Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996

ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 86 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ
ΙΔΙΑ
ΡΟΤΑ
με ... νέα πρόσωπα

Ο νέος πρωθυπουργός παραλαμβάνει τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Κ. Σημίτης πήρε, τελικά, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την εντολή να συνεχίσει την πιστή εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως αυτή καθορίζεται από τα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα και την άρχουσα τάξη της χώρας.

Η εκλογή του Κ. Σημίτη ήταν το αποτέλεσμα δύο επεισοδιακών ψηφοφοριών, οι οποίες - κινούμενες μέσα στο κλίμα που τις τελευταίες βδομάδες έχει διαμορφωθεί στο κυβερνών κόμμα - αποτέλεσαν την αποθέωση των πολύμορφων παρεμβάσεων ντόπιων και ξένων κέντρων, του παρασκηνίου και της εσωκομματικής ίντριγκας.

"Ο Κ. Σημίτης, ως νέος πρωθυπουργός, παραλαμβάνει τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής και της υποχρέωσης να εξοφλήσει τα "γραμμάτια", τόσο της υποτέλειας στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, όσο και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας",δήλωσε χτες ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάκης Κοψίδης, σχετικά με την εκλογή του νέου πρωθυπουργού.

Ο νέος πρωθυπουργός, αμέσως μετά την εκλογή του και προφανώς για λόγους εσωκομματικής κατανάλωσης, μίλησε για τρίπτυχο πλαίσιο δράσης με το σύνθημα"ενότητα - ανανέωση - νίκη" και υποσχέθηκε... νέο "ήθος" και "ύφος". Αμέσως μετά, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο "Ωνάσειο", διαβεβαίωσε τον Α. Παπανδρέου ότι θα συνεχίσει το έργο του.

"Κριτήριο για το "ήθος" και το "ύφος" της εξουσίας - σχολίασε τις πρωθυπουργικές δηλώσεις ο Μ. Κοψίδης - είναι η στάση απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι η υποταγή στα κελεύσματα των πολυεθνικών και του ντόπιου κεφαλαίου, που ακολουθεί σύσσωμη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ", και κατέληξε:

"Πραγματική "νέα σελίδα", αλλαγή, σε φιλολαϊκή κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει μόνο από ένα συσπειρωμένο λαϊκό κίνημα και την πάλη του εναντίον των συντηρητικών πολιτικών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στη χώρα μας".


ΣΕΛ.  3   -   5

Οι... εγγυητές

Είναι αυτοί που θα "εγγυηθούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις ατομικές ελευθερίες" για τις χώρες που είναι ή γίνονται μέλη τους. Πόσες φορές έχει ακουστεί αυτή η ψευδαίσθηση για την Ευρωπαϊκή Ενωση από πολιτικούς και κονδυλοφόρους θεωρητικούς στη χώρα μας, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Τόσες που μερικοί λέγε λέγε την πιστεύουν κιόλας στις μέρες της εικονικής πραγματικότητας που ζούμε.

Και όμως η αληθινή εικόνα του χαρακτήρα της αντιδημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκαλύπτεται καθημερινά όχι μόνο στις μεγάλες της αποφάσεις, που κρίνουν τις τύχες των λαών, αλλά μέχρι και στις ελάχιστες "λεπτομέρειες". Χτες μόλις, το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Κομισιόν απέλυσε έναν από τους υπεύθυνους του νομισματικού τομέα, γιατί τόλμησε σε βιβλίο του, με τίτλο "Η σάπια καρδιά της Ευρώπης", να διατυπώσει αρνητικές κρίσεις γύρω από τη Νομισματική Ενωση.

Και όμως! Ο Μπέρναντ Κόνολι ήταν πιστός τους υπάλληλος από το 1978. Δούλευε και παρήγε έργο για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ και διηύθυνε το μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το "έγκλημά" του ήταν προφανώς ότι στον ελεύθερο χρόνο του επιχείρησε να "στοχάζεται ελεύθερα", έχοντας και αυτός ο κακομοίρης μάλλον πάρει στα σοβαρά τα κηρύγματα για "ελευθερία λόγου και σκέψης"...Τζάμπα... αυτοχρηματοδότηση επιδιώκει η "Χόχτιφ"

Προκειμένου ο γερμανικός όμιλος να αποκτήσει το 45% των μετοχών της Ανώνυμης Εταιρίας, που θα κατασκευάσει, θα διαχειρίζεται και θα εκμεταλλεύεται το νέο αεροδρόμιο, προσπαθεί να εξασφαλίσει το απαιτούμενο αρχικό κεφάλαιο από τις ελληνικές τεχνικές εταιρίες, που θέλουν να πάρουν μέρος ως υπεργολάβοι στην κατασκευή του αεροδρομίου!


ΣΕΛ.  32
Στη... γύρα για διοικητή των ναυπηγείων

Ζητείται για πρόσληψη "μάνατζερ" - δηλαδή διοικητή - για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που είναι η μεγαλύτερη ναυπηγική μονάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Αυτή είναι η ουσία της πληρωμένης ανακοίνωσης, που είδε χτες το φως της δημοσιότητας σε μερίδα του Τύπου, από τους μετόχους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΤΒΑ και εργαζόμενους)


ΣΕΛ.  14
Μεροκάματο θανάτου για δύο εργάτες στην Ξάνθη

Δύο εργάτες στην Ξάνθη έχασαν τη ζωή τους, προχτές, την ώρα που δούλευαν, γιατί δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Θύματα, ο 50χρονος Γιώργος Λάμπας, έκτακτος εργάτης του ΟΣΕ και ο 36χρονος Ανανίας Βαλερίκ, που εργάζονταν σε εργοτάξιο της ΣΕΚΕ Ξάνθης


ΣΕΛ.  19
Περιστολές δαπανών πίσω από τα συνταγολόγια

Προάγγελος περιστολής των δαπανών για την υγεία και μεταφοράς του οικονομικού βάρους της περίθαλψης στους ασθενείς, η αφαίρεση του συνταγολογίου από ορισμένους γιατρούς και την παραπομπή 86, συνολικά, γιατρών στην Επιτροπή που προβλέπει ο κανονισμός για τη φαρμακευτική περίθαλψη του ΙΚΑ


ΣΕΛ.  19
ΑΓΕΤ
Τρία χρόνια στα "νύχια" της "Καλτσεστρούτσι"

Σε εξάρτημα των γενικότερων σχεδίων του ιταλικού μονοπωλίου, να αλώσει την ελληνική αγορά τσιμέντου μετατρέπει η "Καλτσεστρούτσι" σταδιακά το "διαμάντι" της ελληνικής βιομηχανίας την ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗ. Παράλληλα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή ραγδαίες ανατροπές σε βάρος των εργασιακών σχέσεων. Μόνοι ωφελημένοι οι Ιταλοί επιχειρηματίες


ΣΕΛ.  12
Μια "χαβούζα" η Σίνδος

Μια πόλη ανάμεσα στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, σταθμούς βιολογικού καθαρισμού και τάφρους γεμάτες επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα. Πάνω της το νέφος του μαγγανίου και άλλων ρύπων. Οι βιομηχανίες λειτουργούν ανεξέλεγκτα, ενώ οι αρρώστιες των κατοίκων δεν είναι υποθετική απειλή


ΣΕΛ.  16   -   17


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org