Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Στα σκαριά νομοσχέδιο, που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τον οικιστικό νόμο και με στόχο έσοδα 850 δισ. δραχμές!

Μια νέα καμπάνια, του τύπου "Αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις", ετοιμάζεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση όλων αδιάκριτα των αυθαιρέτων - και της λεγόμενης "τρίτης γενιάς", παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ - με στόχο την εξασφάλιση τεράστιων εσόδων από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν και που στον προϋπολογισμό για το 1997 υπολογίζονται σε 850 δισ. δρχ.!

Την πρωτοβουλία για το νέο "παιχνίδι" με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων φαίνεται πως αυτή τη φορά έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει προχωρήσει, μάλιστα, και στην κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου. Με βάση το νομοσχέδιο αυτό, οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα πρέπει σε διάστημα 4 μηνών να υποβάλουν δήλωση στο αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο, δηλαδή της περιοχής που βρίσκεται το αυθαίρετο, ενώ στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου θα υπολογίσουν τα ποσά των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης.

Με βάση το ίδιο νομοσχέδιο για τις περιπτώσεις, όπου δε θα υπάρχει δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας για το αυθαίρετο, το πρόστιμο θα ανέρχεται στο ύψος του συνολικού κόστους της οικοδομικής άδειας (αν μπορούσε να δοθεί) προσαυξημένο κατά 70%. Στα αυθαίρετα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου και για κτίσματα μέχρι 70 τετραγωνικά, το ύψος του προστίμου θα ανέρχεται στο ένα τέταρτο του κόστους κατασκευής, για κτίσματα μέχρι 150 τετραγωνικά θα ανέρχεται στο ένα τρίτο του κόστους κατασκευής και για κτίσματα άνω των 150 τετραγωνικών θα ανέρχεται στο ένα δεύτερο του κόστους κατασκευής. Ανάλογα πρόστιμα προβλέπονται και για αυθαίρετα που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές.

Να σημειώσουμε όμως ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που υπόσχεται η κυβέρνηση, προκειμένου να εισπράξει τα πρόστιμα, έρχεται σε αντίθεση και με το Σύνταγμα, τον οικιστικό νόμο και με άλλους νόμους που απαγορεύουν την έκδοση κάθε άδειας οικοδόμησης σε ρέματα, αιγιαλούς, δάση, αρχαιολογικούς χώρους και άλλες προστατευόμενες περιοχές. Πρόκειται, λοιπόν, για κοροϊδία ή για ένα νέο αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην προσπάθεια εφαρμογής της φορομπηχτικής πολιτικής;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ