Τι απαντά σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά, για τα συνεχή εργατικά ατυχήματα στη Ζώνη και στη ναυπηγική βιομηχανία γενικά
"Νίπτει τας χείρας" της η Επιτροπή της ΕΕ και είτε δηλώνει αναρμόδια, είτε προσπερνά αδιάφορα το πρόβλημα της μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και της, τριτοκοσμικού τύπου, εκμετάλλευσης των εργαζομένων για λόγους "ανταγωνιστικότητας". Αυτό προκύπτει από την απάντησή της σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά.
Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωνε ότι "πολλαπλασιάζονται τα εργατικά ατυχήματα στη ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα, όπου οι εργαζόμενοι θρηνούν νεκρούς και τραυματίες συναδέλφους τους, λόγω της έλλειψης και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Μπροστά στην απειλή της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή του Περάματος σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 35% και τους εργαζόμενους στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, όπου τα ποσοστά υπερβαίνουν το 70%, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν κατά 60% ανασφάλιστοι, αδήλωτοι, με χαμηλά ημερομίσθια, κάτω από απαράδεκτους όρους υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλλει η εργοδοσία για λόγους "ανταγωνιστικότητας"".
Ο Γ. Θεωνάς ρωτούσε την Επιτροπή τι μέτρα πρόκειται να λάβει για να εφαρμοστεί η εθνική και κοινοτική νομοθεσία υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, να ενισχυθεί η ναυπηγική βιομηχανία με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σε σχέση με τη μαύρη εργασία και το κοινωνικό ντάπινγκ, η Επιτροπή δηλώνει ότι "προτίθεται να δημοσιεύσει κατά το 1997 μια "Πράσινη Βίβλο" σχετικά με τη "μαύρη εργασία"". Απ' ό,τι φαίνεται, στο κείμενο αυτό θα προβλέπει σοβαρές περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ώστε να "παρακινηθεί" η εργοδοσία να δηλώνει τους εργαζόμενους. Ειδικότερα, η Επιτροπή "θα επανεξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να προσαρμοστεί το υφιστάμενο σύστημα φορολογίας, και οι συναφείς δομές, έτσι ώστε να επανενταχθούν στην επίσημη αγορά εργασίας οι πολλοί εργαζόμενοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο περιθώριο ή απασχολούνται με "μαύρη εργασία". Στόχος είναι να δρομολογηθεί ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και δημοσίων διοικήσεων". Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή αποφεύγει ακόμα και να καταδικάσει τη στάση αυτή της εργοδοσίας και βεβαίως δεν τίθεται καν θέμα κυρώσεων και εφαρμογής της υφιστάμενης κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.
Αναφορικά με το περίφημο επιχείρημα της "ανταγωνιστικότητας", που αποτελεί το "Δούρειο ίππο" για την κατακρεούργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την απορύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, η Επιτροπή περιορίζεται να δηλώσει ότι "η πολιτική της και η δράση της στον τομέα αυτό αποβλέπουν κυρίως στο να στηριχτούν οι προσπάθειες των επιχειρήσεων του κλάδου στην κατεύθυνση μιας μεγαλύτερης βιωσιμότητας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Μόνο μια ανταγωνιστική βιομηχανία μπορεί να εξασφαλίσει στον εν λόγω τομέα και στο δυναμικό του τη θέση που τους αρμόζει". Βεβαίως, παραλείπει να αναφέρει για πιο δυναμικό μιλάει, όταν τα ναυπηγεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, συνέπεια της πολιτικής που ακολουθεί στον κλάδο και των διεθνών συμφωνιών που έχει υπογράψει, η παραγωγή των ευρωπαϊκών ναυπηγείων μειώθηκε κατά 82,5% στα τελευταία 10 χρόνια, ενώ χάθηκαν πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα τις μαζικές απολύσεις και την εντυπωσιακή άνοδο της ανεργίας στον δυναμικό αυτό κλάδο της βιομηχανίας.