Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Απαγορευτικό" στις εργολαβίες στη ΔΕΗ

Να απαγορεύσουν την είσοδο των εργολάβων σε χώρους της ΔΕΗ μέχρι τις 6 του Μάρτη, καλεί η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ τους εργαζόμενους, ως προειδοποίηση ενάντια στην "αφανή ιδιωτικοποίηση"

Τη "με κάθε τρόπο" παρεμπόδιση εισόδου όλων των εργολάβων σε χώρους της ΔΕΗ, από τα συνδικαλιστικά στελέχη, τη μη χορήγηση υλικών, εργαλείων, σχεδίων, μηχανημάτων από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε εργολάβους, τη μη επίβλεψη έργων και υπογραφή πιστοποιήσεων και τη μη διακοπή εργασιών, ώστε να εργαστούν οι εργολάβοι, στο διάστημα από την περασμένη Τρίτη 27 του Φλεβάρη έως και τις 6 του Μάρτη,αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,ως προειδοποιητικό μέτρο ενάντια στην αθρόα είσοδο εργολάβων στη ΔΕΗ.

Το ζήτημα της "αφανούς ιδιωτικοποίησης", της ανάθεσης δηλαδή όλο και περισσότερων έργων της ΔΕΗ σε ιδιώτες εργολάβους, Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ το θίγει σε σημείωμά της προς τους συλλόγους - μέλη της, τα περιφερειακά και τοπικά όργανά της, με το οποίο καλεί να τηρηθούν αυστηρά τα παραπάνω μέτρα.

Στο σημείωμά της, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ επισημαίνει τις κακοτεχνίες των εργολαβιών, τον κίνδυνο να χαθεί η σημερινή σημαντική τεχνογνωσία του προσωπικού της ΔΕΗ, το ότι η τακτική των εργολαβιών "έχει διαρρήξει τον εργασιακό ιστό", με αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητας. Πολλές φορές έχουν δημιουργηθεί προβλήματα ανάμεσα σε εργαζόμενους της ΔΕΗ και εργολάβους "και το περίεργο είναι ότι ελέγχθηκαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προσπάθησαν να προστατέψουν τα συμφέροντα της ΔΕΗ".

Σημειώνει, επίσης, ότι πολλαπλασιάστηκε το κόστος των έργων και τονίζει σχετικά με την τακτική που ακολουθούν οι εργολάβοι: "Δίνουν αρχικά και στις πρώτες εργολαβίες χαμηλό τίμημα. Στη συνέχεια ζητούν και πετυχαίνουν αναθεωρήσεις - ανατιμήσεις. Εφευρίσκουν πρόσθετες εργασίες, που δήθεν δε συμπεριλαμβάνονται στην αρχική σύμβαση. Ολες οι συμβάσεις - εργολαβίες, μετά την πρώτη, έχουν κόστος πολύ μεγαλύτερο, τόσο από τις πρώτες, όσο και αν το έργο το αναλάμβανε το προσωπικό της ΔΕΗ. Οι ετήσιες δαπάνες για εργολάβους - εργολαβίες αυξάνονται με ρυθμούς τρομακτικούς (αύξηση το 1995 σε σχέση με το 1994 πάνω από το 30%)".

Ακόμα καταγγέλλει τις συνθήκες "σκλαβοπάζαρου" στο λεκανοπέδιο Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου,όπου οι εργολάβοι πληρώνονται νόμιμα ημερομίσθια για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων και προσλαμβάνουν "κύρια αλλοδαπούς, τους οποίους αμείβουν με πολύ λιγότερα χρήματα, χωρίς ασφάλεια".

Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται και από στοιχεία του "Ρ",σύμφωνα με τα οποία, το 1995 ο μέσος όρος έκπτωσης που πρόσφεραν οι εργολάβοι για έργα στον τομέα διανομής στην Αττική ήταν 45,5%,ενώ για το 1996 έχουν δοθεί προσφορές με μέσο όρο έκπτωσης 26,5%,υπάρχει, δηλαδή, μια διαφορά 19 μονάδων σε σχέση με το 1995. Για τα έργα αυτά η ΔΕΗ έχει προϋπολογίσει 15 δισ. δραχμές το 1996! Στη Βόρεια Ελλάδα,ξανά στον τομέα διανομής, ο μέσος όρος έκπτωσης το 1995 ήταν 41,6%,ενώ το 1996 μόλις 26,5%,μια διαφορά 15,1 μονάδων για έργα προϋπολογισμού 18,4 δισ. δραχμών.

Σχολιάζοντας αυτή την κατάσταση, ο Η. Σταμέλος,μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και στέλεχος της ΕΣΚ - ΔΕΗ,μας είπε: "Σήμερα έχουμε "αφανή ιδιωτικοποίηση". Ενα μεγάλο μέρος έργων της ΔΕΗ το κάνουν εργολάβοι και μέσα από αυτά απομυζούν μεγάλο μέρος των εσόδων της ΔΕΗ. Είναι κοινή πεποίθηση ότι τα έργα που φτιάχνουν οι εργολάβοι έχουν σοβαρές κακοτεχνίες και έρχεται εκ των υστέρων η ΔΕΗ να τις διορθώσει. Είναι σίγουρο ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα διαμορφωνόταν, αν η ΔΕΗ τα έφτιαχνε μόνη της, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το κόστος επιβαρύνει την τιμή της κιλοβατώρας, το πληρώνει, δηλαδή, ο απλός καταναλωτής. Και από αυτή τη σκοπιά γίνεται φανερό πως η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί προς όφελος των μονοπωλίων. Χρειάζεται και σε αυτό τον τομέα να αλλάξει ο προσανατολισμός της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ