Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΝΔ

Λήγει σήμερα τυπικά η υπόθεση της αρχηγίας στη ΝΔ με την εκλογή του νέου προέδρου στο συνέδριο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα λήξουν και τα αδιέξοδα αυτού του κόμματος που μικρή μόνο σχέση έχουν με το πρόσωπο που βρίσκεται στην ηγεσία του. Αλλωστε όπως έλεγε και σημαίνον στέλεχος της ΝΔ, "έχουμε χάσει εκλογές με όλους τους αρχηγούς που είχαμε μέχρι τώρα επικεφαλής", με αποτέλεσμα η ΝΔ, ένα κόμμα που "τρεφόταν" από τη νομή της εξουσίας, να μείνει εκτός κυβέρνησης - με εξαίρεση την τριετία Μητσοτάκη - από το 1981 μέχρι το 2000.

Ως εκ τούτου το πρόβλημα που εδώ και αρκετά χρόνια έχει η ΝΔ, είναι πολιτικό. Το κόμμα της ΝΔ έχει διακριθεί ιδιαίτερα στην αναπαραγωγή "βαρόνων" και "τζακιών" που με μία ιδιάζουσα αντίληψη κληρονομικότητας απαιτούσαν να βρίσκονται στον ηγετικό πυρήνα του κόμματος με το "έτσι θέλω".

******

Ετσι η νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ λεηλάτησε με μεγάλη ευκολία όχι μόνο την πολιτική της ΝΔ αλλά όπως ξεκάθαρα φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές, λεηλάτησε ψηφοφόρους και στρώματα που παραδοσιακά ανήκαν στη ΝΔ. Στην εποχή του "Μάαστριχτ", το ΠΑΣΟΚ έπεισε τους ντόπιους και ξένους "ισχυρούς" ότι αυτό μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την επιβολή μιας αντιλαϊκής πολιτικής αφήνοντας τη ΝΔ στα "κρύα του λουτρού", να φωνάζει ως "απατημένη σύζυγος" που της πήραν την πολιτική της.

Από το αδιέξοδο αυτό δεν είναι φυσικά εύκολο να βγει η ΝΔ, πόσο μάλλον που, όπως φάνηκε και από την προσυνεδριακή διαδικασία, κανένας από τους υποψήφιους προέδρους δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την πολιτική του κόμματος, οπότε η αναπαραγωγή του αδιεξόδου είναι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα του συνεδρίου. Αλλωστε η ομόφωνη απόφαση για την εκλογή, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, του προέδρου την πρώτη μέρα πριν γίνει η όποια πολιτική συζήτηση, δείχνει και ότι το μόνο που ενδιαφέρει όλους, είναι απλώς και μόνο η αναρρίχησή τους στην "καρέκλα", άσχετα εάν αυτή τρίζει επικίνδυνα εδώ και καιρό.

*******

Η εμφανής αδυναμία της ΝΔ να αρθρώσει "διαφορετικό" πολιτικό λόγο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί ευρύτερες παρενέργειες στο πολιτικό κατεστημένο καθώς για να συνεχίζεται απρόσκοπτη και σε σχετικό βάθος χρόνου η αντιλαϊκή πολιτική του Μάαστριχτ, απαιτείται εναλλαγή στην εξουσία των κομμάτων του δικομματισμού. Γι' αυτό και καθόλου δεν πρέπει να αποκλείονται σκέψεις που θα αφήνουν στην "άκρη" τη ΝΔ καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι η ΝΔ με τη σημερινή της μορφή "έχει εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή". Ετσι δειλά δειλά αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σενάρια για μία "συνολική ανασύνθεση του χώρου", με την ονομαζόμενη "Κεντροδεξιά", που δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με την παράλληλη προώθηση της "Κεντροαριστεράς", με στόχο την αποτελεσματικότερη συνέχιση της σημερινής πολιτικής.

*********

Αλλωστε, τα σενάρια διάσπασης της ΝΔ που αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες μέρες, δεν είναι άσχετα με αυτήν την προοπτική και πιθανόν να είναι και προϋπόθεση για την πιο γρήγορη υλοποίησή τους.

Ο αρχηγός που θα εκλεγεί σήμερα πέρα από το ότι θα έχει να αντιμετωπίσει την υπονόμευση των "ηττημένων", θα είναι σε κάθε περίπτωση "αναλώσιμος" αφού ο χρονικός του ορίζοντας θα είναι με το πιο αισιόδοξο σενάριο οι επόμενες εκλογές, τις οποίες όποιος χάσει, "χάνεται". Παρά τις όποιες προσπάθειες των υποψηφίων να δείξουν ότι έχουν διαφορές πολιτικής, κάτι τέτοιο δεν έγινε αντιληπτό ούτε καν στους συνέδρους με αποτέλεσμα το σημερινό συνέδριο να είναι μία αποθέωση καταμέτρησης "κουκιών" και να θυμίζει, όπως εύστοχα είπε στέλεχος της ΝΔ, περισσότερο "πασαρέλα" παρά συνέδριο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα το καλό από το σημερινό συνέδριο αφού έτσι και αλλιώς η ΝΔ δεν έχει κρύψει ποτέ ότι η ουσία της πολιτικής της είναι σε ευθεία αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλωστε η κριτική της και το "παράπονό" της στο ΠΑΣΟΚ όλον αυτόν τον καιρό, είναι ότι αυτή μπορεί να προωθήσει πιο γνήσια μια αντιλαϊκή πολιτική.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα το καλό από το σημερινό συνέδριο, αφού έτσι και αλλιώς η ΝΔ δεν έχει κρύψει ποτέ ότι η ουσία της πολιτικής της είναι σε ευθεία αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλωστε η κριτική της και το "παράπονό" της στο ΠΑΣΟΚ, όλον αυτόν τον καιρό, είναι ότι αυτή μπορεί να προωθήσει πιο γνήσια μια αντιλαϊκή πολιτική


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ