Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Αντιδράσεις από τη... συμφωνία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

"Ως προδοσία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας" χαρακτήρισε τη συμφωνία Ρωσίας - ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια Βίκτορ Ιλιούχιν, απηχώντας τη γνώμη πολλών πολιτών της χώρας. Αρνητική στάση απέναντι στη συμφωνία αυτή, εκφράζεται και στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όπως φαίνεται από τη συγκαλυμμένη, ωστόσο, κριτική προς τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν (ανώτατο διοικητή) από μέρους του επίσημου οργάνου του στρατού "Κράσναγια Ζβεζντά". Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γιεβγκένι Πριμακόφ επανέλαβε, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν στη Μόσχα, την Πέμπτη, 15 Μάη, την αντίθεσή του στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την οποία θεωρεί ως "σοβαρό σφάλμα", παρά τη μόλις πριν μερικές μέρες σύναψη της συμφωνίας που καθορίζει τις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ. "Αν τελικά συμφωνήσουμε σ' ένα ντοκουμέντο που να ρυθμίζει τις σχέσεις ανάμεσα στη Συμμαχία και τη Ρωσία και το ζήτημα αυτό διευθετηθεί σε επίπεδο προέδρων, αυτό θα είναι ένα πολύ σοβαρό αποτέλεσμα", σημείωσε ο Πριμακόφ, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία ενδέχεται τροποποιήσεις. Παραδέχτηκε, επίσης, πως, επειδή η χώρα του δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να διεκδικήσει δικαίωμα "βέτο" στις εσωτερικές υποθέσεις του. Υπογράμμισε, όμως, ότι η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει να λαμβάνονται "με συναίνεση" όλες οι αποφάσεις που αφορούν τα δύο μέρη. "Αν για παράδειγμα η Ρωσία συμμετάσχει με το ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, θα το πράξει σε ισότιμη βάση στο στάδιο της προπαρασκευής, του σχεδιασμού και της πραγματοποίησης", τόνισε.

Από τη μεριά του, ο Αναν, σχολιάζοντας την εν λόγω συμφωνία, επισήμανε ότι"αν το κείμενο Ρωσίας - ΝΑΤΟ αποδειχθεί πραγματικά ισορροπημένο και αρμόζει στα δύο μέρη, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί παρά να αντιδράσει θετικά". Εξάλλου, στις Βρυξέλλες, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο ενέκρινε την "Ιδρυτική Πράξη Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσικής Ομοσπονδίας".

Το ρωσικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει τη σχετική συμφωνία.

Νόμος για την Κόκκινη Πλατεία

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), υιοθέτησε χτες νόμο που προσδίδει στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας καθεστώς "πολιτιστικής κληρονομιάς ανεκτίμητης αξίας", μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ένα Συμβούλιο, το οποίο θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο της χώρας, τον πρωθυπουργό και τους Προέδρους της Κρατικής Δούμας και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), θα έχει πλέον τη δικαιοδοσία να επιτρέπει ή να απαγορεύει την άδεια για οποιαδήποτε συγκέντρωση στην πλατεία. Επίσης ο νέος νόμος απαγορεύει κάθε κατασκευή ή ανοικοδόμηση που θα διαφοροποιούσε την εμφάνιση της Κόκκινης Πλατείας.

Σύμφυση κεφαλαίου - Τύπου

Η εταιρία πετρελαίων "Σιντάνκο" αγόρασε σημαντικό μέρος των μετοχών της ρωσικής εφημερίδας "Ιζβέστια". Για την αγορά των μετοχών της "Ιζβέστια" η πετρελαϊκή εταιρία συνεργάστηκε με τον τραπεζικό όμιλο UNEXIM - MFK. Σε ανακοίνωση της εταιρίας διατυπώνεται η υπόσχεση ότι δε θα επιχειρηθεί η άσκηση επιρροής στη γραμμή της εφημερίδας. Τον περασμένο Απρίλη ο διευθυντής σύνταξης της "Ιζβέστια" Ιγκόρ Γκολεμπιόφσκι, είχε κατηγορήσει την εταιρία LUKoil, που διατηρεί το μεγαλύτερο πακέτο των μετοχών της εφημερίδας, για άσκηση πίεσης στη διεύθυνση με στόχο τον διορισμό "αρεστών" στην εταιρία προσώπων σε θέσεις - κλειδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ