Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανέξοδα "θα" για την εκπαίδευση των απόδημων

Με "σχέδια" και πλάνα που θα πραγματοποιηθούν κάπου στο μέλλον, απάντησαν τα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Μ. Κωστόπουλος, σχετικά με την εκπαίδευση των απόδημων Ελλήνων

Ποιος θα φανταζόταν ότι στην ερώτηση που είχαν καταθέσει στις 19 Δεκέμβρη του '95 οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Στρ. Κόρακας αναφερόμενοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση των απόδημων Ελλήνων, το υπουργείο Εξωτερικών θα απαντούσε πως αντιμετωπίζει τα προβλήματα καλώντας τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού σε κατασκηνώσεις της χώρας μας; Στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέφεραν το πρόβλημα που δημιουργείται στα σχολεία της Αστόριας εξαιτίας ορισμένων εκκλησιαστικών κύκλων που προσπαθούν να σταματήσουν τη λειτουργία τους για να επισπευθεί ο εξαμερικανισμός.

Οι ελληνικές κοινότητες όμως, έχουν κατηγορηματικά πει "όχι" στο κλείσιμο των σχολειών τους και σε αρκετές περιπτώσεις αυτά λειτουργούν με το υστέρημα των κοινοτήτων. Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούσαν την κυβέρνηση για τα έργα που προτίθεται να πάρει ώστε να μην περιθωριοποιούνται τα Ελληνόπουλα στην κοινωνία που ζούνε, να μην αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας και ακόμη τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ώστε να εναρμονίσει τα λόγια με τα έργα. Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο μόλις είχε λήξει το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη όπου είχαν περισσέψει τα μεγάλα λόγια.

Ωστόσο η κυβέρνηση, τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, στις απαντήσεις τους πάλι αναλώθηκαν σε υποσχέσεις και εξαγγελίες για προγράμματα που θα γίνουν κάποτε στο άγνωστο μέλλον, πέρα βέβαια από το σχέδιο νόμου που λέει στην απάντησή του το υπουργείο Παιδείας ότι θα καταθέσει, με την επωνυμία "Η ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση", για το οποίο βέβαια θα περιμένουμε την κατάθεσή του. Ωστόσο ούτε λόγος για τον ρόλοεκκλησιαστικών και παρεκκλησιαστικών κύκλων του εξωτερικού που σαμποτάρουν την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων.Ούτε λέξη για τις αναφορές των βουλευτών του Κόμματος, στο κείμενο της ερώτησής τους, σχετικά με τα εθνικιστικά κηρύγματα μίσους κατά τη διάρκεια του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ