Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στόχος ένα γερό, μαζικό συνδικάτο

Καμπάνια εγγραφής νέων μελών στο Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου, ενόψει των αρχαιρεσιών του. Και βήματα ενοποίησης

Με στόχο "ένα ισχυρό συνδικάτο, ικανό να αντιπαλέψει τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου",το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας "ο Προμηθέας" έχει ξεκινήσει μια πλατιά καμπάνια για την εγγραφή στο σωματείο νέων μελών, ενόψει μάλιστα και των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησής του, που θα διεξαχθούν από τις 15 ως τις 19 Μάρτη.Στην ίδια κατεύθυνση, κινείται και η ενοποίηση του συνδικάτου Μετάλλου με την Ενωση Εργατοτεχνιτών Μηχανημάτων Αθήνας.Η απολογιστική συνέλευση του συνδικάτου πραγματοποιείται την Κυριακή 3 Μάρτη, στις 9 πμ, στην αίθουσα της Εργατικής Εστίας (Αγησιλάου 10).

Οπως θα πει ο Σ. Πετράς,πρόεδρος της πρώην Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μηχανημάτων, "στην απόφασή μας για ενοποίηση "βάρυναν" τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι - μέλη των δυο συνδικάτων, όπως κοινές κλαδικές συμβάσεις, ίδια ασφαλιστική κάλυψη κλπ. Επιπλέον είμαστε και τα δυο σωματεία, μέλη της ΠΟΕΜ και δρούμε στον ίδιο χώρο. Πάνω απ' όλα, "βάρυνε" η ανάγκη για δημιουργία ενός ενωμένου και δυνατού πόλου ενάντια στην επίθεση των εργοδοτών. Αλλωστε, εδώ και ένα χρόνο περίπου, υπάρχει κοινή δράση των δυο σωματείων. Ενωμένοι και με κοινούς στόχους προχωρούμε στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν μετά την ενοποίηση".

Από το Νοέμβρη έχει ξεκινήσει μια κοινή καμπάνια, με περιοδείες στους χώρους δουλιάς, για την ενδυνάμωση του ενοποιημένου πλέον συνδικάτου. Οπως θα πει ο Β. Σκουράκης,πρόεδρος του "Προμηθέα", "έχουμε 70 εγγραφές νέων μελών, ενώ οι δυνατότητες είναι ακόμη περισσότερες. Τις αμέσως επόμενες μέρες, θα επισκεφθούμε εργοστάσια, όπου προγραμματίζεται να γίνουν μαζικές εγγραφές των εργαζομένων εκεί. Ιδιαίτερο βάρος ρίχνουμε στους νέους μεταλλεργάτες, που το πρωί είναι στη δουλιά και το βράδυ στο σχολείο. Αρκετοί δουλεύουν ανασφάλιστοι, πληρώνονται με το μισθό του ανειδίκευτου της Εθνικής Σύμβασης και μερικές φορές με χαρτζιλίκι. Εχουμε κάνει επισκέψεις και θα γίνουν και άλλες σε Τεχνικές Σχολές και Λύκεια".

Εντονα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταλλεργάτες, επισημαίνει ο Β. Σκουράκης, "όπως τα χαμηλά μεροκάματα, ασφαλιστικά προβλήματα, η ανεργία που οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια σαν αποτέλεσμα της διάλυσης της αμαξοβιομηχανίας (μια σειρά επιχειρήσεις, π.χ. Σαρακάκης, ΒΙΑΜΑΞ κλπ. μετατράπηκαν σε εμπορικές) και της συρρίκνωσης της ναυπηγικής βιομηχανίας. Μεγάλα εργοστάσια έχουν κλείσει, με αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε βιοτεχνίες, που, αν δεν κλείνουν, μειώνουν την παραγωγή και το προσωπικό. Σοβαρό πρόβλημα είναι και η ύπαρξη - με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ - τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων, που κατακερματίζουν τον κλάδο και δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να καταστρατηγούν τις συμβάσεις".

Στα δυο χρόνια - από τις προηγούμενες εκλογές - το συνδικάτο έχει να επιδείξει θετική δράση. Οπως θα πει ο Β. Σκουράκης, "για παράδειγμα, στο χώρο της αργυροχρυσοχοϊας υπήρξε θετική παρέμβαση για την κατοχύρωση των ειδικοτήτων και την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης. Επίσης θετική ήταν η παρέμβαση για ασφαλιστικά προβλήματα, όπως στη ΒΙΟΦΙΛ, στη ΖΑΜΠΟΦΙΛ κ.α. Σε μια σειρά χώρους, όπως ΤΣΟΚΑΣ, ΠΑΣΑΒΑΝ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΝΕΟΞΑΛ, η παρέμβαση του συνδικάτου υποχρέωσε τους εργοδότες να πληρώνουν τους εργαζόμενους με βάση τις κλαδικές συμβάσεις. Παράλληλα, βρεθήκαμε δίπλα στα εργοστασιακά σωματεία και στους αγώνες που ανέπτυξαν".

Για καλύτερη και ουσιαστικότερη παρέμβαση, απαιτείται η ενίσχυση του συνδικάτου, τονίζει ο Β. Σκουράκης, "γι' αυτό καλούμε όλους τους μεταλλεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες και στη δράση του σωματείου, γιατί έτσι δυναμώνει η δική τους φωνή μέσα στο εργοστάσιο απέναντι στον συγκεκριμένο εργοδότη, αλλά και το μέτωπο αντίστασης στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ