Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
"Χρυσός" θάνατος
  • Εκατοντάδες χιλιάδες τόνους επικίνδυνων χημικών ουσιών θα χρησιμοποιεί το εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού, ενώ εκατομμύρια τόνοι θα είναι τα στερεά και υγρά απόβλητα
  • Αποφασισμένοι να αποτρέψουν την τεράστια οικολογική καταστροφή οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς
  • Στην περιοχή περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός

Σε ένα τεράστιο νεκρό τοπίο θα μετατραπεί σε λίγα χρόνια η Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και οι γύρω περιοχές του Στρυμονικού κόλπου, από τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους επικίνδυνων χημικών ουσιών που θα χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των χρυσοφόρων μεταλλευμάτων και τα εκατομμύρια τόνους στερεών και υγρών αποβλήτων της μονάδας χρυσού που θα εγκατασταθεί στην περιοχή. Η τεράστια οικολογική καταστροφή αφήνει αδιάφορους την κυβέρνηση και τους Καναδούς συνεταίρους της, της πολυεθνικής εταιρίας TVX - GOLD, παρά τις αντιδράσεις των 20.000 κατοίκων της περιοχής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των μαζικών φορέων, που ζητούν να μην εγκατασταθεί η μονάδα χρυσού στην Ολυμπιάδα.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, που είχε συντάξει το 1988 η εταιρία "Μεταλλουργικές Βιομηχανίες Αιγαίου" (ΜΕΤΒΑ), όταν ενδιαφερόταν να αναλάβει την αξιοποίηση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων, για την επεξεργασία των 240.000 τόνων της πρώτης ύλης του αρσενοπυρίτη, που σχεδιάζει να επεξεργάζεται ετησίως η TVX, η νέα ιδιοκτήτρια εταιρία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, χρειάζονται 725.821 τόνοι επικίνδυνων χημικών ουσιών, ενώ τα στερεά απόβλητα που θα προκύπτουν από τη διαδικασία παραγωγής αρσενοπυρίτη και μετά του χρυσού υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύρια τόνους!

Ηδη σε χαβούζες της περιοχής έχουν τοποθετηθεί 3 εκατομμύρια τόνοι στερεών τοξικών αποβλήτων των γειτονικών Μεταλλείων Κασσάνδρας και σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ, όπως καταγγέλλει ο κοινοτάρχης Ολυμπιάδας Νίκος Μήτσιος,έχουν μολυνθεί με βαρέα μέταλλα όλες οι φυσικές πηγές νερού, από τις οποίες υδρεύονται οι κάτοικοι της κοινότητας. Επίσης καταγγέλλει πως η συγκεκριμένη μελέτη του ΙΓΜΕ δε δίνεται στη δημοσιότητα, γιατί θα προκληθεί θόρυβος και θα οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων και της καναδέζικης εταιρίας για τη δημιουργία της μονάδας χρυσού. Οπως τόνισε στο "Ρ", μέρος της μελέτης ήρθε στα χέρια του μετά από έντονες πιέσεις προς τη Νομαρχία Χαλκιδικής.

Η μονάδα χρυσού, που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η TVX στον κάμπο της Ολυμπιάδας, δίπλα ακριβώς από αγροικίες και καλλιέργειες και μόλις 500 μέτρα από το χωριό, εκτός από τη ρυπογόνα δράση της, θα εξαφανίσει και κάθε υδάτινο απόθεμα της περιοχής. Από την ίδια τη μελέτη της ΜΕΤΒΑ προκύπτει ότι για τις ανάγκες της επεξεργασίας θα χρησιμοποιούνται 3.500 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα. Ετσι, με τη λειτουργία της μονάδας κινδυνεύει κάθε γεωργική, αλιευτική ή τουριστική δραστηριότητα στην Ολυμπιάδα και τις γύρω κοινότητες.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Κατσαρό,περιόδευσε προχτές στις κοινότητες της περιοχής, επισκέφτηκε επιτόπου το χώρο όπου θα εγκατασταθεί η μονάδα χρυσού και μίλησε με τους κατοίκους και τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις συναντήσεις με τους κοινοτάρχες, τόσο στην Ολυμπιάδα όσο και στο Σταυρό, διαπιστώθηκε πως σύσσωμοι οι κάτοικοι και οι φορείς όχι μόνο είναι αντίθετοι στην επικίνδυνη βιομηχανία, αλλά και αποφασισμένοι με κάθε μέσο να αποτρέψουν τη λειτουργία της.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας αποκάλεσε αποικιακού χαρακτήρα τη συμφωνία με την πολυεθνική εταιρία και τόνισε πως οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας δεν πρόκειται να δεχτούν με κανένα τρόπο τη νέα προσφυγιά στην οποία τους επιβάλλει με τον πιο αλαζονικό και εγκληματικό τρόπο η κυβέρνηση. Ανάλογη ήταν και η θέση των προέδρων των Κοινοτήτων του Σταυρού και του Ανω Σταυρού, Αντώνη Στόιτσα και Βασίλη Ναούμ,που τόνισαν πως οι κάτοικοι δεν πρόκειται να αποφύγουν τη σύγκρουση ακόμα και με τις δυνάμεις καταστολής αν χρειαστεί, γιατί η λειτουργία της μονάδας χρυσού στην Ολυμπιάδα σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή του Στρυμονικού Κόλπου.

"Η δική μας συμπαράσταση είναι δεδομένη", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στους κατοίκους και τους εκπροσώπους των φορέων. "Πιστεύουμε πως μόνο με αγώνες μαζικούς θα αποτραπεί η καταστροφή. Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και, όπως έχει αποδείξει, δε φοβάται να χρησιμοποιεί κάθε μέσο. Υπάρχουν τεράστια συμφέροντα πίσω από αυτές τις συμβάσεις και μόνο η δική σας μαχητική και έγκαιρη δράση μπορεί να τις ανατρέψει", κατέληξε ο Γ. Κατσαρός.

Σε ανακοίνωσή της επίσης για το θέμα η ΚΟΒ Σταυρού του ΚΚΕ επισημαίνει πως "απέναντι στο ρεαλισμό της παθητικής αποδοχής της πολιτικής του ξεπουλήματος, εμείς πρέπει να αντιτάξουμε το δικό μας ρεαλισμό, της ζωής και της αντίστασης στις αντιλαϊκές αποφάσεις".

Φ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ