Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ερωτικές" ανισότητες

Ζέστη κάνει, Αύγουστος μπαίνει, το καλοκαίρι επιμένει να 'ναι πάντα μοναχικό, σκληρό, απατηλό. Εφήμεροι έρωτες, έρωτες ανάγκης, καθαρές θάλασσες μονάχα στην επιφάνεια και ένας ήλιος ανηλεής, σκληρός, αδυσώπητος, που πληγώνει και εκθέτει σώματα, σκέψεις, ρυτίδες και της ψυχής τα ευαίσθητα"δέρματα". Ζέστη κάνει, εγκλήματα καθημερινά γίνονται, εγκλήματα που διώκονται ποινικά και άλλα που περνούν απαρατήρητα και ατιμώρητα. Και, φυσικά, εκπτώσεις. Εκπτώσεις, που πάντα είχαν κακές επιπτώσεις στη γράφουσα. Μελαγχολία προκαλούσαν και ουχί την καταναλωτική μανία. Εκπτώσεις: Τέλος εποχής. Τουλάχιστον κάποτε οι "εκπτώσεις" είχαν συγκεκριμένη διάρκεια: 1 - 20 Φλεβάρη και 1 - 20 Αυγούστου. Ενώ, τώρα αφήνουν μονάχα τους ανυπόμονους να προμηθευτούν τα "καλά" ακριβά και οι εκπτώσεις συνεχίζονται με όλες τις ονομασίες. Προσφορές θα ονομαστούν σε λίγο.

Ζέστη κάνει, Αύγουστος είναι και ένα καλοκαίρι ακόμη περνάει από πάνω μας. Οι πραγματικές ειδήσεις ζαλίζονται από τον υδράργυρο που ανεβαίνει και επιμένει να τις αγνοεί. Και εκείνος, ο δυστυχής, που αναγκασμένος είναι τις "Θερμοπύλες" να φυλά και την επικαιρότητα να εκτιμά, σε διλήμματα βρίσκεται και διαλείμματα η κρίση του κάνει. Ξεφυλλίζω τις εφημερίδες και ανούσιες γραμμές διαβάζω, ανακαλώ στη μνήμη τις εικόνες που πέρασαν από τη μικρή οθόνη και προσπαθώ, μάταια, να βρω κάτι που να εντυπωσιαστώ, επιτέλους. "Ο μικρός εραστής πουλάει την ιστορία του".Φυσικά, αναφέρομαι στον νεαρό Σον Κινσέλα, που η φωτογραφία του ταξίδεψε στην οικουμένη ολόκληρη. Την ιστορία τη γνωρίζετε, μια γυναίκα 33 χρονών, παντρεμένη με παιδί, αγάπησε παράφορα τον Σον, τον "απήγαγε", τον "αποπλάνησε" και ποδοπάτησε κάθε συμβατικό ερωτικό δεσμό. Αυτή τη στιγμή που η γράφουσα επιχειρεί λύση στα ανεξήγητα να βρει, η έρημη και ανόητη ερωτευμένη αυτή γυναίκα βρίσκεται στη φυλακή και κινδυνεύει σε πολυετή κάθειρξη να καταδικαστεί, ενώ, αντίθετα, ο εκλεκτός της, ο μικρός "Δον Ζουάν", αφού πέρασε καλά, στη μαμά του γυρνά και την ερωτική ιστορία σε εφημερίδες πουλά. Καλά, αυτός άρχισε νωρίς τις αγοραπωλησίες.

Ζέστη κάνει, Αύγουστος είναι και όλα επιτρέπονται και τα ζυγά και τα μονά. Γι' αυτό επιτρέψτε μας να σχολιάσουμε μια ...αφανή πλευρά της "ανορθόδοξης" αυτής ιστορίας". Αναρωτιέται κανείς αν ένας 33χρονος παντρεμένος, πατέρας μιας κόρης, ερωτευόταν τη φίλη της κόρης του και μαζί, από κοινού, διότι περί αυτού πρόκειται, διέφευγαν από το στενό περιβάλλον τους, και κατέφευγαν σε κάποιο μοτέλ τον έρωτά τους να απολαύσουν ανενόχλητοι, ποιος θα έδινε δεκάρα τσακιστή; Πιθανόν οι γονείς, κανείς άλλος. Κανένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης δε θα είχε απασχοληθεί με την "κοινότοπη" ερωτική "περιπέτεια" του 33χρονου και, βέβαια, δε θα είχε κινητοποιηθεί η Ιντερπόλ και οι εθνικές αστυνομίες, για την αναζήτησή του. Ισως μόνον οι φίλοι του, πίνοντας το βράδυ τα ουζάκια τους, να τον ρωτούσαν αγωνιωδώς ...γαργαλιστικές λεπτομέρειες. Η φωτογραφία της μικρής Λολίτας, της νεαρής ξελογιάστρας, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα είχε κάνει το γύρο του κόσμου και η ιστορία της σε κάποιο συρτάρι της μνήμης θα είχε μπει. Ενα χαστούκι από τον πατέρα της πιθανόν να είχε δεχτεί και όχι τη διεθνή κατακραυγή. Μακριά από κάθε φεμινιστική αντίληψη, μακριά από κάθε εμπάθεια, μακρύτερα, όμως, και από κάθε απάθεια, η γράφουσα αναζητά τη δικαιοσύνη. Την κοινωνική, φυσικά. Και όχι μονά - ζυγά δικά μας. Κι ας είναι Αύγουστος...

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ