Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η "Μπαρίλα" ξαναχτύπησε στη ΜΙΣΚΟ

Φόβους για σχεδιασμένο κλείσιμο του εργοστασίου, εκφράζει το σωματείο. Συνέλευση των εργαζομένων αύριο

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Δυο ακόμα εργάτριες απόλυσε από τη ΜΙΣΚΟ η πολυεθνική "Μπαρίλα",ανεβάζοντας, έτσι, στους 33 τους εργαζόμενους που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο από τον περασμένο Οκτώβρη.

Σε συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος του Σωματείου, Ντίνα Πεταλά,τόνισε ότι και οι νέες απολύσεις αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου για το οριστικό κλείσιμο της ΜΙΣΚΟ. Η συνδικαλίστρια κατάγγειλε, επίσης, την υπονόμευση της ΜΙΣΚΟ από την "Μπαρίλα", καθώς η τελευταία παρουσιάζει στην αγορά προϊόντα δικά της με τη φίρμα της ΜΙΣΚΟ. Ετσι, οι εργαζόμενοι φοβούνται πως σύντομα η ΜΙΣΚΟ θα έχει την τύχη της αντίστοιχης θυγατρικής της "Μπαρίλα" στην Ισπανία, που συρρικνώθηκε και τελικά εγκαταλείφθηκε από την πολυεθνική. Στα πλαίσια τέτοιων μεθοδεύσεων, η "Μπαρίλα" ετοιμάζεται να παρουσιάσει... ανάλογα τον ισολογισμό της ΜΙΣΚΟ για το 1996, όπου σύμφωνα με πληροφορίες των εργαζόμενων, θα παρουσιάζονται ζημιές ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων δραχμών. Να σημειωθεί πως ο αντίστοιχος ισολογισμός του 1995 παρουσίαζε κέρδη της τάξης των 580 εκατομμυρίων. Οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως - σε μια τέτοια περίπτωση - ο νέος ισολογισμός είναι πλασματικός, αφού το 1996 μειώθηκε το κόστος παραγωγής, ο όγκος παραγωγής δεν έχει πέσει και οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί.

Η πρόεδρος του Σωματείου μίλησε για σχεδιασμένο κλείσιμο της επιχείρησης, ρίχνοντας ευθέως ευθύνες στον υφυπουργό Εργασίας. "Τον κ. Πρωτόπαπα - σημείωσε - τον κατηγορούμε ως συνυπεύθυνο και συνεργό στα σχέδια της ΜΙΣΚΟ, τόσο για τη συρρίκνωση της παραγωγικής λειτουργίας του εργοστασίου, όσο και για τις απολύσεις του προσωπικού. Ο κ. Πρωτόπαπας θα μπορούσε να μείνει έστω αδρανής. Ομως δεν του έφθανε ούτε αυτό. Ετσι, ενώ στην πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας που έγινε τέλος Οκτώβρη εγγράφως επέρριψε ευθύνες στη ΜΙΣΚΟ για αδιαλλαξία, ένα μήνα μετά, όχι μόνο δεν επέρριψε καμία ευθύνη στην εταιρία, αλλά μας προέτρεψε να πείσουμε τους συναδέλφους να δεχτούν τις απολύσεις!Τέλος, η πρόεδρος του Σωματείου τόνισε πως οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά. Οι κινήσεις τους θα καθοριστούν σε Γενική Συνέλευση αύριο, Σάββατο, στις 6 μ.μ. στο ΕΚΠ, όπου έχουν κληθεί να πάρουν θέση τόσο η ΓΣΕΕ, όσο και η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ