Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Η απαρχή της προεκλογικής εκστρατείας

Συνέντευξη Τύπου της πρεσβείας της Αλγερίας στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ. -

Το κυριότερο "μήνυμα" που προσπάθησε να μεταδώσει ο πρεσβευτής της Αλγερίας στην Αθήνα, Amar Abba,στη χτεσινή συνέντευξη τύπου επ' ευκαιρία της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα του (με καταληκτική ημερομηνία την 5η Ιουνίου), ήταν ότι οι αλγερινές αρχές, υπό την Προεδρία του Προέδρου Λιαμίν Ζερουάλ, καταβάλλουν προσπάθεια να "εκδημοκρατίσουν" τη χώρα, η οποία σπαράσσεται από βία μουσουλμάνων "εξτρεμιστών". Κατά τον κ. Abba, οι βασικοί άξονες της προσπάθειας είναι τρεις. Πρώτος, η ασφάλεια: "η τρομοκρατία έχει περιοριστεί στο 10 - 15% του εδάφους της χώρας", όπως είπε. Δεύτερος, η πολιτική εκπροσώπηση "όλων των τάσεων, και των μουσουλμάνων οι οποίοι αποδέχονται τους δημοκρατικούς θεσμούς" (συμπληρώνουμε: και δεν αναφέρονται καθόλου στο Ισλάμ, στον τίτλο ή στο καταστατικό των κομμάτων τους). Τρίτος άξονας, ο οικονομικός και κοινωνικός τομέας,για τον οποίο "ο ξένος Τύπος, ειδικά ο γαλλικός, δε γράφει τίποτε", είπε ο Α. Abba. Σύμφωνα με τα στοιχεία που η πρεσβεία της Αλγερίας έδωσε στη δημοσιότητα, η αύξηση του ΑΕΠ είναι πλέον 4% από 0% το 1993, ο πληθωρισμός έχει πέσει στο 10% από 30% το 1993, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας είναι πλέον πλεονασματικό και το χρέος απορρόφησε το 1996 το 26% των εσόδων από τις εξαγωγές, ενώ το 1993 απορρόφησε το 100%.

Ο Α. Abba, όταν του τέθηκαν υπόψη κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, απάντησε ψυχρά: "δεν μπορούμε να εξισώσουμε τη βία των τρομοκρατών με την προσπάθεια των αρχών ασφαλείας να προστατεύσουν τους πολίτες".

Οσον αφορά τις εκλογές για τις 380 έδρες της Βουλής της Αλγερίας, ο Α. Abba είπε ότι θα διεξαχθούν παρουσία συνολικά 200 παρατηρητών από τον ΟΗΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας, ενώ εξέφρασε την "ελπίδα" του ότι η συμμετοχή "θα είναι υψηλή".

Τέλος, όταν ερωτήθη ποια είναι τα "μέτρα ασφαλείας" που θα λάβουν οι αρχές για να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος στη διάρκεια των εκλογών, ο Α. Abba απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, λέγοντας πως "δε θα υπάρξει πρόβλημα".

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Α. Abba περί καταστολής της "τρομοκρατικής δράσης των ισλαμιστών", 30 χωρικοί έχασαν τη ζωή τους, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, στο χωριό Τσεμπλί της επαρχίας Μπλίντα, 50 χλμ. νότια της αλγερινής πρωτεύουσας. Η νέα σφαγή, τακτική που ακολουθείται από τους μαχητές των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ