• Αντιδράσεις εθνικιστικών κύκλων. Απάντηση από ΑΚΕΛ και ΚΝΕ
  • - ΛΕΥΚΩΣΙΑ (της απεσταλμένης μας ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ).- Τη στιγμή που από τη Θεσσαλονίκη αναχωρούσαν οι Ελληνες μισθοφόροι για την Αλβανία, για να ματώσουν, αν χρειαστεί αλά Κορέα, στο όνομα του... - 1997-04-17 00:00:00.0"/>
  • Αντιδράσεις εθνικιστικών κύκλων. Απάντηση από ΑΚΕΛ και ΚΝΕ
  • - ΛΕΥΚΩΣΙΑ (της απεσταλμένης μας ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ).- Τη στιγμή που από τη Θεσσαλονίκη αναχωρούσαν οι Ελληνες μισθοφόροι για την Αλβανία, για να ματώσουν, αν χρειαστεί αλά Κορέα, στο όνομα του... - 1997-04-17 00:00:00.0" /> Συναυλία επαναπροσέγγισης | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 3
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΚΥΠΡΟΣ
    Συναυλία επαναπροσέγγισης
    • Σήμερα, στο στάδιο "Ελευθερία", η νέα γενιά τραγουδά και διαδηλώνει: για την ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία των λαών
    • Αντιδράσεις εθνικιστικών κύκλων. Απάντηση από ΑΚΕΛ και ΚΝΕ

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ (της απεσταλμένης μας ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ).-

    Τη στιγμή που από τη Θεσσαλονίκη αναχωρούσαν οι Ελληνες μισθοφόροι για την Αλβανία, για να ματώσουν, αν χρειαστεί "αλά Κορέα", στο όνομα του ιμπεριαλισμού, τον αλβανικό λαό, αν συνεχίσει να εξεγείρεται, μια πραγματικά ειρηνευτική αποστολή ξεκινούσε από την Αθήνα με προορισμό την Κύπρο.

    Πρόκειται για το κλιμάκιο του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό γραμματέα του ΚΣ της Οργάνωσης, που βρίσκεται ήδη στην Κύπρο προκειμένου να συμμετάσχει στη μεγάλη αντικατοχική και υπέρ της επαναπροσέγγισης συναυλία, που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία με τίτλο: για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των νέων της Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας.

    Στη συναυλία που διοργανώνουν η ΕΔΟΝ Κύπρου, η ΚΝΕ, η Νεολαία του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας, το Φόρουμ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων φοιτητών, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας,ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Λ. Μαχαιρίτσας από την Ελλάδα, ο Κ. Θεοδώρου και η Β. Κωνσταντίνου από την Κύπρο, η Η. Δερμεντζή και ο Μ. Κεντέτζογλου από την Τουρκία.

    Η συναυλία έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των νέων της Κύπρου, κάτι που όπως φαίνεται θορύβησε τους σοβινιστικούς κύκλους, που προγραμματίζουν αντισυγκέντρωση έξω από το στάδιο "Ελευθερία" όπου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία.

    Ο Νίκος Σοφιανός

    "Η απόπειρα για αντισυγκέντρωση ακροδεξιών έξω από το Στάδιο θα αποτύχει. Θα απομονωθούν από την αποφασιστικότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου, τόνισε στο "Ρ" ο Ν. Σοφιανός, σχετικά με την επιχειρούμενη αντισυγκέντρωση. Δυναμώνει, συνέχισε, η διάθεση επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας. Δυναμώνει η ιδέα της κοινής πάλης ενάντια στον κοινό μας εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Ο αγώνας για επαναπροσέγγιση, για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, είναι η απάντηση στη φασιστική πρόκληση που εξαγγέλθηκε", υπογράμμισε ο Ν. Σοφιανός.

    Σε συνέντευξή του προς την κυπριακή εφημερίδα "Χαραυγή" ο Ν. Σοφιανός σημείωσε επίσης: "Η συναυλία αυτή στέλνει το μήνυμα πως οι νέοι της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, θέλουν μια Κύπρο, ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη". Σχολιάζοντας την εξαγγελθείσα αντιδιαδήλωση από το ΠΑΚ, ο Ν. Σοφιανός είπε: "Πιστεύω ότι η νεολαία της Κύπρου θα δώσει αποστομωτική απάντηση σε εκείνους τους εθνικιστικούς κύκλους που προσπαθούν να κρύψουν την ευθύνη των ιμπεριαλιστών για το Κυπριακό πρόβλημα και να σπείρουν το μίσος και τον σοβινισμό ανάμεσα στους λαούς". Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες των οργανώσεων ΕΔΟΝ, ΚΝΕ, Τμήμα Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας που θα ακολουθήσουν και εκτός Κύπρου, τόνισε πως είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να μπορέσουν οι λαοί μας να τραγουδήσουν, να αγωνιστούν μαζί για έναν κόσμο ειρηνικό, απομακρύνοντας τους κινδύνους που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή μας, οι οποίοι και ευθύνονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί μας. "Η νεολαία είναι αποφασισμένη να πάρει τη θέση της στο δρόμο του αγώνα για πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστές, ενάντια στον εθνικισμό και το σοβινισμό", τόνισε.

    Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δήλωσε: "Μακάρι να γίνονταν τέτοιες συναυλίες πιο συχνά για να περνούν αυτά τα πανανθρώπινα μηνύματα της ειρήνης και της φιλίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα στρώματα λαού".

    Το ΑΚΕΛ

    Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκαλεί η σημερινή αντικατοχική εκδήλωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει:"Οι πολέμιοι της επαναπροσέγγισης έχουν αποθρασυνθεί. Εκείνοι που καπηλεύονται τα αντικατοχικά αισθήματα του λαού μας, εκείνοι που καπηλεύονται τον αντικατοχικό αγώνα, τους πρόσφυγες και το δράμα των αγνοούμενων εκστρατεύουν ενάντια στην επαναπροσέγγιση. Το μόνο πράγμα που επιτυγχάνουν με τις ενέργειές τους είναι να ορθώνουν ακόμα πιο ψηλά τα διαχωριστικά τείχη ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Το μόνο πράγμα που κατορθώνουν είναι να ενισχύσουν τη διχοτόμηση. Ο Ντενκτάς θα περιμένει με αγαλλίαση να αξιοποιήσει τη "διαμαρτυρία". Και οι "Γκρίζοι Λύκοι", που διακηρύττουν ότι είναι αδύνατη η συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων βρίσκουν ανέλπιστους συμμάχους. Πού θέλουν επιτέλους να οδηγήσουν την Κύπρο οι πολέμιοι της επαναπροσέγγισης;".

    "Τώρα, τονίζει το ΑΚΕΛ, που βάλλεται η πολιτική της επαναπροσέγγισης, η οποία είναι ένας από τους πυλώνεςστους οποίους στηρίζουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα, επιβάλλεται να δοθεί η πρέπουσα απάντηση. Και η πρέπουσα απάντηση δεν είναι άλλη από τη μαζική παλλαϊκή συμμετοχή στη συναυλία και τη συνεπή και ανεπιφύλακτη υποστήριξη της πολιτικής της επαναπροσέγγισης. Δεν είναι άλλη από την έκφραση της λαϊκής υποστήριξης στην πολιτική της επαναπροσέγγισης. Πρέπει να ακουστεί η φωνή του λαού και όχι μόνο η φωνή των λίγων θορυβοποιών".

    Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό ανεξάρτητα κομματικής και ιδεολογικής τοποθέτησης να πάρει μέρος μαζικά στην εκδήλωση - συναυλία και να στείλει μήνυμα αντίστασης σ' όσους απεργάζονται την οριστική διχοτόμηση.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Με προσήλωση στις προσπάθειες για λύση(2009-08-14 00:00:00.0)
    Καμία υπαναχώρηση από Λίβανο και Αίγυπτο(2007-02-03 00:00:00.0)
    Φόρος τιμής σ' αυτούς που έπεσαν για μια κοινή πατρίδα(2004-04-08 00:00:00.0)
    Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ(2000-05-30 00:00:00.0)
    Προβοκάτσια με απόπειρα εμπρησμού τεμένους(1999-08-31 00:00:00.0)
    Στο γήπεδο υπάρχει αντίπαλος(1997-04-26 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ