Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ
Κυνήγι του κέρδους σε παράνομα εργαστήρια

Το κυνήγι του κέρδους, το ανεξέλεγκτο καθεστώς λειτουργίας και οι απαρχαιωμένες τεχνικές που εφαρμόζονται σε αποθήκες της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, ευθύνονται για τη φονική έκρηξη που διέλυσε προχτές το βράδυ την επιχείρηση τροφοδοσίας μπανανών του Ν. Χρηστακέα και τη διπλανή μεταφορική εταιρία και συγκλόνισε ολόκληρη την περιοχή. Να σημειώσουμε ότι οι 20 περίπου αποθήκες μπανανών που βρίσκονται στην κεντρική λαχαναγορά, έχουν, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, άδειες αποθήκευσης μόνο και όχι εγκατάστασης τεχνητής ωρίμανσης και μάλιστα με ασετιλίνη. Επιπλέον, η φτηνή αλλά επικίνδυνη μέθοδος, έχει σύμφωνα με ειδικούς αντικατασταθεί από νέες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Προχτές δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δύο ακόμη δοκιμάζονται στο νοσοκομείο και πέντε τραυματίστηκαν στο δυστύχημα, στην εκδήλωση του οποίου φαίνεται να συντέλεσε και η επίσπευση της διαδικασίας ωρίμανσης των μπανανών, η ζήτηση των οποίων είναι αυτό το διάστημα αυξημένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία, το δυστύχημα πρέπει να οφείλεται σε ανάφλεξη αερίων ασετιλίνης όταν ήρθαν σε επαφή με φλόγα ή σπινθήρα. Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Α. Γκέκα, η έκρηξη ασετιλίνης είναι ανάλογης ισχύος με αυτές του προπανίου. Ωστόσο οι συγγενείς του ιδιοκτήτη επέμεναν χτες ότι όλη αυτή η καταστροφή δεν μπορεί να προήλθε από την ασετιλίνη και την αποδίδουν σε δολιοφθορά. Η αστυνομία πάντως, θεωρεί αυτή την εκδοχή απίθανη καθώς δε βρέθηκε κανένα τέτοιο στοιχείο, ούτε και εκρηκτικός μηχανισμός και την ερευνά μόνο γιατί καταγγέλθηκε από τους ιδιοκτήτες.

Οι συγγενείς του νεκρού σημειώνουν ότι οι συνθήκες εργασίας στην επιχείρηση του Χρηστακέα ήταν επικίνδυνες και εστιάζουν και αυτοί την αιτία του δυστυχήματος στη χρήση ασετιλίνης. Χτες εξάλλου, υπάλληλος άλλης ανάλογης αποθήκης, μας είπε ότι αυτούς τους μήνες που η ζήτηση είναι αυξημένη, η τιμή της μπανάνας είναι έως και 35 δραχμές ακριβότερη απ' ό,τι συνήθως και όλοι προσπαθούν να τις ωριμάσουν μερικές μέρες νωρίτερα αυξάνοντας τις δόσεις ασετιλίνης και υγρασίας στους θαλάμους ωρίμανσης. Τις τελευταίες μέρες επιπλέον, είχε καθυστερήσει και το φορτίο που ερχόταν απ' τη Νότιο Αμερική...

Από την ισχυρότατη έκρηξη που έγινε στις 9.30 το βράδυ, σκοτώθηκαν ο 47χρονος υπάλληλος της αποθήκης Δημήτρης Μπαρμπαρής,πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος καταπλακώθηκε από τους όγκους τσιμέντου του κτιρίου που κατέρρευσε και ο 40χρονος οδηγός Αστρινός Σφακιανάκης,ο οποίος ξεκουραζόταν πριν ξεκινήσει για το ταξίδι του, στη διπλανή μεταφορική εταιρία, η οποία διαλύθηκε.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας ο 18χρονος Μ. Καρατζάς,γιος του άτυχου Μπαρμπαρή, που εργαζόταν μαζί με τον πατέρα του στην αποθήκη. Ο 18χρονος εκτινάχτηκε την ώρα της έκρηξης από την αποθήκη, σε απόσταση 10 τουλάχιστον μέτρων. Φέρει πολλαπλά κατάγματα ενώ έχει πάθει και εγκαύματα. Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται στο ΚΑΤ ο ιδιοκτήτης της αποθήκης Ν. Χρηστακέας.Οι υπόλοιποι τραυματίες Γ. Μαριολάκης,Ε. Κουτσαφάκης και Α. Ανεμοδώρος επέστρεψαν χτες τη νύχτα στα σπίτια τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ