Σήμα κινδύνου, για τα μεγάλα και οξυνόμενα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας μας, αποτελούν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών του εμπορικού ισοζυγίου (που σκιαγραφεί την εξέλιξη των εισαγωγών και εξαγωγών) και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (στο οποίο αποτυπώνεται η συνολική εικόνα από το "πάρε - δώσε" της Ελλάδας με το εξωτερικό. Το χρόνιο προβληματικό ισοζύγιο των συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό είναι και ένας από τους βασικούς δείκτες τόσο για το βαθμό οικονομικοπολιτικής εξάρτησης της χώρας μας από τους κάθε είδους "εταίρους" της χώρας μας στο εξωτερικό, όσο και για τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Και η δραματική επιδείνωση των ελλειμμάτων, που άρχισε εμφανίζεται από την περασμένη Ανοιξη, δείχνει ότι μεγαλώνει η οικονομική (άρα και πολιτική) εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό.
Ολες οι πληροφορίες λένε πως ολόκληρο το 1995, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έκλεισε με έλλειμμα γύρω στα 3 δισ. δολάρια ίσως και παραπάνω.Αν παρθεί υπόψη ότι το 1994, το ισοζύγιο είχε κλείσει με έλλειμμα μόλις 131 εκατ. δολάρια το 1994, μιλάμε για αύξηση ρεκόρ 2.190%! Εμείς, απλά θα θυμίσουμε, πως δυο φορές στα τελευταία 12 χρόνια (1984 - 1994) το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια. Ομως, και τις δυο φορές (το 1985 που το έλλειμμα έφτασε τα 3,3 δισ. δολάρια και το 1990 που έφτασε τα 3,6 δισ. δολάρια) οι ελληνικές κυβερνήσεις (η μια του ΠΑΣΟΚ και η άλλη της ΝΔ) τα κάλυψαν με δάνεια από την ΕΟΚ, τα οποία συνοδεύτηκαν με πολιτικοοικονομικούς όρους και σκληρή λιτότητα για τους εργαζόμενους.
Σημαντικό μερίδιο, στη δραματική επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είχε και το εμπορικό ισοζύγιο, που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται καθώς οι ελληνικές εξαγωγές πάνε από το κακό στο χειρότερο, ενώ οι εισαγωγές ξένων προϊόντων αυξάνουν και πληθαίνουν και εκτοπίζουν από την εγχώρια αγορά τα ελληνικά προϊόντα. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το εμπορικό ισοζύγιο (με ιδιαίτερη έμφαση την εξέλιξη των εισαγωγών και εξαγωγών σε μια σειρά από βασικούς κλάδους) που παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ", στο εφτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 1995 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1993, είναι αποκαλυπτικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο εφτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 1995:
Με βάση τα στοιχεία αυτά και τον πληθυσμό της Ελλάδας (περίπου 10 εκατ. κάτοικοι), το κατά κεφαλήν εμπορικό έλλειμμα από 720,1 δολάρια που ήταν το εφτάμηνο Γενάρης - Ιούλης του 1993, αυξήθηκε στην τριετία κατά 283,5 δολάρια και ανέβηκε στο αντίστοιχο διάστημα του 1995 στα 1.003,6 δολάρια!
Στο σημερινό τρισέλιδο αφιέρωμα, παρουσιάζουμε χωριστά την εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου με τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να επισημάνουμε πόσο επιζήμια και καταστροφική αποδείχτηκε η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981.