Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη συγκέντρωση στην Αγιά

Μεγάλη συγκέντρωση με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα πραγματοποίησαν χτες στην πλατεία της επαρχίας οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς. Οι συγκεντρωμένοι, που θα αφήσουν εκεί τα τρακτέρ, στα πλαίσια της κινητοποίησης που εξήγγειλε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, κατήγγειλαν, την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ως υπεύθυνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μετά τη συγκέντρωση, αντιπροσωπεία των αγροτών, μαζί με τον Γ. Νταφούλη,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, επισκέφτηκαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου κατέθεσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στο ψήφισμα αναφέρεται:

"1) Πέντε μήνες μετά την ανεμοθύελλα του περασμένου Σεπτέμβρη που έπληξε την παραγωγή μας κι ενώ τα πεσμένα μήλα οδηγήθηκαν στη χωματερή, κανένας αρμόδιος δεν μπήκε στον κόπο - παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις μας - να μας ενημερώσει πόσο θα αποζημιωθούμε κατά κιλό και πότε. Γι' αυτό ζητάμε αμέσως να ανακοινώσει ο ΕΛΓΑ την τιμή αποζημίωσης και πότε θα πάρουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε. Επίσης, επειδή ο ΕΛΓΑ καλύπτει μόνο το 75% της ζημιάς κι επειδή η ανεμοθύελλα μας χτύπησε στο στάδιο της συγκομιδής, ζητάμε το υπόλοιπο 25% να καλυφθεί από το κρατικό αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες.

2) Αυτή τη στιγμή στα ψυγεία του νομού βρίσκονται αποθηκευμένα πάνω από 35 εκατομμύρια κιλά μήλα και προβληματιζόμαστε για το αν είναι δυνατή η ομαλή απορρόφησή τους, στη διάρκεια της εμπορικής περιόδου που απομένει. Ζητάμε από την πολιτεία να παρέμβει, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση (να διατεθούν στο στρατό, στα νοσοκομεία κ.α.) και να διερευνήσει δυνατότητες εξαγωγών. Σε σχέση με τις εισαγωγές μήλων και αχλαδιών που γίνονται στη χώρα μας, ζητάμε να βρεθούν τρόποι που θα τις αποθαρρύνουν.

Επίσης καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να συζητήσει μαζί μας για το μέλλον της μηλοκαλλιέργειας.

Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση να καταγγείλει τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που είναι ο νεκροθάφτης της μηλοκαλλιέργειας και να αντιταχθεί στις επιλογές της ΕΕ, που στόχο έχουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

3) Επειδή στην περιοχή μας καλλιεργούνται κι ελιές, ζητάμε η επιδότηση στο λάδι να δίνεται κατά κιλό και όχι κατά δέντρο.

4) Τέλος, ζητάμε να σταματήσει άμεσα η εισαγωγή πατάτας, όσο η ντόπια παραγωγή παραμένει απούλητη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συσκέψεις για τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα(2017-09-01 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς(2012-08-30 00:00:00.0)
Το χαλάζι «σάρωσε» τις καλλιέργειες!(2011-08-12 00:00:00.0)
Ερμαια των μεγαλεμπόρων και της «κυβερνητικής λειψυδρίας»(2000-10-03 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές από την ανεμοθύελλα(1998-09-17 00:00:00.0)
Σε τροχιά για νέους αγώνες(1997-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ