Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996

Αποχώρησαν τα στελέχη της ΕΣΑΚ από τις σικέ διαπραγματεύσεις

Η ανυποχώρητη αδιαλλαξία του ΣΕΒ και η υποχωρητικότητα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, κατά τη χτεσινή συνάντηση για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υποχρέωσαν τα στελέχη της ΕΣΑΚ να αποχωρήσουν από τη συνάντηση. Την Πέμπτη, στάσεις εργασίας σε Αθήνα - Πειραιά, με απόφαση των Εργατικών Κέντρων


ΣΕΛ.  13

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΙΑ
ΠΑΡΤΕ
ΘΕΣΗ
για το τι πρέπει να γίνει

Συνάντηση με τον Κ. Σημίτη ζήτησε η Αλ. Παπαρήγα. "Θετικό" κρίνει η κυβέρνηση το διεθνές κλίμα, παρά την ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από τους "εταίρους"

"Τα κόμματα πρέπει να καταθέσουν υπεύθυνα και χωρίς διγλωσσίες τις θέσεις τους για το τι πρέπει να γίνει". Τα παραπάνω τονίζει το ΚΚΕ, με χτεσινή δήλωση του Ορέστη Κολοζώφ, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η, εκ μέρους της κυβέρνησης και των κομμάτων, υποκρισία και πολεμοκαπηλία των τελευταίων ημερών. Η Αλέκα Παπαρήγα ήδη ζήτησε συνάντηση με τον Κ. Σημίτη, ενώ η υπεύθυνη ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα κόμματα θα μπορούσε να γίνει στα πλαίσια κοινής συνάντησης των αρχηγών τους και του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, τα όσα διαδραματίζονται σε Λευκό Οίκο, Βρυξέλλες, Αθήνα και Αγκυρα, επιβεβαιώνουν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πόσο επιζήμιος είναι για τη χώρα μας ο εναγκαλισμός από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και η πλήρης υποταγή σε αυτά. Ηδη, στα πλαίσια του επιδιαιτητικού ρόλου που φαίνεται πως αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αμφισβήτησε χτες τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, ενώ η Ιταλία, ως επικεφαλής της "τρόικας", φρόντισε διά του πρεσβευτή της να τηρήσει "ίσες αποστάσεις" από Ελλάδα και Τουρκία.

Η κυβέρνηση, πάντως, χαρακτηρίζει "θετικό" (!) το διεθνές κλίμα για τις ελληνικές θέσεις, ενώ το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να περιορίσει το μέγα θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ζήτημα... χειρισμών, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική της εξάρτησης.


ΣΕΛ.  2,    5   -   7

Το κλείσιμο τμημάτων της παραγωγής και ομαδικές απολύσεις 250 εργαζομένων, αποφάσισε ο ιδιοκτήτης της "Χαλυβουργικής", Π. Αγγελόπουλος. Πρόκειται για μια απόφαση που δίνει το τρίτο μεγάλο χτύπημα στη "Χαλυβουργική" και ανοίγει την πόρτα σε μια σταδιακή πορεία προς το οριστικό της κλείσιμο και τη μετατροπή της σε εμπορική επιχείρηση. Τα σχέδια αυτά αρνούνται να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι, πραγματοποιώντας την Τρίτη, 6 Φλεβάρη, στάση εργασίας και γενική συνέλευση για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους


ΣΕΛ.  12



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ