Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο "σκαμνί" για το σπατόσημο

Ποινική δίωξη για κακουργηματική υπεξαίρεση εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, άμεση συνέργεια σ' αυτήν και απιστία άσκησε, χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αναστ. Κανελλόπουλος, κατά παντός υπευθύνου για τη μη απόδοση του σπατόσημου από ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες. Η δίωξη στρέφεται εναντίον των υπευθύνων των εταιριών, αλλά και υπαλλήλων της ΥΠΑ που ολιγώρησαν στην είσπραξη του ειδικού αυτού πόρου.

Η υπόθεση απασχόλησε τις εισαγγελικές αρχές ύστερα από σχετικό δημοσίευμα στον Τύπο. Διατάχθηκε αμέσως προκαταρκτική έρευνα, την οποία ανέλαβε ο αντεισαγγελέας Επαμ. Βρακατσέλης. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί το ακριβές ύψος της ζημιάς του δημοσίου, αλλά βάσει των στοιχείων που ήδη συγκεντρώθηκαν προέκυψε η τέλεση των παραπάνω αξιόποινων πράξεων. Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή.

Σημειώνεται ότι τα χρέη των ιδιωτικών αεροπορικών προς την ΥΠΑ, από τη μη καταβολή του σπατόσημου, ανέρχονται στα τρία δισ. δρχ.. Απ' αυτά, 1,2 δισ. δρχ. είναι το χρέος της "VENUS", η οποία σημειωτέον έχει να πληρώσει το προσωπικό από τον Αύγουστο, 347 εκατ. δρχ. οφείλει η "Αϊρ Γκρης", 32 εκατ. δρχ. η "Κρόνος" και 300 εκατ. δρχ. η "Απόλλο". Αλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες, που βούλιαξαν στα χρέη και έβαλαν λουκέτο, οφείλουν στην ΥΠΑ περίπου 700 εκατ. δρχ. Πρόκειται για τη SEEA (340 εκατ. δρχ.) και για τις "Κρητικές Αερογραμμές" (353 εκατ. δρχ.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ