Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καθηγητές σε ρόλο τραμπούκων

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν και χτες στη Φοιτητική Κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής, με πρωταγωνιστές καθηγητές του Πανεπιστημίου σε ρόλο τραμπούκου να προσπαθούν με ασφαλίτικες μεθόδους να υποχρεώσουν τους φοιτητές να πληρώσουν για την παραμονή τους στην κατασκήνωση. Καταστρατηγώντας τη δωρεάν διαμονή που ισχύει εδώ και χρόνια και προβλέπεται και μέσα από τον κανονισμό λειτουργίας της κατασκήνωσης, η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε να επιβάλει συμβολικό ενοίκιο 100 δρχ. ημερησίως, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη λειτουργία της κατασκήνωσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μάλιστα το δήλωσε ευθαρσώς ο καθηγητής Θεολογικής του ΑΠΘ Κ. Φανουργάκης και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής πως"στόχος είναι η κατασκήνωση σταδιακά να πάψει να λειτουργεί για τους φοιτητές", οι οποίοι, όπως δήλωσε, αποκαλύπτοντας και την παιδαγωγική του αντίληψη, "πρέπει να φύγουν γιατί δεν μπορούν να κάθονται και να γ..... τσάμπα".

Ολη την προηγούμενη βδομάδα είχε ανατραπεί στην πράξη η προσπάθεια της Επιτροπής που διαχειρίζεται τη Φοιτητική Κατασκήνωση με την αγωνιστική παρέμβαση των μελών της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας Θεσσαλονίκης και τη μαζική αντίδραση των φοιτητών. Βέβαια και τότε οι υπεύθυνοι της επιτροπής, καθηγητές του ΑΠΘ, με ασφαλίτικες μεθόδους προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές προκειμένου να εισπράξουν το κατοστάρικο. Ομως, χτες ξεπέρασαν κάθε όριο, αφού ζητούσαν από τους φοιτητές που αρνούνταν να πληρώσουν, να δώσουν τα στοιχεία τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στις αγωγές που πιθανά θα κατατεθούν εναντίον τους. Μάλιστα ο αρχηγός της Κατασκήνωσης καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γεωργίου απείλησε πως όσοι φοιτητές δεν πληρώνουν και δεν αφήνουν τα στοιχεία τους δε θα παίρνουν το φοιτητικό πάσο. Πολύ προκλητικά όταν ο ίδιος κλήθηκε να υπογράψει αυτή του τη δήλωση και το θέμα να λύσει η Πρυτανεία του ΑΠΘ, αρνήθηκε κατηγορηματικά, δηλώνοντας πως αν αυτή του η δήλωση βγει στα ΜΜΕ θα πρέπει να τον ειδοποιήσουν έγκαιρα για να ξυριστεί (!!! ).

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ήδη από την προηγούμενη βδομάδα, αλλά και χτες ο πρύτανης του ΑΠΘ Α. Μάντης, μιλώντας με εκπροσώπους παρατάξεων, ξεκαθάρισε πως έχει ζητήσει από την επιτροπή να βρει άλλους τρόπους, για να εξοικονομήσει τα χρήματα που χρειάζεται η κατασκήνωση, αντί να επιβάλει ενοίκιο στους φοιτητές.

Στο πλευρό των φοιτητών στάθηκαν οι εργαζόμενοι της κατασκήνωσης από την πρώτη κιόλας μέρα και ιδιαίτερα όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής και Αρχηγός της Κατασκήνωσης απείλησαν ότι θα βάλουν λουκέτο στην κατασκήνωση.

Οι ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές να μην αποδεχτούν την κατάργηση της δωρεάν διαμονής στην κατασκήνωση και να μη καταβάλουν κανένα ποσό. Ηδη, βέβαια, μέσα από τις πολύμορφες δραστηριότητες των ΠΚΣ και της ΚΝΕ τις προηγούμενες μέρες κατάφερε η κατασκήνωση και ιδιαίτερα ο χώρος της Καντίνας να λειτουργήσει ως χώρος συσπείρωσης, συζητήσεων και προβληματισμού των φοιτητών τόσο για τη συγκεκριμένη προσπάθεια όσο και για τις γενικότερες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης που οδηγούν στην ιδιωτικοποίησή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι διακοπές είναι δικαίωμα, δεν είναι πολυτέλεια(2010-07-22 00:00:00.0)
Πολιτιστικές εκδηλώσεις...(2009-07-17 00:00:00.0)
Συνέδριο - «πασαρέλα» εταιρειών(2007-05-18 00:00:00.0)
Πλήθος αντιπολεμικών εκδηλώσεων σήμερα(2001-11-07 00:00:00.0)
Δεν περνά ο αυταρχισμός(1997-10-09 00:00:00.0)
Εκδήλωση των ΠΚΣ Θεσσαλονίκης(1995-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ