- Τη Δευτέρα ο άνεμος γκρέμισε ένα πρόχειρο παράπηγμα, που χρησίμευε σαν σχολείο για τους μαθητές της Παλλήνης. Το πρόβλημα περιορίζεται μόνο σε εκείνο το παράπηγμα ή είναι μεγαλύτερο;
- Ο Δήμος Παλλήνης έχει τεράστιο πρόβλημα με τα σχολικά κτίρια, τα τελευταία πέντε χρόνια. Και αυτό επειδή την τελευταία πενταετία στην περιοχή παρατηρήθηκε ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση, χωρίς όμως να υπάρχουν και οι αναγκαίες υποδομές για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε σχολικές αίθουσες. Απλά, κατασκευάστηκαν μόνο δύο νέα κτίρια, τα οποία όμως και πάλι ήταν αδύνατον να καλύψουν το τεράστιο κενό σε σχολικές αίθουσες. Ετσι, η "λύση" βρέθηκε πριν τέσσερα χρόνια με την εγκατάσταση 11 "προκάτ" από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να στεγαστούν εκεί το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Παλλήνης. Ο ΟΣΚ μας είχε διαβεβαιώσει, τότε, ότι αυτή η λύση είναι προσωρινή, μέχρι να κατασκευαστούν τα νέα κτίρια. Πέρασαν όμως τέσσερα χρόνια και οι μαθητές συνέχιζαν να κάνουν μάθημα στα παραπήγματα.
- Σ' αυτήν την περίοδο υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από κατοίκους, γονείς, φορείς ή το Δήμο Παλλήνης;
- Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, όπως και ο Σύλλογος των καθηγητών μαζί με το δήμο, επανειλημμένα, με έγγραφά τους προς τον ΟΣΚ ζήτησαν την κατασκευή καινούριων σχολικών κτιρίων και επισήμαιναν τους κινδύνους, που υπάρχουν για τους μαθητές εάν συνεχίσουν να κάνουν μάθημα σε παραπήγματα. Ο ΟΣΚ όμως απαντούσε ότι δε συντρέχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή για κατασκευή νέων κτιρίων και ότι οι ανάγκες καλύπτονται με τα προκάτ. Να σημειωθεί ότι και οι μαθητές, από τη δική τους πλευρά, είχαν εκφράσει τα παράπονά τους, από τη στιγμή που έβλεπαν πόρτες και παράθυρα να ξηλώνονται, στην κυριολεξία, από δυνατούς ανέμους και να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή τους. Διαμαρτύρονταν, και δίκαια, επειδή με τις συνθήκες που επικρατούσαν στα παραπήγματα ήταν αδύνατο να παρακολουθήσουν το μάθημα.
- Ποιος πιστεύετε ότι έχει την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία της Παλλήνης;
- Κατ' αρχάς, ευθύνεται ο ΟΣΚ, που τόσο καιρό δεν προχώρησε στην κατασκευή των απαραίτητων σχολικών κτιρίων. Ευθύνη, όμως, έχει συνολικά και η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αρνείται, πεισματικά, να δώσει κονδύλια για την παιδεία, εφαρμόζοντας πιστά το πρόγραμμα "σύγκλισης". Την ίδια ώρα, όμως, ξοδεύει δισ. για άλλους σκοπούς, όπως οι εξοπλισμοί. Εάν είχε δώσει τα χρήματα, τώρα δε θα υπήρχαν τέτοια περιστατικά όπως το προχτεσινό και δε θα είχε μπει σε κίνδυνο η ζωή των μαθητών.
- Τι πρέπει να γίνει ώστε να πάρει τέλος οριστικά αυτή η κατάσταση και να μπορούν οι μαθητές να κάνουν μάθημα χωρίς φόβο για τη ζωή τους;
- Πρέπει άμεσα μαθητές, καθηγητές και γονείς να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ώστε το υπουργείο Παιδείας να πιεστεί και να δώσει το συντομότερο δυνατό κονδύλια. Κονδύλια για να κατασκευαστούν, τουλάχιστον, τρία νέα σχολικά κτίρια, τα οποία έχει μεγάλη ανάγκη η Παλλήνη. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τα παραπήγματα λίγα χρόνια πριν το 2000. Δεν πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κατ' αυτόν τον τρόπο ούτε μια μέρα επιπλέον. Οι αρμόδιοι πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Γ. Μ.