Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μόνο νικητές θα φύγουν
  • Πανελλαδικές διαστάσεις έχει πάρει πλέον ο αγώνας των αγροτών με 67 μπλόκα σε 18 νομούς
  • Στη Θεσσαλία, όπου χτυπά η καρδιά του αγώνα, προστίθενται συνεχώς νέες δυνάμεις στα μπλόκα
  • Συγκλονιστικές πορείες χτες από τα μπλόκα προς το κέντρο της Λάρισας

Ακλόνητοι στα μπλόκα του αγώνα οι αγρότες αναμένουν από την κυβέρνηση να απαντήσει, επιτέλους, σοβαρά και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Οσο περνούν οι μέρες - σήμερα βρισκόμαστε στην έβδομη - της κινητοποίησης, αντί να υποκύπτουν στην κούραση και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τόσο περισσότερο ατσαλώνεται ο αγώνας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες το απόγευμα χιλιάδες αγρότες, μαζί με άλλους εργαζόμενους και νέους, ξεκίνησαν από τα μπλόκα της "ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ" και της διασταύρωσης της οδού Βόλου και με μια συγκλονιστική πορεία τριών χιλιομέτρων κατέληξαν στη Λάρισα. Εκεί διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να φύγουν νικητές από τα μπλόκα.

Καθημερινά προστίθενται εκατοντάδες τρακτέρ στα μπλόκα της Εθνικής οδού, ενώ στήνονται και πολλά άλλα σε άλλους βασικούς οδικούς κόμβους. Ετσι, εκτός των έξι μπλόκων επί της Εθνικής οδού Αθήνας Θεσσαλονίκης - Αλμυρού, Βελεστίνου, "ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ", διασταύρωσης της οδού Βόλου, Συκουρίου, Τεμπών - που εκτείνονται σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων, έχει αποκλειστεί η Εθνική οδός Τρικάλων - Ιωαννίνων στο Μουργκάνι, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία προς την Ηπειρο, καθώς και η Εθνική οδός Λάρισας - Κοζάνης, διακόπτοντας τη διέλευση προς τη Δυτική Μακεδονία. Επίσης δεκάδες άλλα μπλόκα έχουν στηθεί στις Εθνικές οδούς που ενώνουν τις θεσσαλικές πόλεις, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία επαρχιακών δρόμων.

Αλληλεγγύη

Αμείωτο είναι και το κύμα αλληλεγγύης, στον αγώνα της αγροτιάς, που εκδηλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα το απόγευμα, οι καλλιτέχνες Γιώτα Βέη και Στέφανος Ψαραδάκος θα δώσουν συναυλίες στα μπλόκα της Λάρισας. Αύριο, επίσης, τους αγωνιζόμενους αγρότες θα επισκεφτούν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους φοιτητές και σπουδαστές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Και χτες εκατοντάδες μαθητές, γυναίκες και συνταξιούχοι από τις πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας επισκέφτηκαν τα μπλόκα της Εθνική οδού, ενώ συνεχίζονται "βροχή" τα τηλεγραφήματα συμπαράστασης προς την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, από εκπροσώπους μαζικών φορέων.

Στα μπλόκα, η ίδια γνωστή πια αγωνιστικότητα της αγροτιάς. Κανείς δε σκέφτεται να αποχωρήσει, όσο η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού. Ολοι εμπιστεύονται και υπακούουν μόνο στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που καθοδηγεί και συντονίζει την πάλη.

Οργή κατά της κυβέρνησης

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους ξεσηκωμένους ξωμάχους ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός τους από την κυβέρνηση, η οποία, με τις προχτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, ψάχνει προσχήματα, για να εμφανίσει τους αγρότες ότι δε θέλουν το διάλογο, αφού αρνούνται να δεχτούν τις "λύσεις" που προτείνει. Ταυτόχρονα, οι αγρότες αγανακτούν, διαβλέποντας την κυβερνητική προσπάθεια να στραφούν εναντίον τους οι άλλες κοινωνικές τάξεις. Βεβαίως, οι κυβερνητικές προσπάθειες δε φαίνεται να πετυχαίνουν να ενεργοποιήσουν ούτε καν τον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, αφού τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αρνούνται να μετατραπούν σε Δούρειο Ιππο και να υπονομεύσουν των αγώνα της αγροτιάς.

Παρ' όλα αυτά, ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ επιμένει να διοργανώνει συσκέψεις στην Αθήνα και στις θεσσαλικές πόλεις, πιέζοντας να φύγουν από τα μπλόκα τα"πράσινα" - όπως τα ονομάζουν - τρακτέρ. Το μόνο που πετυχαίνει μέχρι στιγμής είναι χιλιάδες μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ με τα τρακτέρ τους να παραμένουν στα μπλόκα, εκατοντάδες άλλοι να προστίθενται και πάρα πολλοί να έχουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, έτοιμοι να μπουν και αυτοί στη μάχη.

Ενωμένοι σαν μια γροθιά - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων - οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα τους που συγκλονίζει ολόκληρη τη χώρα και ο απόηχός του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ