Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996

Κι άλλο "ευχαριστώ"!

Μετά το "ευχαριστώ" στους Αμερικανούς, για την υπόθαλψη του τούρκικου επεκτατισμού και την ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από τις ΗΠΑ, χτες η κυβέρνηση αποκατέστησε το "ίσο" της υποτέλειας. Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, πρόσφερε τα ανάλογα και στους κοινοτικούς μας "εταίρους". "Αντίδοτο", κατά την κυβέρνηση, στα δεινά της εξάρτησης είναι η ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση!

Οι "εταίροι" μας στην ΕΕ "έδειξαν διστακτικότητα στο να αναγνωρίσουν τα δικαιώματά μας" και αυτό - κατά τον Κ. Σημίτη - "οφείλεται στη μη ενεργή παρουσία μας στα διαμορφούμενα στην Ευρωπαϊκή Ενωση... "! Αυτή είναι η κυβερνητική εξήγηση, για την άθλια στάση των ιμπεριαλιστών απέναντι στην Ελλάδα. Δε φταίνε αυτοί. Φταίμε εμείς, που δεν τους προσκυνάμε όσο πρέπει! Να, το "εκσυγχρονιστικό" τους όραμα: Ο ανερυθρίαστος ραγιαδισμός.

Να, και το νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Το "δόγμα της γονυκλισίας". Οι κυβερνώντες, χωρίς κανένα πρόσχημα και χωρίς καμία υπεκφυγή γυρίζουν την Ελλάδα σε εποχές, που ο τόπος κυβερνιόταν από τις μαριονέτες των ξένων πρεσβειών. Σε ένα δρόμο ιδιαίτερα ολισθηρό και επικίνδυνο.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
η υποταγή στον ιμπεριαλισμό

Αλ. Παπαρήγα: Ο ελληνικός λαός δε θα γίνει ραγιάς

Τόσο οι πολεμοκάπηλες και πατριδοκάπηλες κραυγές, όσο και οι φαινομενικά αντίθετές τους φωνές συμβιβασμού και ύπουλης ειρηνοφιλίας, που ακούγονται τις μέρες αυτές, σχετικά με την ελληνοτουρκική κρίση, αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, κατάγγειλε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ντοκουμέντων της ΚΕ για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. "Του νομίσματος, συμπλήρωσε, της υποταγής στη νέα τάξη πραγμάτων. Στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων".

Οι φωνές αυτές, σημείωσε η ΓΓ του ΚΚΕ, ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία. Της αποδοχής και διαχείρισης της σημερινής κατάστασης. Μιας διαχείρισης που προϋποθέτει την περιθωριοποίηση του λαού. "Ο ένας θα του λέει: πρόσεξε, μην ταράξουμε τα νερά της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί χαθήκαμε. Ο άλλος θα λέει: πρόσεξε, μην ταράξουμε τα νερά του ΝΑΤΟ και τι κάνουμε; Αυτό είναι ταπείνωση. Ο ελληνικός λαός, όμως, δε θα γίνει ραγιάς".

Η Αλέκα Παπαρήγα επανέφερε, επίσης, τις συγκεκριμένες προτάσεις των κομμουνιστών, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ σημείωσε, ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση στο αίτημα του ΚΚΕ για συνάντηση και ενδεχόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.


ΣΕΛ.  6   -   8

Στους δρόμους του αγώνα ξανακατεβαίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, αφού τα προβλήματά τους έχουν φτάσει στο απροχώρητο, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Σύσσωμοι οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιούν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας σήμερα στις 11 το πρωί στα Γιάννενα, ενώ τη "σκυτάλη" του αγώνα ετοιμάζονται να πάρουν και άλλες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας. Στις 19 του Φλεβάρη επίσης, οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


ΣΕΛ.  18   -   19

Τυφλά

"Τυφλά" αποδείχτηκαν πάλι τα κανάλια τους. Δεν είδαν - αν και οι κάμερές τους ήταν εκεί - τις δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα και τις σχετικές με την κρίση του Αιγαίου προτάσεις των κομμουνιστών. Δεν κατάλαβαν ούτε τα περί των δύο όψεων της υποτέλειας που κατάγγειλε η ΓΓ της ΚΕ. Δεν άκουσαν ούτε για το επικείμενο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Αυτή είναι η ρότα, την οποία, χωρίς προσχήματα, επισημοποιούν οι καναλάρχες. Αυτοί που με τα μέσα τους σχεδόν υστερικά λανσάρουν τις τελευταίες μέρες τον πόλεμο και την εθνική ταπείνωση, το 'χουν ξεκαθαρισμένο. Οποιος δεν τους είναι αρεστός, είναι "κομμένος".

Οπως κομμένες και ραμμένες στα πολύ στενά συμφέροντά τους είναι οι ειδήσεις που κατασκευάζουν και με τις οποίες εισβάλλουν στα σπίτια, στο νου και την ψυχή των πολιτών. Αλλωστε, πρωταγωνιστές και συνυπεύθυνοι είναι όλοι τους στο σκοτεινό παιχνίδι αποπροσανατολισμού του λαού.



Σήμερα η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση

Σε αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και διαδήλωση, καλούν τον αθηναϊκό λαό και τη νεολαία, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη". Το αγωνιστικό ραντεβού είναι σήμερα στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.


ΣΕΛ.  3
Στάσεις εργασίας κόντρα στην αδιαλλαξία

Με στάσεις εργασίας μεθαύριο Πέμπτη και παραπέρα κλιμάκωση, απαντούν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά στην προκλητική εμμονή των βιομηχάνων για αυξήσεις πείνας στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Συλλαλητήρια οργανώνονται στη Λάρισα, στο Βόλο, στο Αγρίνιο και σε άλλες πόλεις


ΣΕΛ.  21
Στον Καιάδα των περικοπών τα φάρμακα

Ανάλγητα και αντιεπιστημονικά μέτρα - στο όνομα, μάλιστα, της υγείας του ελληνικού λαού - ετοιμάζεται να ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση για τα φάρμακα. Χτες συνεδρίασε το οικονομικό επιτελείο και, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αναμένεται καθολική λίστα για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Εντονη είναι η αντίδραση των συνταξιούχων


ΣΕΛ.  17
ΤΕΒΕ
Επανεξετάζει τις αυξήσεις στις συντάξεις

Είχε αποφασίσει για 3,5%+3,5%, ενώ μετά απ' τον αγώνα των συνταξιούχων θα δώσει και 3% από 1.1.1996. Η Ομοσπονδία των Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ επιμένει αγωνιστικά στο διεκδικητικό της πλαίσιο, για αυξήσεις μέχρι και 15%, μέσα στο 1996


ΣΕΛ.  17
Ελλειμμα - εφιάλτης στις εμπορικές σχέσεις

Σε πρωτοφανή ύψη - ρεκόρ, διαμορφώθηκαν στο δεκάμηνο τα ελλείμματα του ισοζυγίου. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασε τα 3,3 δισ. δολάρια, ενώ το εμπορικό έλλειμμα έσπασε το φράγμα των 14 δισ. δολαρίων


ΣΕΛ.  23
Κυβερνητική "θηλιά" στη συνεταιριστική ΑΓΝΟ

Περικοπή δαπανών, ύψους 9,5 δισ., επιβάλλει η κυβέρνηση στη μεγαλύτερη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία. Τα προβλήματα που δημιουργούνται συζήτησε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, στη διάρκεια περιοδείας του χτες


ΣΕΛ.  18   -   19
Δημόσιος απολογισμός στους ψηφοφόρους

Δημόσια, μπροστά σ' αυτούς που τον εξέλεξαν, αλλά και αυτούς που δεσμεύτηκε να εκφράσει, παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, σε εκδήλωση που έγινε την Κυριακή στην Ελευσίνα. Παρόντες, όχι μόνο κάτοικοι της περιοχής, αλλά και εκπρόσωποι μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων του Θριασίου


ΣΕΛ.  25

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ