Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΧΟΥΡΔΑΚΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
"Για ποιο κοινωνικό πρόσωπο μιλάνε;"

- Τι ανέδειξε η προχτεσινή κινητοποίηση των τυφλών, με τη συγκέντρωση και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου;

- Ανέδειξε ότι η αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στα διάφορα στρώματα του ελληνικού λαού, που κινητοποιούνται, εκφράζεται πιο ωμά απέναντι στα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των αναπήρων. Ο πρωθυπουργός, όχι μόνο αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των τυφλών, αλλά χρησιμοποίησε και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για να κόψουν το δρόμο προς το Μέγαρο Μαξίμου των διαδηλωτών τυφλών. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, στον οποίο παρέπεμψε την αντιπροσωπεία των τυφλών ο πρωθυπουργός, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα, παραπέμποντας σε απαντήσεις μετά από ένα μήνα. Ανέδειξε, όμως, και κάτι άλλο. Οτι, απέναντι σ' αυτήν την ανάλγητη πολιτική, οι τυφλοί ξαναδιαλέγουν τον παλιό γνωστό τους δρόμο της αγωνιστικής αντιπαράθεσης μ' αυτές τις επιλογές και της επιβολής με τον αγώνα των λύσεων για τα προβλήματά τους.

- Υπάρχει κοινωνικό πρόσωπο σ' αυτήν την κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός;

- Αυτό που υπάρχει είναι περιορισμένες κατακτήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των εργαζομένων, που κι αυτές συρρικνώνονται και μπαίνουν στον "Προκρούστη" της σύγκλισης. Για ποιο κοινωνικό πρόσωπο μπορούν να μιλάνε, όταν για τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν αναγνωρίζεται καν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, όταν κι απ' αυτούς τους λίγους που εκπαιδεύονται ελάχιστοι βρίσκουν δουλιά; Για ποιο κοινωνικό κράτος μιλάνε, όταν και την πιο μικρή παροχή, για να μπορέσουν να την αξιοποιήσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, πρέπει να μεσολαβήσουν οι γνωστοί κομματικοί ρουσφετολογικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης; Με απόφασή τους, από τον Αύγουστο του 1996, έκλεισαν δεκάδες Κέντρα Κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα. Στο όνομα, όμως, του κοινωνικού τους προφίλ ενόψει των εκλογών του Σεπτέμβρη αυτή η απόφαση έμεινε στα συρτάρια, αλλά υλοποιήθηκε αμέσως μετά τις εκλογές.

- Πώς κρίνετε τη στάση της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος των ατόμων με ειδικές ανάγκες και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

- Η ηγετική ομάδα της Συνομοσπονδίας μας δέχτηκε να στηρίξει μια κινητοποίηση ενάντια σε επιλογές της κυβέρνησης, τις οποίες η ίδια ανοιχτά τις είχε στηρίξει μέχρι τώρα. Και αυτό για να διασωθεί συνδικαλιστικά, για να μην εισπράξει τη διογκούμενη αγανάκτηση των τυφλών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η ισχυρή παρουσία της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" (ΕΣΚ) στο Σύλλογο των Τυφλών, αλλά και η ευρύτερη αποδοχή των θέσεών της στο πρόσφατο συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), που, παρ' όλες τις νοθείες και το αντιδημοκρατικό, υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, έδωσαν την εκπροσώπησή της στη διοίκηση, ήταν αποφασιστικός παράγοντας που ανάγκασε και την ηγεσία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών να ακολουθήσει σ' αυτές τις κινητοποιήσεις. Η ΕΣΚ, με τη μέχρι τώρα στάση της, αλλά και με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει θα συμβάλει σε ευρύτερη αγωνιστική συσπείρωση των τυφλών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα επιβάλει τη διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου, όπως να εκφραστεί η αντίθεση του αναπηρικού κινήματος στο νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή, που οδηγεί στην παραπέρα συρρίκνωση, υποβάθμιση και ιδιωτικοποίησή της. Θα συμβάλει σε μια αποφασιστική κλιμάκωση των αγώνων, που θα βάζει στην πρώτη γραμμή τα πραγματικά δικαιώματα της μόρφωσης, της δουλιάς, της ποιότητας ζωής, της αξιοπρέπειας.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ