Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Παρελθόν από χτες ο Μομπούτου

Ο υπουργός Πληροφοριών του δικτάτορα ανακοίνωσε την παραίτηση του 66χρονου Μομπούτου Σεσεσέκο από την προεδρία

KINΣAΣA. -

"Ο πρόεδρος αποφάσισε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, αφήνοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη της εθνικής πολιτικής". Με αυτή τη φράση, ο υπουργός Πληροφοριών, Κιεν Κέι Μουλούμπα, έδωσε χτες στους δημοσιογράφους την είδηση της ημέρας: την παραίτηση του 66χρονου δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο, από το προεδρικό αξίωμα που ο ίδιος καταχράστηκε επί σειρά ετών, απομυζώντας τα κρατικά ταμεία, τον ορυκτό πλούτο της χώρας του και τα αποθέματα υπομονής των εκατομμυρίων Ζαϊρινών.

Επειτα από μια "σημαντική", όπως τη χαρακτήρισε, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με θέμα τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ζαϊρ, ο Μουλούμπα πρόσθεσε ότι η διακυβέρνηση του Ζαϊρ βρίσκεται τώρα στα χέρια του πρωθυπουργού Λικούλια Μπολόνγκο. Μετά από αυτές τις αναμενόμενες εξελίξεις, ο υπουργός Πληροφοριών επιχείρησε να κάνει έκκληση στην επιείκεια των ανταρτών λέγοντας: "Αν τα μέρη που ενέχονται στη σύγκρουση, ιδιαίτερα η ανταρτική συμμαχία, ενεργήσουν με καλή πίστη, η σημαντική απόφαση του προέδρου να παραμερίσει, σε συνδυασμό με τις συνταγματικές διατάξεις... θα μας επιτρέψει να βρούμε έναν ικανοποιητικό συμβιβασμό ανάμεσα στις θέσεις των εμπολέμων".

Λέγεται, ότι αφορμή για τη χτεσινή ανακοίνωση της παραίτησης Μομπούτου από τον προεδρικό θώκο του Ζαϊρ στάθηκε η απόφαση των τριών έμπιστων στρατηγών του να μην υπερασπιστούν πλέον με τις δυνάμεις τους την πρωτεύουσα Κινσάσα από τα πυρά των ανταρτών. Ο ένας εκ των τριών, ο στρατηγός Νζίμπι Νγκμπάλε, (επικεφαλής της προεδρικής φρουράς), ήταν από τους πρώτους που εγκατέλειψε το Ζαϊρ, επιλέγοντας ένα μικρό σκάφος με το οποίο διέφυγε στην πρωτεύουσα του Κονγκό, Μπραζβίλ! Το "παράδειγμα" του στρατηγού Νγκμπάλε ακολούθησαν δεκάδες οικογένειες στρατιωτικών αξιωματούχων, που άρχισαν από χτες να εγκαταλείπουν την Κινσάσα άρον άρον.

Τώρα, σύμφωνα με Ζαϊρινούς αξιωματούχους, ο αρχιεπίσκοπος του Κισανγκάνι Λοράν Μονσένγκουο, ο οποίος επιλέχτηκε ως μεσολαβητής και εκπρόσωπος του Μομπούτου πριν από μία εβδομάδα, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη συμμαχία των ανταρτών του Λοράν Καμπίλα, οι οποίες προσδοκάται πως θα οδηγήσουν σε μια νέα μεταβατική κυβέρνηση και, αργότερα, σε νέες εκλογές. Αμφίβολο, ωστόσο, παραμένει εάν θα καρποφορήσει αυτό το σχέδιο, καθώς οι αντάρτες έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο πρόσωπο του αρχιεπισκόπου, τον οποίο και θεωρούν εκφραστή των συμφερόντων του δικτάτορα...

Οσο, για το νέο "καταφύγιο - εξορία" του 66χρονου Μομπούτου, οι περισσότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη βίλα που διατηρεί στη γαλλική Ριβιέρα, κάνοντας προηγουμένως μία στάση στο Μαρόκο.

Η αντίδραση των ΗΠΑ και η "σιωπή" της Γαλλίας

"Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ξεκάθαρη: θέλουμε να δούμε τη μετάβαση προς ένα αληθινά δημοκρατικό Ζαϊρ" υποστήριξε ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, μαθαίνοντας την είδηση της παραίτησης Μομπούτου.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να απευθύνει έκκληση για διεθνή υποστήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, για τερματισμό των βιαιοτήτων στο Ζαϊρ, σχολιάζοντας ότι ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης "έκανε εκπληκτική δουλιά"!

"Είναι ανάγκη να γίνει ειρηνικά η μετάβαση της εξουσίας στο Ζαϊρ, ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση και να δοθεί τέρμα στο ζήτημα των χιλιάδων προσφύγων" σχολίασε από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον στο Ζαϊρ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, σημειώνοντας πως το "πιο σπουδαίο πλέον είναι η αποφυγή μίας νέας αιματοχυσίας στην Κινσάσα".

Στη Γενεύη, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια για πώληση της βίλας του Μομπούτου (αξίας 2,75 εκατ. δολαρίων) κοντά στη λίμνη της Γενεύης, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες αντιδράσεις των ανταρτών για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μομπούτου Σεσεσέκο.

Οσο, για την ηχηρή "σιωπή" της Γαλλίας... και αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς μαζί με το τέλος του Μομπούτου Σεσεσέκο "εξέπνευσε" η ηγεμονία των Παρισίων στο πολιτικο- οικονομικό "στάτους κβο" των χωρών της Μαύρης Ηπείρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτάχυνση της προέλασης των ανταρτών(1997-05-16 00:00:00.0)
Οι αντάρτες επιδεινώνουν τις σχέσεις με τον ΟΗΕ(1997-05-10 00:00:00.0)
Παρασκήνιο πριν τη συνάντηση Μομπούτου - Καμπίλα(1997-05-03 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο τριών ημερών από τους αντάρτες!(1997-04-11 00:00:00.0)
Παύση των συνομιλιών, επέλαση των ανταρτών(1997-04-09 00:00:00.0)
Πιέσεις για συμφωνία εκεχειρίας κυβέρνησης - ανταρτών(1997-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ