Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ανάπτυξη πολύπλευρων σχέσεων συνεργασίας

ΠΕΚΙΝΟ.-

Υπογράφτηκε, χτες, από το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον Κινέζο ομόλογό του Ζιανγκ Ζεμίν, πολυεπίπεδη συμφωνία, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη στενότερης, μεταξύ τους, συνεργασίας σε παγκόσμια εμβέλεια μέσα στον 21ο αιώνα. Ο Ζακ Σιράκ, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας, υπογράμμισε ότι είναι η πλέον σημαντική συμφωνία στα πλαίσια των δύο χωρών από τότε που απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις το 1964.

Στην κοινή τους ανακοίνωση προς τον Τύπο, οι δύο άνδρες τονίζουν ότι "η Κίνα και η Γαλλία είναι καιρός να διευρύνουν την πρωτοβουλία για μακροπρόθεσμη παγκόσμια συνεργασία, με στόχο τη βελτίωση των γαλλο-κινεζικών σχέσεων σε μια νέα φάση ανάπτυξης". Με την ανακοίνωσή τους, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη και δράση χωρών - υπερδυνάμεων. Συγκεκριμένα, "φωτογραφίζοντας" την Ουάσιγκτον, υποστηρίζουν ότι "η Κίνα και η Γαλλία αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να ενθαρρύνουν την πορεία προς την πολυ-πολικότητα και να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα κυριαρχίας στα παγκόσμια ζητήματα".

Οι Σιράκ και Ζεμίν συμφώνησαν, επίσης, στην πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, ενώ παράλληλα απηύθυναν έκκληση για απαγόρευση της ανάπτυξης πυρηνικών οπλοστασίων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό του ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση μομφής κατά της Κίνας, με αφορμή τον σεβασμό ή όχι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατατέθηκε στα Ηνωμένα Εθνη.Ο Ζιανγκ Ζεμίν δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη στάση της Γαλλίας. Αλλωστε, το Παρίσι μπλόκαρε με βέτο του, πριν από μερικούς μήνες, ανάλογη καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο κοινό ανακοινωθέν, που υπογράφεται από τους δύο προέδρους, γίνεται αναφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμπληρώνεται ότι πριν από κάθε σχετική διαμόρφωση άποψης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη "τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά" κάθε χώρας.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης του Ζακ Σιράκ στο Πεκίνο, (την πρώτη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου τα τελευταία 14 χρόνια), αναμένεται να υπογραφεί σειρά συμφωνιών ανάμεσα στις οποίες κυρίαρχη θέση έχουν οι εμπορικές συμφωνίες. Για πολλούς, άλλωστε, δεν ήταν απλή συγκυρία η υπογραφή, λίγες ημέρες νωρίτερα, συμφωνίας της γαλλικής εταιρίας "Airbus - Industrie" (ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με την Κίνα για την κατασκευή 30 αεροσκαφών, τη στιγμή που τη συμφωνία αυτή διεκδικούσε η αμερικανική εταιρία κατασκευής αεροσκαφών "US Boeing Co".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ