Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοτικές "συνευρέσεις" κυβέρνησης - ΣΥΝ

Το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου αρχίζει να "λανσάρεται" ως πιθανή περίπτωση, για από κοινού στήριξη υποψηφιότητας για τη δημαρχία της Αθήνας από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της λαϊκής κατακραυγής που προκαλείται και θα ενταθεί με τα θατσερικά μέτρα που προωθεί μέσω του "κοινωνικού διαλόγου", αλλά και τη γενικότερη οικονομική της πολιτική, θέτει σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της αναζήτησης "κεντροαριστερών" πυροτεχνημάτων, που θεωρεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά σε πολιτικό επίπεδο. Ως τέτοιο πυροτέχνημα εξαπάτησης αναμένεται να αξιοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές το φθινόπωρο του 1998 και η πορεία προς αυτές, η οποία θα συνοδευτεί από "συγκυβερνητικά" σενάρια συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, όπως προκύπτει από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ένα πρόσωπο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να επενδύσει η "κεντροαριστερή" φιλολογία, είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και η από κοινού στήριξη με τον ΣΥΝ της υποψηφιότητας του τελευταίου για τη δημαρχία της Αθήνας. Βέβαια, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, για την κατάληξη στο θέμα του προσώπου, πρέπει να λυθούν οι εκκρεμότητες με τις "υποψηφιότητες" Σκανδαλίδη και Δαμανάκη.

Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνώντες υποστηρίζουν ότι οι δημοτικές εκλογές πρέπει να αξιοποιηθούν για την τόνωση του "αριστερού" προσωπείου της κυβέρνησης και σε αυτό τον τομέα πολύτιμη θεωρείται η συμβολή του ΣΥΝ. Δηλώνεται, δε, ότι η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ για "κεντροαριστερή συνεύρεση" στις δημοτικές, είναι "ομολογημένος στόχος". Και αυτό γιατί η κυβέρνηση θα χρειαστεί όλο το επόμενο διάστημα τα απαραίτητα "άλλοθι" σε επίπεδο εντυπώσεων, που ο ΣΥΝ είναι πρόθυμος να της προσφέρει. Ετσι, η πορεία προς τις δημοτικές, και όσο στα πλαίσια αυτού του διαστήματος θα έρχονται στο προσκήνιο τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα, επιδιώκεται να συνοδευτεί από "αριστερές πινελιές" και από παροχή προς την κυβέρνηση "ευσήμων προοδευτικότητας", προερχόμενα από την Κουμουνδούρου.

Ομως, όπως υποστηρίζεται, οι όποιες διεργασίες συντελούνται αυτό το

διάστημα, δε θα πρέπει να πάρουν δημόσιο και επίσημο χαρακτήρα αφού η κυρίαρχη σκέψη στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι υπάρχουν κίνδυνοι "να καεί το χαρτί". Αλλωστε, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΠΑΣΟΚ, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν καταλήξει οι οργανώσεις του κόμματος και για τα πρόσωπα που θα υποστηριχθούν στις δημοτικές. Αρα, εφόσον το εσωκομματικό παζάρι θα βρίσκεται εν εξελίξει, το καλύτερο είναι οι "κεντροαριστεροί"... συναγελασμοί να συντελούνται στο παρασκήνιο.

Ν. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά από το ΠΑΣΟΚ πράξεις εκτός από λόγια(2002-02-20 00:00:00.0)
Αυτοδιοικητικό δεκανίκι της κυβέρνησης(1998-07-17 00:00:00.0)
Παρασκηνιακό αλισβερίσι για κεντροαριστερή ΣΥΝεργασία(1998-03-21 00:00:00.0)
Στα "στενάχωρα" με το νέο χρόνο(1998-01-11 00:00:00.0)
Κεντροαριστεροί εκβιασμοί για τη νομή της εξουσίας(1997-11-05 00:00:00.0)
"Κεντροαριστερές" παγίδες(1997-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ