Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Επιτάχυνση της προέλασης των ανταρτών

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Οχυρωμένοι στα σπίτια τους είναι οι περισσότεροι κάτοικοι της Κινσάσα, καθώς αναμένουν από μέρα σε μέρα ποιος θα είναι αυτός που θα εισβάλλει στην πόλη τους με την "ταυτότητα" του νικητή. Ο ηγέτης των ανταρτών, Λ. Καμπίλα ή τα στρατεύματα του δικτάτορα Μομπούτου; Η απάντηση στην ερώτηση μοιάζει εύλογη. Τα δύσκολα φαίνεται πως κρύβονται στο πώς ακριβώς θα εισβάλλει ο νικητής στην πρωτεύουσα, μιας που η έντονη φημολογία των τελευταίων μερών στρέφεται γύρω από το ενδεχόμενο αιματηρών λεηλασιών και ταραχών με πιθανούς δράστες τους άνδρες των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν πως ο λόγος που έκανε τον Λόρεντ Καμπίλα να προβάλλει τελευταία μάλλον απροσδόκητες αντιρρήσεις για το μέρος της συνάντησής του με τον Μομπούτου Σεσεσέκο δεν ήταν άλλος παρά η επιτάχυνση της προέλασης των ανταρτών προς την Κινσάσα...

Δυτικοί διπλωμάτες και Ζαϊρινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας ανώνυμα σε συντάκτη του πρακτορείου ΑΣΟΣΙΕΪΤΕΝΤ ΠΡΕΣ, υποστήριξαν ότι οι δυνάμεις του Καμπίλα απέχουν λιγότερο από 100 χλμ. από την κατάληψη της Κινσάσα. Αντίθετα, το ελεγχόμενο από τη ζαϊρινή χούντα ραδιόφωνο της Κινσάσα επιχειρούσε να αλλοιώσει τα όσα διαδραματίζονται στο πεδίο των μαχών μεταδίδοντας ότι οι συμπλοκές γίνονται τουλάχιστον 160 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα.

Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα, αναχώρησε νωρίς το πρωί από το λιμάνι Πουάντ Νουάρ του Κονγκό, όπου είχε μεταβεί προχτές προκειμένου να προεδρεύσει συνάντησης μεταξύ του Προέδρου του Ζαϊρ Μομπούτου Σεσεσέκο και του ηγέτη των ανταρτών Λόρεντ Καμπίλα. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ωστόσο, διότι τελικά ο Καμπίλα δεν εμφανίστηκε. Τελικά η πολυαναμενόμενη συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει μέσα στο περασμένο 24ωρο.

Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις της ανταρτικής "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων", ανακοίνωσαν πως "προελαύνουν προς την Κινσάσα". Ο ραδιοφωνικός σταθμός των ανταρτών "Η φωνή του Λαού", διέψευσε κάθε εμπλοκή δυνάμεων του στρατού της Αγκόλας στο πλευρό των ανταρτών, επικαλούμενος πάντα δηλώσεις του Καμπίλα. Αντίθετα υποστήριξε ότι άνδρες που είχαν πολεμήσει στις τάξεις της ΟΥΝΙΤΑ (πρώην ανταρτικός στρατός της Αγκόλας) του Τζόνας Σαβίμπι, τώρα μάχονται στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων του Ζαϊρ.

Νέες "συμβουλευτικές" (; ) πιέσεις των ΗΠΑ στον Μομπούτου

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο του Ζαϊρ, Μομπούτου Σεσεσέκο "να εγκαταλείψει τώρα την εξουσία" για να διευκολύνει την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη χώρα του.

Σε συνέντευξή του στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο σύμβουλος του Προέδρου Κλίντον σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Σάντι Μπέργκερ, ανέφερε ότι συχνά "είναι δύσκολο σ' αυτούς που βρέθηκαν επί πολύ καιρό στην εξουσία χωρίς καμία δημοκρατική νομιμότητα να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους, ακόμη και όταν έχει έλθει η ώρα". "Ζητούμε επίμονα από τον Μομπούτου να παραδώσει τώρα την εξουσία ώστε η μεταβίβαση να γίνει με ειρηνικό τρόπο και όχι με λουτρό αίματος", κατέληξε ο Μπέργκερ.

Περισσότερο "διπλωματική" γλώσσα χρησιμοποίησε η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Oλμπράιτ, που εστίασε την προσοχή της περισσότερο στο γεγονός της προχτεσινής αναβολής της συνάντησης Μομπούτου - Καμπίλα παρά στις πιέσεις για άμεση υποχώρηση του δικτάτορα από την εξουσία. Οταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS, η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράιτ, δήλωσε από την πλευρά της ότι είναι "πολύ απογοητευμένη" από την αναβολή της συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο του Ζαϊρ και τον ηγέτη των ανταρτών, Λόρεντ Καμπίλα, που θα γινόταν χτες. Η Oλμπράιτ πρόσθεσε, ότι εξακολουθεί να ελπίζει πως μια συνάντηση μεταξύ του Μομπούτου και του Καμπίλα, μπορεί να διεξαχθεί και πως κατά τη γνώμη της, ο Ζαϊρινός δικτάτορας "αναζητά τρόπους μεταβίβασης της εξουσίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αντάρτες επιδεινώνουν τις σχέσεις με τον ΟΗΕ(1997-05-10 00:00:00.0)
Σοβαρές καταγγελίες για βαρβαρότητες κατά προσφύγων(1997-05-07 00:00:00.0)
Παρασκήνιο πριν τη συνάντηση Μομπούτου - Καμπίλα(1997-05-03 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο τριών ημερών από τους αντάρτες!(1997-04-11 00:00:00.0)
Προέλαση των ανταρτών, αλλά και συνεννοήσεις...(1997-04-01 00:00:00.0)
Πιέσεις για συμφωνία εκεχειρίας κυβέρνησης - ανταρτών(1997-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ