Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Στο κυνήγι του "συμβιβασμού" ο Βρανίτσκι

ΤΙΡΑΝΑ. - Για άλλη μια φορά η ευθύνη επίτευξης ενός "συμβιβασμού" των δύο πόλων κεντρικής εξουσίας της Αλβανίας (του Προέδρου Μπερίσα από τη μία πλευρά και του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο, των Σοσιαλιστών και άλλων κομμάτων από την άλλη), εναποτίθεται στον μεσολαβητή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος έφθασε χτες στα Τίρανα.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερ, ο Βρανίτσκι αναμενόταν να συναντηθεί κατά σειρά με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης", Μπασκίμ Φίνο, τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, τον σοσιαλιστή ηγέτη Φάτος Νάνο, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σιέχου και άλλους πολιτικούς ηγέτες.

Αμεσος στόχος του Βρανίτσκι: να επιτύχει κάποιου είδους συμβιβασμό ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές την 29η Ιουνίου. Πόσο πιθανός είναι αυτός ο στόχος;"Θα δούμε, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε", είπε ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας.

Τα οκτώ κόμματα της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης", απειλούν ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές, αν αυτές πραγματοποιηθούν με βάση τον εκλογικό νόμο που πέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα στη Βουλή. Η αναβολή της επικύρωσης του νόμου (ο οποίος προκρίνει ένα "πλειοψηφικό" σύστημα) από τον Πρόεδρο Μπερίσα προχτές βράδυ, δίνει μια "ελπίδα" σε πολιτικούς παρατηρητές. Δυτικοί διπλωμάτες εξέφρασαν χτες μιλώντας στο "Ρόιτερ" συγκρατημένη αισιοδοξία για την αποστολή Βρανίτσκι. "Υπάρχουν ενδείξεις συμβιβασμού", είπε ένας εξ αυτών.

Εάν πάντως ο συμβιβασμός δεν επιτευχθεί, είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει η κυβέρνηση "εθνικής συμφιλίωσης" του Φίνο. Και, όπως παρατηρεί το "Ασοσιέιτεντ Πρες" σε ανταπόκρισή του, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας έχει "προειδοποιήσει" ότι η παρουσία της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία πιθανότατα θα αναιρεθεί σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο Βρανίτσκι είχε μετά κόπων, βασάνων και συγκεκαλυμμένων απειλών, να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών κομμάτων σε σχέδιο έξι σημείων για την "ομαλή διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών στα τέλη Ιουνίου". Το σχέδιο προέβλεπε διάλυση των "Επιτροπών Λαϊκής Σωτηρίας" των εξεγερμένων πολιτών, 46 μέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών. Οι εξεγερμένοι σε Νότο και Βορρά, όμως, έχουν καταστήσει σαφές ότι θα διαλύσουν τις Επιτροπές μόνο αν διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών. Σήμερα, πρόκειται να συναντηθούν, για να καθορίσουν τη στάση τους προ των τελευταίων εξελίξεων.

Νέα έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών

Σύμφωνα με το "Ρόιτερ" και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, νέα έκρηξη, λόγω ενός ατυχήματος, σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών στη νότια Αλβανία και τουλάχιστον 14 άνθρωποι (κατ' άλλες πληροφορίες 17) μεταφέρθηκαν με σοβαρά εγκαύματα σε νοσοκομειακές μονάδες του Αργυροκάστρου και των Ιωαννίνων.

Η έκρηξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημειώθηκε μετά από πτώση κασονιού με εκπυρσοκροτητές που κουβαλούσε νεαρός εργάτης, σε σωρό από μπαρούτι.

Ο νεαρός, μαζί με άλλους 20 - 30 στρατιωτικούς και πολίτες, εργαζόταν στην αποθήκη, μεταφέροντας χειροβομβίδες και άλλα εκρηκτικά που βρίσκονταν διασκορπισμένα στην περιοχή.

  • Οι ετεροδημότες των Ηλείων Αττικής του ΚΚΕ καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή στρατιωτικού σώματος στη γειτονική χώρα Αλβανία κατά παράβαση του Συντάγματος της χώρας μας και ζητούν να αφεθεί ο αλβανικός λαός ελεύθερος να λύσει μόνος του τα προβλήματά του.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ