Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μαύρο" το μέλλον των ΕΛΤΑ

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ Φίλιππος Θωμάς,επιρρίπτοντας γι' αυτήν ευθύνες στη διοίκηση και την κυβερνητική πολιτική. Οπως ανέφερε, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία, τα ΕΛΤΑ βρίσκονται στην τελευταία θέση, από την άποψη παροχής ποιότητας υπηρεσιών, μεταξύ των ταχυδρομείων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επισημαίνοντας τις ευθύνες της διοίκησης, είπε χαρακτηριστικά ότι "απουσιάζει, δεν κινείται, δεν ασχολείται, δε σχεδιάζει", ενώ απέδωσε στην κυβέρνηση το ρόλο του απλού παρατηρητή στην τραγική αυτή κατάσταση.

Μιλώντας για το θέμα των ελλειμμάτων των ΕΛΤΑ, η εκτίμηση της Ομοσπονδίας είναι πως αυτά είναι "πλασματικά", αφού είναι απόρροια των τιμολογίων κάτω του κόστους για μια σειρά υπηρεσίες που παρέχουν τα ταχυδρομεία και ζήτησε από την κυβέρνηση να καταγράψει το κόστος της όποιας κοινωνικής πολιτικής θέλει να ασκήσει και αυτό το κόστος να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ότι παρά την κυβερνητική ανακοίνωση για την κάλυψη των συσσωρευμένων ελλειμμάτων της περιόδου 1993-1995, ύψους 41 δισεκατομμυρίων, αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεων για τη ΣΣΕ του 1997, η ΟΜΕ - ΕΛΤΑ εκτιμά ότι το κόστος των αιτημάτων τους μπορεί να ικανοποιηθεί με συνολικές αυξήσεις που δε θα ξεπερνούν το 9,6%.

Ετσι μετά από μια πολυετή αναμονή και ανοχή προς την πολιτική της κυβέρνησης και των διοικήσεων των Ελληνικών Ταχυδρομείων, κάτω από το βάρος των προβλημάτων που καθημερινά οξύνονται, η ΟΜΕ - ΕΛΤΑ προχώρησε χτες στην καταγραφή και καταγγελία των προβλημάτων στο ταχυδρομείο, αλλά παραμένει ζητούμενο τόσο η αγωνιστική διεκδίκηση για την επίλυσή τους, όσο και ο προσανατολισμός των συνολικών λύσεων, που απαιτούνται για ένα δημόσιο και σύγχρονο ταχυδρομείο.

Στελέχη της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" σχολίαζαν πως αν και οι διαπιστώσεις για τα προβλήματα είναι κοινές, η λύση τους δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε στα πλαίσια του ευρωπαϊκής έμπνευσης "Επιχειρησιακού Σχεδίου" ούτε στην εφαρμογή του νόμου 2414, που ολοκληρώνει το θεσμικό πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, στα οποία συμφωνούν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ