Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΗΛΙΟΥ
Ερμαια των μεγαλεμπόρων και της «κυβερνητικής λειψυδρίας»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί του Πηλίου, καθώς παραμένουν έρμαια των φρουτεμπόρων, που τους εκβιάζουν για ν' αγοράσουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές. Φέτος, πολλοί μηλοπαραγωγοί πούλησαν τα προϊόντα τους ακόμα και για 100 δραχμές το κιλό, δηλαδή, πολύ πιο κάτω και από το κόστος παραγωγής που ανέρχεται στις 140 δραχμές περίπου το κιλό και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Αλλοι, δεν έχουν πουλήσει ακόμα την παραγωγή τους, καθώς οι έμποροι αρνούνται να την αγοράσουν, προκειμένου να την αρπάξουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Πρόσθετο μεγάλο πρόβλημα για τους μηλοπαραγωγούς φέτος είναι οι ζημιές που υπέστησαν τα προϊόντα τους, εξαιτίας της λειψυδρίας και του καύσωνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ζαγορά, όπου η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί τη βασικότερη πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της, περίπου το 50% των μήλων σάπισε, στην κυριολεξία, από την ξηρασία και τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Οι μηλοπαραγωγοί καταγγέλλουν ότι εάν είχαν υλοποιηθεί όλα τ' απαραίτητα αρδευτικά έργα στην περιοχή, τότε οι ζημιές αυτές θα είχαν αποφευχθεί. Απαιτούν, δε, από την κυβέρνηση, που φέρει και την ευθύνη για την καταστροφή των προϊόντων τους καθώς αρνείται να κατασκευάσει τα έργα, να τους αποζημιώσει για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημά τους.

Μπροστά σ' αυτή την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει, οι μηλοπαραγωγοί της Ζαγοράς και γενικότερα του Πηλίου συντονίζουν τη δράση τους, προκειμένου να αποκρούσουν τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων και να διεκδικήσουν την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν τα προϊόντα τους. Ο καλύτερος συντονισμός της δράσης τους θα συζητηθεί σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων του Πηλίου, που θα γίνει σήμερα το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ