Σάββατο 15 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στη γνωστή ρότα η κυβέρνηση

"Είστε ο μόνος Ελληνας που πιστεύει ότι η κυβέρνηση δε δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ", σημείωσε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,σχολιάζοντας σχετικό ισχυρισμό του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, κατά τη συζήτηση Επερώτησης του ΔΗΚΚΙ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ορ. Κολοζώφ αναφερόμενος εξάλλου στον ισχυρισμό του υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι η Ελλάδα δε θα δεχτεί καμία αλλαγή του στάτους κβο στο Αιγαίο, τόνισε ότι οι πράξεις της κυβέρνησης είναι σε δυσαρμονία με αυτή τη θέση, υπενθυμίζοντας ότι κάτω από τις αμερικάνικες πιέσεις η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε την παραπομπή του ζητήματος των Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο. "Είστε βέβαιοι ότι ένα τέτοιο δικαστήριο θα δικαιώσει την άποψη της χώρας μας", αναρωτήθηκε ο Ορ. Κολοζώφ, προσθέτοντας: "Και αν όχι, τι θα κάνουμε; Θα αποδεχτούμε την αλλαγή του στάτους κβο;". Στη συνέχεια επισήμανε ότι ακόμα και αν για τα Ιμια το Διεθνές Δικαστήριο δικαιώσει την Ελλάδα, θα έχει ανοίξει ο δρόμος στην Τουρκία να προσφεύγει εκεί για όποιο θέμα θέλει και τότε τι θα γίνει; Πάντα θα δικαιώνεται η Ελλάδα;

Για το θέμα του διαλόγου της χώρας μας με την Τουρκία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι μπορεί να γίνεται υπό τη βασική προϋπόθεση και οι δύο χώρες να αναγνωρίζουν αμοιβαία τα κυριαρχικά δικαιώματα της άλλης και τα σύνορα.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος στην παρέμβασή του είπε ότι η Ελλάδα θα ασκήσει το δικαίωμά της επέκτασης των χωρικών της υδάτων όποτε το εκτιμήσει πρόσφορο και σε χρόνο διεθνώς αποδεκτό, προσθέτοντας ότι η υφαλοκρηπίδα δε συνδέεται με το θέμα των 12 μιλίων. Επανέλαβε ότι τα Ιμια είναι αναμφισβήτητα ελληνικά νησιά και αν το αμφισβητεί τούτο η Τουρκία μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης. Τόνισε ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Τέλος, είπε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή της Κύπρου από την Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ