Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι δε λέει ο κ. διοικητής

Σήμερα, θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία - εκτός των άλλων - θα καταγράφονται τόσο οι μέχρι σήμερα εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, όσο και οι προοπτικές της. Η πλειοψηφία του Τύπου, και άλλων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, σκιαγράφησαν τι περίπου θα πει - παρουσιάζοντας την έκθεση - ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Κανείς, όμως, δεν έκρινε σκόπιμο, να επισημάνει τι δε θα πει ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας. Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία, που θέλει την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας να κινείται στον αστερισμό των αντιλαϊκών συνταγών, εμείς, μπορούμε να ρισκάρουμε την πρόβλεψη ότι ο κύριος διοικητής δε θα πει σίγουρα δύο πράγματα.

***

Πρώτον, δε θα πει τίποτα, για την επιδείνωση, που προκάλεσε στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των συνταξιούχων και γενικότερα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας και φυσικά για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συνέχιση της ίδιας πολιτικής στο να εξαπλωθεί η φτώχεια και η εξαθλίωση. Βλέπετε τα στοιχεία των στατιστικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δείχνουν ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, είναι η μικρότερη από όλες τις χώρες - μέλη της κοινότητας ή ότι περίπου το 25% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο φτώχειας, δεν είναι άξια αναφοράς, από εκείνους που κατέχουν καίρια πόστα, γιατί τέτοια στοιχεία αποκαλύπτουν το αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής, που οι ίδιοι προωθούν στο όνομα της "παγκοσμιοποίησης" της οικονομίας.

***

Δεύτερον, δε θα πει, επίσης, τίποτα, για τους κινδύνους της παραγωγικής υποβάθμισης της χώρας, που προκαλεί η συγκεκριμένη πολιτική, καθώς τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών επενδύονται όχι στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα, αλλά κυρίως σε παρασιτικές δραστηριότητες ή και εξάγονται στο εξωτερικό όπου το κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο και τα κέρδη ακόμη μεγαλύτερα. Σε τέτοιες εκθέσεις, αποφεύγουν σαν ο διάβολος το λιβάνι, να αναφερθούν στις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν, στα μεγάλα εργοστάσια που μαραζώνουν και εκποιούνται αντί πινακίου φακής στις πολυεθνικές.

***

Αυτά, είναι πράγματα, τα οποία δε λέγονται ούτε καν ψιθυριστά, γιατί κάθε είδους αναφορά σ' αυτά τα προβλήματα, αποκαλύπτει την αναποτελεσματικότητα και τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εξαργυρώνοντας τα γραμμάτια του Μάαστριχτ και του προγράμματος"σύγκλισης".

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ