Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Παύση των συνομιλιών, επέλαση των ανταρτών

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

"Πάγωσαν" χτες προσωρινά οι χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα συνομιλίες που πραγματοποιούνται τις τελευταίες τέσσερις μέρες στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής ανάμεσα στους εκπροσώπους του Ζαϊρινού δικτάτορα, Μομπούτου Σεσεσέκο και τους αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων". Αυτό το, μάλλον, αναμενόμενο αποτέλεσμα δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στους αντάρτες για την εντατική συνέχιση των επελάσεών τους στα βάθη του Ζαϊρ, σε μία χρονική στιγμή που η κατάληψη της πόλης Λουμπούμπασι από τους αντάρτες θεωρείται ζήτημα ελάχιστου χρόνου...

Σύμφωνα με αξιωματούχους του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών ολοκλήρωσαν τις πρώτες άμεσες συνομιλίες τους, καταλήγοντας σε ένα εύλογο συμπέρασμα: "Χρειάζεται ακόμη περισσότερος διάλογος μεταξύ κυβέρνησης Μομπούτου και ανταρτών". Ο τερματισμός των συνομιλιών θεωρείται προσωρινός, αφού - σύμφωνα με πηγές του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών - θα επαναληφθούν σύντομα σε χρόνο και τόπο που δε θα δημοσιοποιηθεί.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές ανέφερε ότι και τα δύο μέρη αντιλαμβάνονται την ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής πολιτικής λύσης στη σύρραξη και ως εκ τούτου "θα πρέπει να γίνει παύση πυρός στην περιοχή"... Πέραν, όμως, από την "αλληλοκατανόηση" δεν επιτεύχθηκε τίποτε άλλο παρά η δέσμευση αμφοτέρων ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν και στο μέλλον. Ο χρόνος έναρξης του διαλόγου και η τοποθεσία πραγματοποίησής του παραμένουν σε εκκρεμότητα. Αρκετοί Νοτιοαφρικανοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη αποτελεσματικών συνομιλιών ανάμεσα στους εκπροσώπους ανταρτών και προέδρου είναι "εύλογη", καθώς οι αξιωματούχοι συχνά - πυκνά αναγκάζονται να συμβουλεύονται τους ανώτερούς τους, προτού συμφωνήσουν οτιδήποτε.

Μάλιστα, ο ηγέτης των ανταρτών, Λόρεντ Καμπιλά, μιλώντας σε βελγικό ραδιοσταθμό, τόνισε ότι οι συνομιλίες δυσχεραίνονται εκτός των άλλων και από το γεγονός ότι "οι εκπρόσωποι του Μομπούτου Σεσεσέκο δεν έχουν κοινές θέσεις!". Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι σκοπός του αγώνα της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" είναι να διώξουν το δικτάτορα από τη χώρα, ενώ απαντώντας αργότερα σε αγγελιοφόρο του Μομπούτου, που τον καλούσε να συναντηθεί απευθείας μαζί του, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τη φράση: "Η μέρα με τη νύχτα δε συναντώνται ποτέ"... Αργότερα, όμως, υποστήριξε ότι μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή του με τον Ζαϊρινό δικτάτορα θα επέσπευδε το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών της Νότιας Αφρικής.

Θέμα χρόνου η κατάκτηση του Λουμπούμπασι

Οι αντάρτες πλησιάζουν μέρα με τη μέρα στην κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ζαϊρ, Λουμπούμπασι, πρωτεύουσα της περιοχής Σάμπα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι δυνάμεις της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" απέχουν μόνο λίγα χιλιόμετρα. Η κατάσταση μάλιστα είναι τόσο δραματική για τους στρατιώτες του καθεστώτος Μομπούτου, που ακόμη και ο ελεγχόμενος από την κυβέρνηση ραδιοσταθμός της Κινσάσα μετέδωσε ότι η πτώση της πόλης "είναι θέμα ωρών".

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα "Τάιμς της Νέας Υόρκης" υπογράμμιζε ότι αρκετοί, πλέον, κυβερνητικοί στρατιώτες και αξιωματούχοι έχουν συστρατευτεί με το πλευρό των ανταρτών και ότι τα διασταυρούμενα πυρά των δύο αντίπαλων πλευρών ακούγονταν χτες το πρωί μέχρι το αεροδρόμιο του Λουμπούμπασι.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε χτες πως η Ουάσιγκτον δε σκέφτεται μία στρατιωτική επέμβαση στο Ζαϊρ.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερν: "Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να επέμβουν στρατιωτικά στο Ζαϊρ και να επηρεάσουν την έκβαση των μαχών. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα του Ζαϊρ". Επανέλαβε την αμερικανική θέση, σύμφωνα με την οποία, όλες οι ξένες δυνάμεις - όπως η Ουγκάντα, η Αγκόλα και το Μπουρούντι που έχουν συνδράμει με δυνάμεις τους και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές - θα πρέπει να κρατηθούν έξω από το Ζαϊρ.

Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή, ώστε να προετοιμάσουν ενδεχόμενη επιχείρηση απομάκρυνσης των υπηκόων τους στο Ζαϊρ, καθώς οι ανταρτικές μονάδες προελαύνουν, καταλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ