Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προχωρούν ακάθεκτοι στη ζεύξη Μαλιακού

Το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωράει ακάθεκτο στην κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης του Μαλιακού Κόλπου, παρά τις έντονες αντιδράσεις 10 και πλέον νομών της χώρας, που το χαρακτηρίζουν ως "έργο πολυτελείας", ενώ αντιπροτείνουν τη λύση της επαναχάραξης της Εθνικής Οδού με σήραγγα, ή χωρίς, στο ύψος του Δομοκού.

Ηδη την περασμένη Παρασκευή τέσσερις διεθνείς όμιλοι υπέβαλαν τις προσφορές, παίρνοντας μέρος στο διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου για το έργο της ζεύξης του Μαλιακού.

Οπως ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ, η επιλογή του συμβούλου θα γίνει πριν το Πάσχα και η συνολική διάρκεια των υπηρεσιών του (μέχρι και την ανάθεση του έργου) προβλέπεται να είναι 18 μήνες.

Ο σύμβουλος του έργου, που τελικά θα επιλεγεί, θα έχει ως αντικείμενο εργασίας την επισκόπηση όλων των υπαρχουσών μελετών και ερευνών, την επίβλεψη πρόσθετων ερευνών, εφόσον προκύψει τέτοια ανάγκη και κυρίως τη σύνταξη κατάλληλων τευχών δημοπράτησης του έργου με το σύστημα "Μελέτη - κατασκευή και συγχρηματοδότηση με εκμετάλλευση διοδίων". Αυτό σημαίνει ότι το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί με το σύστημα της μερικής αυτοχρηματοδότησης από τους εργολάβους, που θα το εκμεταλλεύονται για μερικές δεκαετίες, εισπράττοντας τα "τσουχτερά" διόδια. Ισως και γι' αυτό το λόγο - για να εξασφαλίσουν οι εργολάβοι περισσότερα κέρδη - ο σύμβουλος θα εξετάσει επίσης και τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης και για το συνδυασμό της ζεύξης του Μαλιακού Κόλπου με τα γειτονικά μελλοντικά έργα των παρακάμψεων Καμένων Βούρλων και Αγίου Κωνσταντίνου.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, έχει επιλεγεί η "μικρή" ζεύξη του Μαλιακού με υποθαλάσσια σήραγγα, διατομής αυτοκινητοδρόμου δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση, μήκους 3 χιλιομέτρων με 10 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομο προσβάσεων. Το κόστος του έργου με βάση τις προσωρινές αυτές μελέτες ανέρχεται γύρω στα 60 δισ. δρχ., αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τελικά τα 100 δισ. δρχ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ