα για την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει επίσημες συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Κι αυτό, γιατί στις αποσκευές του, ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταφέρει την πολιτική της υποτέλειας και των "ευχαριστιών" απέναντι στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τα εθνικά προβλήματα της χώρας. Πολύ περισσότερο που είναι γνωστά τα σχέδια και οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών για το σύνολο των προβλημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καθώς και η επιθυμία τους να τα προωθήσουν ως "πακέτο".

Στα πλαίσια αυτά, αμφισβητούνται σοβαρά αλλά βάσιμα, οι προθέσεις της κυβέρνησης να αντισταθεί στις προαναφερόμενες επιδιώξεις των ΗΠΑ στην περιοχή και να υπερασπίσει και διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα. Ιδιαίτερα μετά τη στάση της στην κρίση στα Ιμια, όπου συναίνεσε σε καθεστώς συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί είναι φανερό, ότι θέλουν να εδραιώσουν τον επιδαιτητικό τους ρόλο και να προχωρήσουν σε μια γενικότερη διευθέτηση των "διαφορών", προς όφελος των δικών τους συμφερόντων και δευτερευόντως του προστατευόμενου καθεστώτος της Αγκυρας.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι κυβερνώντες οφείλουν να γνωρίζουν πως δεν έχουν καμία απολύτως εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα στο βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και των σύγχρονων διλημμάτων περί "Ψωροκώσταινας" και "μονόδρομων".

Ενδεικτικό για το πού οδηγεί η πολιτική της υποτέλειας και των "ανοιχτών θυρών" στις ορέξεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων, είναι και το σημερινό αφιέρωμα - χρονικό του "Ρ" στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του 20ού αιώνα στα Βαλκάνια. Το συμπέρασμα είναι ευκρινές και χαρακτηριστικό: Από τις πολύμορφες επεμβάσεις, κερδισμένοι βγήκαν μόνο οι ιμπεριαλιστές, ενώ οι λαοί των Βαλκανίων, εξαιτίας της τακτικής του "διαίρει και βασίλευε", πλήρωσαν με ποτάμια αίματος το "ενδιαφέρον" των ιμπεριαλιστών για την "ειρήνη" και την "ανάπτυξη" της περιοχής.


ΣΕΛ.  16   -   17

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ