Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Οι αντάρτες επιδεινώνουν τις σχέσεις με τον ΟΗΕ

Πιο πιθανή η συνάντηση Μομπούτου - Καμπίλα

ΚΙΓΚΑΛΙ - ΚΙΝΣΑΣΑ - ΛΙΜΠΡΕΒΙΛ.-

Οι κλονισμένες σχέσεις ανάμεσα στους αντάρτες του Ζαϊρ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ εμπόδισαν χτες την είσοδο ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών που επιθυμούσαν να διενεργήσουν έρευνες για την πιθανότητα μαζικών τάφων Ρουαντέζων προσφύγων. Αντίθετα, καλύτερη "τύχη" γνωρίζουν οι κινήσεις Αμερικανών και Νοτιοαφρικανών στο διπλωματικό πεδίο για την πραγματοποίηση μιας δεύτερης συνάντησης του Ζαϊρινού δικτάτορα με τον ηγέτη των ανταρτών, Λόρεντ Καμπίλα μέσα στην ερχόμενη βδομάδα.

Το τελευταίο "επεισόδιο", που όξυνε περαιτέρω τα "πνεύματα" σε αντάρτες και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, εκδηλώθηκε με την άρνηση του Καμπίλα να δώσει άδεια εισόδου σε αντιπροσωπεία του διεθνούς οργανισμού, προκειμένου να ερευνήσει αν διαπράχθηκαν σφαγές και παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Καλούμε την ανώτατη διοίκηση της "Συμμαχίας των δημοκρατικών Δυνάμεων" να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να επανεξετάσει τη θέση της", αναφέρει το μάλλον σε ήπιους τόνους ανακοινωθέν που εξέδωσε η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Κιγκάλι, εάν συλλογιστεί κανείς ότι οι ερευνητές του ΟΗΕ βρίσκονται εδώ και πέντε μέρες στο Κιγκάλι, πρωτεύουσα της Ρουάντας, χωρίς να καταφέρουν να γίνουν δεκτοί στο Ζαϊρ. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η προσωπική άρνηση του Καμπίλα προς τους αξιωματούχους του ΟΗΕ οφείλεται στις πρόσφατες δηλώσεις του ειδικού ερευνητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ζαϊρ, Χιλιανού Ρομπέρτο Γκαρετόν, στις οποίες άφηνε σαφείς αιχμές για την ύπαρξη μαζικών τάφων που περιείχαν εκατοντάδες έως ακόμη και 50.000 πτώματα Ρουαντέζων προσφύγων σε περιοχές του ανατολικού Ζαϊρ. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η νέα άρνηση από την πλευρά των ανταρτών ουσιαστικά ματαιώνει τα σχέδια της αποστολής για τη διενέργεια έρευνας και την παρουσίαση των σχετικών αποτελεσμάτων μέχρι τις 30 Ιούνη.

Κινητικότητα στη σκακιέρα της διπλωματίας

"Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στους Μομπούτου και Καμπίλα για μια δεύτερη μεταξύ τους συνάντηση την προσεχή βδομάδα", ανακοίνωσε χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του Μπιλ Ρίτσαρντσον, ειδικού απεσταλμένου της κυβέρνησης Κλίντον για το Ζαϊρ, μετά από πολυήμερη περιοδεία στην Αφρική, με σκοπό την εξεύρεση τρόπου ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στο Ζαϊρ.

Το ίδιο 24ωρο, ο Νοτιοαφρικανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τάμπο Μπέκι δήλωνε ότι ο ηγέτης των ανταρτών, Λόραν Καμπίλα, συμφώνησε να δώσει "μια ευκαιρία στη διπλωματία" για να επιλυθεί η κρίση στο Ζαϊρ, μέχρις ότου συναντηθεί εκ νέου με τον Πρόεδρο της χώρας, Μομπούτου Σεσεσέκο για το δεύτερο γύρο των εν πλω συνομιλιών τους.

Ο Νοτιοαφρικανός αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στα όσα του απάντησε ο Καμπίλα, είπε συγκεκριμένα πως ο ηγέτης των ανταρτών "κατά τη γνώμη μας δεν προτίθεται να συνεχίσει τη στρατιωτική εκστρατεία του μέχρι να γίνει - την ερχόμενη βδομάδα - ο νέος γύρος των συνομιλιών". Οι Μπέκι και Καμπίλα συμφώνησαν επίσης να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών την ερχόμενη Τετάρτη σε νοτιοαφρικανικό πλοίο.

Ο Μπέκι κατάφερε χτες να συναντηθεί και με τον δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ. Και αυτή η συνάντηση υπήρξε επιτυχής, μιας που κατάφερε να αποσπάσει τη θετική γνώμη του 66χρονου άρρωστου Ζαϊρινού "Προέδρου" για μία δεύτερη συνάντηση την προσεχή Τετάρτη πάνω σε πολεμικό σκάφος της Νότιας Αφρικής.

Περιττό να επισημανθεί το γεγονός ότι η μη αναχώρηση του Μομπούτου Σεσεσέκο από τη Λιμπρεβίλ για τη ζαϊρινή πρωτεύουσα, Κινσάσα, ξαναφούντωσε την έντονη φημολογία, όχι μόνο για τη βαριά επιδείνωση της υγείας του δικτάτορα, αλλά και για το ενδεχόμενο αυτοεξόρισής του, αρχικά, σε μία "φιλική" αφρικανική χώρα.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις των ανταρτών βρίσκονται 50 χιλιόμετρα από το Κένγκε, 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κινσάσα, με κατεύθυνση την πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Καράχα.

Την Πέμπτη, έγιναν σοβαρές μάχες, πρόσθεσε ο Καράχα, διευκρινίζοντας ότι οι αντάρτες μάχονταν εναντίον των Αγκολέζων μαχητών της UNITA, των οποίων ηγούνταν παλιότερα ο Ζόνας Σαβίμπι και εναντίον των Ρουαντέζων Χούτου, πρώην στρατιωτών της Ρουάντας που ηττήθηκαν από τους Τούτσι στον εμφύλιο του 1994. Οι κυβερνητικοί στρατιώτες του Ζαϊρ δεν πήραν μέρος τις μάχες.

Συμφωνία ανταρτών με καναδική εταιρία μεταλλευμάτων

Οι οικονομικές συμφωνίες των ανταρτών του Καμπίλα με ξένες εταιρίες συμφερόντων συνεχίζονται. Μετά τους Αμερικανούς, στο "παιχνίδι" των μπίζνες μπήκαν και οι Καναδοί.

Η εταιρία "Τένκε Μάινινγκ Κορπορέισιον" ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στους αντάρτες επιταγή 50 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την επίτευξη συμβολαίου για την εκμετάλλευση των ορυχείων χαλκού και κοβαλτίου στο ανατολικό Ζαϊρ, τα οποία θεωρούνται από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα στον κόσμο.

Η εταιρία, που έχει έδρα το Βανκούβερ, ανακοίνωσε ότι το συμβόλαιο υπογράφτηκε με τους αντάρτες στις 2 του μήνα και είναι αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εξάλλου, χτες, 30 επενδυτές και τραπεζίτες, εκπροσωπώντας συμφέροντα της αμερικανικών τραπεζών και αρκετών καναδικών επιχειρήσεων, έφθασαν στο Λουμπούμπασι για συνομιλίες με τον Λόρεντ Καμπίλα.

Το "χορό" για τις νέες μπίζνες στο Ζαϊρ με την οργάνωση των ανταρτών άνοιξε, τον περασμένο μήνα, η αμερικανική εταιρία "Αμέρικα Μίνεραλ Φιλντς οφ Χοπ", που υπέγραψε συμφωνία αξίας ενός δισ. δολαρίων για την εκμετάλλευση ορυχείων χαλκού και κοβαλτίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ