Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Ολοι δηλώνουν... νικητές

ΜΟΣΧΑ. -

Ο Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν δήλωσε ότι η νέα συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ δίνει στη Μόσχα τη δυνατότητα βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας. Σε δηλώσεις του στη ρωσική τηλεόραση ο Γιέλτσιν τόνισε ότι αν και παραμένει κάθετα αντίθετος στη σχεδιαζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, προέβλεψε ότι οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ θα είναι "ήρεμες". Ο Γιέλτσιν είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ότι "έχει το επίσημο κείμενο στα χέρια του". Επιβεβαίωσε ότι το κείμενο αυτό θα βαπτιστεί"ιδρυτική πράξη". Εξηγώντας στους Ρώσους πολίτες το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχτηκε την Τετάρτη, 14 Μάη, και αναμένεται να υπογραφεί επίσημα στο Παρίσι στις 27 Μάη, σημείωσε ότι αυτή προβλέπει πως "οι αποφάσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία λαμβάνονται με ομοφωνία". "Αν η Ρωσία είναι αντίθετη σε μια οποιαδήποτε απόφαση, αυτό σημαίνει ότι η απόφαση αυτή δε θα περάσει", τόνισε ο Γιέλτσιν. Ο Γιέλτσιν ανέφερε, επίσης, ότι υποχρέωσε το ΝΑΤΟ να δεχτεί το "δεσμευτικό" χαρακτήρα του μελλοντικού επίσημου κειμένου, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μη ανάπτυξη στρατιωτικών δομών στο έδαφος των νέων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι το Συμβούλιο των Μονίμων Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ εξέτασε χτες το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη Ρωσία, την οποία θα επικυρώσει την Παρασκευή. Ολα τα μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν προς τον ΓΓ Χαβιέρ Σολάνα την ικανοποίησή τους για την ευόδωση των διμερών συνομιλιών με τη Ρωσία.

Αντιδράσεις

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την επίτευξη της συμφωνίας για τις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, αλλά οι εκτιμήσεις της αμερικανικής ηγεσίας για το περιεχόμενό της φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικές από κείνες που διατύπωσε ο Γιέλτσιν. Ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μίλησε για οικοδόμηση "μιας νέας σχέσης με τη Ρωσία" που θα ωφελήσει όλους, κατέστησε όμως σαφές ότι υπάρχουν όρια στην παρεμβατική δυνατότητα της Μόσχας. "Η Ρωσία θα συνεργαστεί στενά με το ΝΑΤΟ, αλλά όχι εντός του ΝΑΤΟ", τόνισε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αυτή "δίνει στη Ρωσία μία φωνή στις υποθέσεις του ΝΑΤΟ, όχι όμως και (τη δυνατότητα να ασκεί) βέτο στις υποθέσεις αυτές".Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τη συμφωνία θα συσταθεί ένα Μόνιμο Κοινό Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στα πλαίσια του οποίου θα συναντώνται δύο φορές το χρόνο οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας και μια φορά το μήνα οι πρεσβευτές. Στο Συμβούλιο αυτό η Ρωσία θα έχει στην πραγματικότητα το δικαίωμα άσκησης βέτο.

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι, της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ, της Σουηδίας Λένα Χελμς Βάλεν, της Ουγγαρίας Λάσλο Κόβατς, τα υπουργεία Εξωτερικών των Ισπανίας, Ολλανδίας. "Η συμφωνία επιτεύχτηκε χάρη στις προσπάθειες όλων και κυρίως στην κοινή δράση της Γαλλίας και της Γερμανίας", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Ζακ Ριμελάρ και πρόσθεσε: "Η Γαλλία, που είχε και την πρώτη ιδέα για το θέμα αυτό, χαίρεται ιδιαίτερα". Ο Ριμελάρ επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί σε επίσημη τελετή, στο Παρίσι, στις 27 Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λεπτές ισορροπίες(1999-07-09 00:00:00.0)
Αντιδράσεις από τους κατοίκους της Σεβαστούπολης(1997-06-05 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε η συμφωνία(1997-05-28 00:00:00.0)
Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία(1997-05-27 00:00:00.0)
Ανησυχία για την επέκταση του ΝΑΤΟ(1997-05-14 00:00:00.0)
Κοντά στη συμφωνία για τη διεύρυνση(1997-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ