Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναμένεται απόφαση τσιμεντοποίησης

"Εντός ημερήσιας διάταξης" θα συζητήσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το θέμα με το παρκάκι στη Ρηγίλλης και ο, κατά τα άλλα, "δήμαρχος όλων των Αθηναίων" αναμένεται να συμμορφωθεί με τις "καλλιτεχνικές" απαιτήσεις των Γουλανδρήδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα απασχολήσει σήμερα το παρκάκι της Ρηγίλλης, που διεκδικεί το ίδρυμα Ε. Γουλανδρή, για να το μετατρέψει σε ιδιωτικό μουσείο σύγχρονης τέχνης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο, κατά τα άλλα, δήμαρχος "όλων των Αθηναίων", Δ. Αβραμόπουλος, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας θα προσπαθήσει, όπως και παλαιότερα, να περάσει τον εκβιασμό των "μεγάλων αδελφών" και να χαρίσει το παρκάκι της Ρηγίλλης στους Γουλανδρήδες.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνεδρίαση του ΔΣ, το Νοέμβρη, ο δήμαρχος ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για το θέμα. Η παράταξη της πλειοψηφίας, σχεδόν στο σύνολό της, ψήφισε υπέρ της καταστροφής του πάρκου. Επειδή, όμως, το θέμα ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης, δεν πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία που χρειαζόταν. Ο δήμαρχος όμως "υποσχέθηκε" ότι θα φέρει το θέμα σε συνεδρίαση εντός ημερήσιας διάταξης και έτσι, με μια σχετική πλειοψηφία, οι Αθηναίοι θα μπορούν να ξεχάσουν το παρκάκι. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει σήμερα, καθώς η παράταξη της πλειοψηφίας έχει εγγράψει το ζήτημα στα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι το Νοέμβρη συστάθηκε διαπαραταξιακή δημοτική επιτροπή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου "να αποφασίσει ο αθηναϊκός λαός για το ζήτημα". Η Επιτροπή, στις 30/11/95, κατέληξε στο ότι ο δήμος "μόνο ως έκφραση γνώμης θα μπορούσε να απευθυνθεί στους Αθηναίους για το θέμα της ανέγερσης ή όχι του Μουσείου". Γνώμης που, όπως είπε, θα μπορούσε ο δήμος να δεσμευτεί πολιτικά ότι θα την εφαρμόσει. Ακόμα, η Επιτροπή σημείωσε ότι το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη, προκειμένου να αποφευχθεί η συνέχιση εργασιών για την ανέγερση του Μουσείου. Παράλληλα, επισήμανε ότι στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος θα πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση των δημοτών για το θέμα και ότι χρειάζεται κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για τη διενέργειά του. Η δημοτική αρχή φρόντισε να μην προβεί σε καμία ενέργεια, για να διενεργήσει το δημοψήφισμα και αυτό ενώ έχουν περάσει 2,5 μήνες από τότε που κατέληξε σε απόφαση η Επιτροπή.

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις που έχει συνάψει το Ιδρυμα με το κράτος είναι ιδιαίτερα "ευνοϊκές". Οι "ευεργέτες" έχουν φορολογικές απαλλαγές, ευχέρεια από το κράτος να δρουν εν λευκώ, κάλυψη και στήριξη για να τσιμεντοποιήσουν το πάρκο. Το Ιδρυμα, εξάλλου, έχει απαλλαγεί από διάφορους δασμούς και φόρους, όπως την καταβολή ΦΠΑ με το Ν. 2187/94, ενώ θα έχει διοικητική και διαχειριστική αυτονομία βάσει του Ν. 1610/86.

Αντιδράσεις κατοίκων

Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι είναι σκάνδαλο το να δοθεί η άδεια ανέγερσης, χωρίς το Ιδρυμα να έχει απαντήσει για το ποια έργα θα φιλοξενεί και αν έχει τα λεφτά να ολοκληρώσει το έργο. Τονίζουν τον κίνδυνο τα έργα να μείνουν στη μέση και στο χώρο να χάσκει μια τρύπα, καθώς οι "ευεργέτες" δεν έχουν δεσμευτεί ότι έχουν τα χρήματα για να ολοκληρώσουν το έργο. Εκφράζουν, μάλιστα, την απορία τους για το πώς κυβέρνηση και δήμος Αθηναίων μπορούν να εγγυηθούν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και καλούν τον Δ. Αβραμόπουλο να διασφαλίσει τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ