Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Κλειστή σήμερα η χωματερή

Την απόφαση πήρε η δημοτική αρχή, διαμαρτυρόμενη για την καθυστέρηση χωροθέτησης των δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων

Κλειστή θα είναι σήμερα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ανω Λιοσίων, η χωματερή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση χωροθέτησης των δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Ανατολική Αττική. Παράλληλα, σήμερα, συνεδριάσει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη του κλεισίματος της χωματερής, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να παρθεί απόφαση για επ' αόριστον κλείσιμο.

Το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, καθώς δεν έχει παραδοθεί ακόμα η μελέτη του Πανεπιστημίου Θράκης για τις χωροθετήσεις στην Ανατολική Αττική. Η μελέτη επρόκειτο αρχικά να παραδοθεί στον νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Δ. Φράγκο,στις 30 Σεπτέμβρη 1996 και στη συνέχεια, τη Δευτέρα, 2 Νοέμβρη, οπότε και σημειώθηκε μια ακόμα αναβολή στην παράδοσή της, λόγω αναχώρησης του επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, καθηγητή Π. Παπακυριακόπουλου με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη στην Ξάνθη. Ο Π. Παπακυριακόπουλος, πάντως, ενημέρωσε τη νομαρχία ότι η μελέτη θα της παροδοθεί αμέσως μετά την επιστροφή του.

Δεν υπάρχει χώρος

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή, δεν έχει εξευρεθεί κατάλληλος χώρος στην Ανατολική Αττική, για να δεχτεί τις δυο εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ φέρεται να επιμένει στην άποψη να εξευρεθεί χώρος στη Βοιωτία, όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Πάντως, μέχρι και σήμερα, ο καθηγητής αρνείται να προσδιορίσει συγκεκριμένα τους χώρους υποδοχής των δύο ΟΕΔΑ, παρά και τις πιέσεις, που - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες - δέχεται από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Οι εξελίξεις, ωστόσο, αυξάνουν τους φόβους ότι και πάλι τα σκουπίδια θα τα φορτωθούν τα Ανω Λιόσια.

Να υπενθυμίσουμε ότι η μελέτη για την ανεύρεση περιοχής έχει διεξαχθεί κατά γεωγραφικές ενότητες και σύμφωνα με τη μέθοδο του αποκλεισμού περιοχών. Ετσι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέθοδο αποκλείστηκαν οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε Εθνικό Δρυμό, οι περιοχές που "φιλοξενούν" αρχαιολογικά ευρήματα, και οι περιοχές των οποίων οι λεκάνες απορροής υδάτων πρόκειται να επηρεαστούν αρνητικά από τη λειτουργία της ΟΕΔΑ. Διευκρινίστηκε ακόμη ότι η υποψήφια για ΟΕΔΑ περιοχή θα πρέπει να απέχει το λιγότερο 13 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο των Σπάτων.

Σύμφωνα, πάντως, με τη μελέτη οι μόνες περιοχές που πληρούν τις περισσότερες προϋποθέσεις, για να δεχτούν ΟΕΔΑ είναι η "Μισοβάρδια" μεταξύ Βαρνάβα και Γραμματικού, στη Βορειανατολική Αττική και η περιοχή Σκόρδι στα Λεγρενά, μεταξύ Κερατέας Λαυρίου, στη Νοτιοανατολική Αττική. Πρόκειται, δηλαδή, για τις περιοχές που είχε πρότεινε και η πρώτη μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ.

Ευθύνεται η κυβέρνηση για την καθυστέρηση

Η δημοτική σύμβουλος της "Πανλιοσιώτικης Λαϊκής Ενότητας", Γεωργία Δελή, μιλώντας στο "Ρ", σχετικά με το κλείσιμο της χωματερής, τόνισε: "Η κίνησή μας συμμετέχει στο κλείσιμο της χωματερής, καθώς αποτελεί ένα μέσο πίεσης για να προχωρήσουν οι χωροθετήσεις των ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική"."Ο μεγάλος μας φόβος - συνεχίζει - είναι μήπως τελικά η χωματερή παραμείνει στα Ανω Λιόσια. Η στάση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα αυτό δείχνει. Η άρνησή της να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να δείξει θαρραλέα τις περιοχές συνεχίζεται και σήμερα". Αναφερόμενη ειδικά στη στάση της δημοτικής αρχής εξέφρασε επιφύλαξη για τις πραγματικές της διαθέσεις. "Αν η δημοτική αρχή υποχωρήσει στις κινητοποιήσεις που τώρα πραγματοποιεί, αυτό θα σημαίνει ότι τελικά θέλει περισσότερο να μείνει η χωματερή, προκειμένου να εισπράττει τα ανταποδοτικά, παρά να φύγει", κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ