Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Υπουλο δικομματικό παιχνίδι

Με αφετηρία το αντιδημοκρατικό πλειοψηφικό σύστημα και με συνέχεια διάφορες ύποπτες μεθοδεύσεις, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιχειρούν να  βγάλουν από τη μέση την αγωνιστική παρουσία της Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας

Στις κάλπες προσέρχονται από προχτές οι συνεταιρισμένοι αγρότες για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων στους πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς και αντιπροσώπων στις γενικές συνελεύσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Θα πρέπει εξαρχής να σημειωθεί ότι πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εκλογές, από τις παρατάξεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ γίνονται προσπάθειες να νοθεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αρκετά χωριά θα επιχειρήσουν να διενεργήσουν κρυφά τις εκλογές, χωρίς να ενημερώνουν σχετικά όλους τους συνεταιρισμένους αγρότες και ιδιαίτερα όσους ακολουθούν την παράταξη της Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας (ΛΑΕ). Σε αρκετές, δε, περιπτώσεις δεν προτίθενται καν να διενεργήσουν εκλογές - όπως άλλωστε έγινε και παλιότερα - βγάζοντας όποια αποτελέσματα αυτοί θέλουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές Ενώσεις Συνεταιρισμών οι αρμόδιοι δεν ενημερώσουν τους εκπροσώπους των παρατάξεων και τους συνεταιρισμένους αγρότες για το χρόνο και τη διαδικασία των εκλογών, μ' αποτέλεσμα ακόμα να μην έχει γίνει γνωστό πότε και πως θα γίνουν εκλογές σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς πολλών χωριών.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι εκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο κατά την οποία η μικρομεσαία αγροτιά δέχεται ανελέητα χτυπήματα από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα. Επιπλέον, η κυβέρνηση με το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, στοχεύει στη διάλυση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και στη μετατροπή τους από ενώσεις προσώπων σε ενώσεις κεφαλαίων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις των μεγαλοαγροτών και των μεγαλοβιομηχάνων. Εισάγοντας, δε, το αντιδημοκρατικό πλειοψηφικό σύστημα με τη μορφή του Ενιαίου ψηφοδελτίου, επιχειρεί να «πετάξει» από τους συνεταιρισμούς τους εκπροσώπους της ΛΑΕ, που αγωνίζονται και παλεύουν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και να επιβάλλει καθεστώς «δικομματισμού» στο συνεταιριστικό κίνημα.

Βεβαίως, οι συνεταιριστές της ΛΑΕ δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς μπροστά σ' αυτή την κατάσταση. Η Λαϊκή Αγροτική Ενότητα απευθύνει κάλεσμα στους αγρότες να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της παράταξης που «ανοίγονται» σε ανθρώπους τίμιους - αγωνιστές και στόχο έχουν τη δημιουργία συνεταιρισμών που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και θα αντιστέκονται στα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και των νέων τσιφλικάδων. Καλεί τους αγρότες ν' αγωνιστούν για παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που θα ενώνουν τις δυνάμεις σε όλες τις φάσεις της αγροτικής οικονομίας, από την παραγωγή, τη διαλογή και τη μεταποίηση των προϊόντων, μέχρι την εμπορία και τη διάθεση.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία όλες αυτές τις μέρες οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις εκλογές στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, προβάλλοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της παράταξης. Στις ανακοινώσεις της παράταξης που φτάνουν στα χωριά των νομών της περιοχής, επισημαίνεται, μεταξύ των άλλων, ότι «οι εκλογές στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, μερικούς μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, βρίσκουν τη μικρομεσαία αγροτιά σμπαραλιασμένη, χρεοκοπημένη ή στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Υπογραμμίζεται, δε, ότι αυτή την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, οι πρασινογάλαζες, συμβιβασμένες και υποταγμένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, δυστυχώς, τη σιγοντάρουν, ενώ έπρεπε να την αντιπαλεύουν.

Στην Καρδίτσα, η ΛΑΕ - ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ σε ανακοίνωσή της (καλώντας τους αγρότες να αξιοποιήσουν την εμπειρία από το πώς διοίκησαν τους συνεταιρισμούς οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, πώς στάθηκαν στα προβλήματα και να τις καταδικάσουν με την ψήφο τους) τονίζει: «Είναι γνωστό σε όλους ότι η συνεργαζόμενη πρασινογάλαζη πλειοψηφία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας (ΕΑΣΚ) έκλεισε τις δραστηριότητες της Ενωσης, όπως τα εκκοκιστήρια, σούπερ μάρκετ, νοίκιασε σε ιδιώτες εργοστάσια και άλλα υπολειτουργούν. Μηδένισε δραστηριότητες όπως συγκεντρώσεις προϊόντων και διακίνηση εφοδίων και ζωοτροφών. Υποτάχθηκε η πρασινογάλαζη πλειοψηφία της ΕΑΣΚ στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Υποτάχθηκε στις κατευθύνσεις της ΑΤΕ. Γι' αυτό η ψήφος που πηγαίνει σε ΠΑΣΚ -ΑΔΑΚ σημαίνει συνέχιση της ίδιας πολιτικής». «Ψήφο λοιπόν στα αγωνιστικά και γνήσια ψηφοδέλτια και υποψήφιους. "Μαύρο" στους βαστάζους της αντιαγροτικής πολιτικής και τους συνοδοιπόρους τους» υπογραμμίζει η ΛΑΕ - ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ απευθύνοντας κάλεσμα ενίσχυσης των ψηφοδελτίων της παράταξης.

Και στη Λάρισα η ΛΑΕ καλεί τους συνεταιρισμένους αγρότες να ενισχύσουν με την ψήφο τους τα αγωνιστικά ψηφοδέλτιά της ακυρώνοντας τις μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τροποποίησαν το νόμο για τους συνεταιρισμούς και ανάμεσα στ' άλλα επέβαλαν πλειοψηφικό σύστημα για να πετάξουν έξω από τους συνεταιρισμούς τους εκπροσώπους της ΛΑΕ. Η ΛΑΕ καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας που λειτουργεί εντελώς ασύδοτα, αξιοποιώντας το γενικότερο κλίμα της κυβερνητικής πολιτικής για ξεπούλημα και ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου και του συνεταιριστικού τομέα, όπως έγινε με το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ. Προσθέτει, δε, ότι με την πολιτική της η πλειοψηφία της Ενωσης έβλαψε ζωτικά συμφέροντα των παραγωγών - μελών της. Οπως, έβλαψε, για παράδειγμα τα συμφέροντα των αμυγδαλοπαραγωγών που πούλησαν τα προϊόντα τους στον έμπορο αμυγδαλόψιχας Τριαντάφυλλου και δεν πληρώθηκαν ακόμα.

Στα Τρίκαλα η ΛΑΕ καλώντας τους αγρότες να ενισχύσουν με την ψήφο τους την παράταξη, τονίζει: «Με τη λογική και την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ συμφωνεί στο έπακρο η διοίκηση της ΕΑΣ Τρικάλων, που απαρτίζεται από την πρασινογάλαζη πλειοψηφία και στο προεδρείο εναλλάσσονται η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Ετσι, αντί ν' αποκαλύπτει στην αγροτιά την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αντί να ηγείται αγώνων για την υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, υποτάσσεται και προσαρμόζεται στην πολιτική αυτή. Με την "καραμέλα" της παγκοσμιοποίησης, επιχειρεί να διοχετεύσει την ανημποριά, την απογοήτευση και τη μοιρολατρία στον αγροτικό κόσμο. Το προεδρείο της ΕΑΣ Τρικάλων, μη έχοντας ίχνος συνεταιριστικής συνείδησης, ταυτίστηκε με τη χρηματιστηριακή πολιτική κυβέρνησης και οικονομικής ολιγαρχίας. Και με τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο δανείστηκε και επένδυσε στο ναό του τζόγου, το Χρηματιστήριο, διακυβεύοντας τεράστια χρηματικά ποσά, υπερχρεώνοντας την ΕΑΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ