Απούλητο παραμένει το σύνολο σχεδόν της περσινής παραγωγής τους
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της Νάουσας, αφού το σύνολο σχεδόν της περσινής παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο στα ψυγεία των συνεταιρισμών. Η αδιάθετη ποσότητα ξεπερνά τις 20.000 τόνους και η οικονομική αιμορραγία του εισοδήματος των παραγωγών υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια. Το υπουργείο Γεωργίας, που κλήθηκε να παρέμβει για να δώσει λύση, προτείνει στους αγρότες να θάψουν την παραγωγή τους.
Με κοινό υπόμνημά τους προς το υπουργείο, τρεις Συνεταιρισμοί της περιοχής σημειώνουν πως το σοβαρό αυτό πρόβλημα οφείλεται τόσο στην υπερπαραγωγή, όσο και στην αδυναμία απορρόφησης του προϊόντος από την ελληνική και ξένη αγορά, λόγω του κόστους και των εισαγωγών. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας, ο ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροδοχωρίου ζητούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης από το υπουργείο, προκειμένου να προωθήσουν το προϊόν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που σήμερα είναι απαγορευτικό, εξαιτίας του υψηλού μεταφορικού κόστους. Προτείνουν είτε την επιδότηση των μεταφορικών, είτε την επιδότηση του προϊόντος από κονδύλια της ΕΕ. Επίσης ζητούν την απορρόφηση ορισμένων ποσοτήτων από Νοσοκομεία, στρατιωτικές μονάδες και άλλες υπηρεσίες του κράτους και απαιτούν από την πολιτεία να πάρει μια σειρά μέτρα ώστε το υπόλοιπο μέρος της παραγωγής να διατεθεί σε βιομηχανίες χυμοποίησης.
Το υπουργείο Γεωργίας, με την απάντησή του, κόβει κάθε ελπίδα από τους παραγωγούς, σημειώνοντας πως το προϊόν υπάγεται στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς, που σημαίνει ότι ενισχύεται η απόσυρσή του. Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά το πώς εννοούν οι κυβερνητικοί τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων. Ετσι, προτείνουν στους αγρότες αντί να πουλήσουν την παραγωγή τους στους βιομηχάνους με 15 δραχμές το κιλό, να το θάψουν με 35 δραχμές το κιλό. Ούτε κουβέντα όμως για μέτρα στήριξης στην κατεύθυνση εύρεσης νέων αγορών, που αποτελεί και το κύριο αίτημα των αγροτών, προκειμένου να μη βρεθούν και την επόμενη χρονιά αντιμέτωποι με τα ίδια αδιέξοδα. Και φυσικά δεν επέδειξε καμία διάθεση να στριμώξει τους βιομηχάνους, που ξεζουμίζουν τους αγρότες αγοράζοντας για ένα κομμάτι ψωμί το μόχθο τους.