Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΜΕΝΑ ΔΑΣΗ
Χαρίζονται στους οικοπεδοφάγους!

Το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης που προβλέπει το ξεπούλημα των δημοσίων δασικών εκτάσεων, βρίσκεται ήδη στη γύρα για συνυπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς

Ούτε ο πιο νοσηρός εγκέφαλος δε θα μπορούσε να εμπνευστεί ένα νομοσχέδιο σαν αυτό του υπουργού Γεωργίας με το οποίο ξεπουλιούνται στους καταπατητές τεράστιες δημόσιες δασικές εκτάσεις! Κι όμως, το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση το προωθεί ήδη για υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου στη συνέχεια να το φέρει για ψήφιση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο αυτό έφτασε πριν λίγες μέρες και στο ΥΠΕΧΩΔΕ και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Κ. Λαλιώτης το έχει δώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ζητώντας τους τη γνώμη τους μέχρι το τέλος της βδομάδας. Είναι άγνωστο βέβαια ποια θα είναι η επίσημη γνωμάτευση των υπηρεσιών και αν θα συνυπογράψει τελικά το άθλιο αυτό νομοσχέδιο και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πληροφορίες, η αντίδραση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου από την πρώτη κιόλας ανάγνωσή του ήταν κάτι περισσότερο από αρνητική, αφού επισήμαναν πλήθος αντισυνταγματικών διατάξεων και άλλες που έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με το νόμο 1650/86 που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Οπως έχει ξαναγράψει ο "Ρ", με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να παραχωρήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων του δημοσίου σε οικοπεδοφάγους, ενώ νομιμοποιεί παράνομες οικοδομές που βρίσκονται σ' αυτές. Επίσης νομιμοποιούνται όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που διεκδικούν την αλλαγή χρήσης χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων. Ακόμη δίνει σε όσους έχουν καταπατήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και έχουν χαρακτηριστεί με υπουργικές ή δικαστικές αποφάσεις σαν διακατεχόμενα, τη δυνατότητα να αποκτήσουν την πλήρη κυριότητα με την καταβολή στο δημόσιο κάποιου συμβολικού τιμήματος!

Με άλλη διάταξη του κατάπτυστου αυτού νομοσχεδίου αίρεται ο χαρακτηρισμός ως αναδασωτέων όσων δασών είχαν καταστραφεί ή αποψιλωθεί από πυρκαγιές ή άλλες αιτίες πριν από το 1975 - ακόμη κι αν ο χαρακτηρισμός αυτός έγινε μετά την ημερομηνία αυτή! Και σαν να μην έφταναν μόνο αυτά: Νομιμοποιεί όσες από τις εκτάσεις του δημοσίου είχαν παραχωρηθεί για αγροτική χρήση και έχουν οικοπεδοποιηθεί. Αναγνωρίζει σε δασικούς συνεταιρισμούς πλήρη κυριότητα σε δάση που είχαν παραχωρηθεί μόνο για ρητίνευση. Αναθέτει στα πολιτικά δικαστήρια να λύνουν ιδιοκτησιακές διαφορές, προωθώντας έτσι τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων στο όνομα της γρήγορης επίλυσης των διαφορών!

Να προσθέσουμε ότι με τον ίδιο τρόπο, αλλά με άλλο νομοσχέδιο, μεθοδεύεται από το υπουργείο Οικονομικών το ξεπούλημα σε καταπατητές των δημοσίων δασικών εκτάσεων από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου!..


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ