Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ειδικός" αγωνιστικός γιορτασμός

Εργαζόμενοι και γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες έκαναν συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Υγείας

"Οχι γιορτασμό με αδιάφορο υπουργό", βροντοφώναξαν, χτες, έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, δεκάδες εργαζόμενοι, γονείς και μαθητές Ειδικών Κέντρων Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και πήραν μέρος οι εργαζόμενοι και οι γονείς από το κέντρο "Θεοτόκος", τη "Μέριμνα" και το "Σικιαρίδειο". Επίσης, υπήρχαν και εργαζόμενοι από άλλα ιδρύματα. Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν - γιατί δεν μπόρεσαν να έρθουν στην Αθήνα λόγω των αποκλεισμένων δρόμων - τα Ιδρύματα "Μέριμνα" και το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Π. Αποσκίτη,ο οποίος δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει το αίτημά τους στον υπουργό Κ. Γείτονα και να τους δώσει απάντηση μέχρι την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι του επισήμαναν ότι "δεν είναι διατεθειμένοι να γίνονται κάθε φορά "μπαλάκι" πότε στη νομαρχία, πότε στο υπουργείο για την εξεύρεση των χρημάτων". Για το ποσό των 180 εκατομ. δραχμών που χρειάζεται το Ιδρυμα "Θεοτόκος" για να "κλείσει" τη χρονιά, ο γενικός γραμματέας δεν απάντησε, ενώ σε άλλο ερώτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων αν θα δοθεί το επίδομα αυξημένης ευθύνης και τα αναδρομικά των επιδομάτων 18.000 δραχμών και 35.000 δραχμών, τους είπε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, να τα βρουν ...μόνοι τους.

Κέντρο ΑποκαταστασιακήςΕκπαίδευσης Ατόμωνμε Νοητική Υστέρηση "Θεοτόκος"

Οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα τρίωρες στάσεις εργασίας (11 π.μ.-2 μ.μ.). Σήμερα, θα κάνουν Γενική Συνέλευση, όπου είναι πολύ πιθανό να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αφού το αίτημά τους για εφάπαξ επιχορήγηση των προνοιακών ιδρυμάτων δεν έχει ικανοποιηθεί.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και ο Χ. Χουρδάκης,εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ. Ο Ν. Γκατζής δήλωσε ότι θα καταθέσει στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση για τα γενικότερα θέματα της πρόνοιας.

Το θέμα των προνοιακών ιδρυμάτων έρχεται με οξύτητα στο προσκήνιο, καθώς εμφανίζεται και πάλι η φιλανθρωπία με εκσυγχρονισμένο προσωπείο και ως "ιδιωτικός τομέας" ζητεί την "αρμονία" του με την πολιτεία, καθώς πλέον, όπως λένε μεγαλόσχημοι εκφραστές τέτοιων κινήσεων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η πρόνοια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την πολιτεία.

Είναι μια πλευρά που αρχίζει να συνειδητοποιείται σιγά σιγά από τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες οι εργαζόμενοι του "Θεοτόκος", φεύγοντας απ' το Ιδρυμα για το υπουργείο Υγείας, έριξαν και το σύνθημα "Εμείς στον αγώνα και σεις στην πολυθρόνα", αναφερόμενοι στη στάση της διοίκησης του Ιδρύματος.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα "Θεοτόκος" κάνουν πάλι τρίωρη στάση εργασίας (11 πμ-2 μμ) και στη συνέλευσή τους θα αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία.

Εκθεση στη Βουλή

Στη λογική της ευρω-σύγκλισης, επενδυμένης με κοινωνικές αναφορές, κινήθηκε η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΕΑ), η οποία παρέδωσε χτες στον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, την έκθεση για την κατάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη χώρα μας. Στην έκθεση περιγράφεται το σύστημα παροχής υπηρεσιών στα άτομα με ειδικές ανάγκες και διαπιστώνεται η κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική κρίση στο χώρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελλείψεις που προκαλούν προβλήματα σε ανθρώπους με ανάγκες(2011-03-25 00:00:00.0)
Πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα(2005-11-26 00:00:00.0)
«Ανάπηρη» Πρόνοια(2000-06-15 00:00:00.0)
Αβέβαιο καθεστώς λειτουργίας(2000-01-26 00:00:00.0)
Ομόφωνες αποφάσεις για απόσυρση(1998-06-17 00:00:00.0)
Σε οικονομικό αδιέξοδο και απλήρωτοι οι εργαζόμενοι(1996-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ