Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΕΒΕΝΑ - ΚΟΖΑΝΗ
Σύμβαση για το χωροταξικό σχεδιασμό

Το ποσό του 1,4 δισ. δρχ. θα χορηγήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για το χωροταξικό σχεδιασμό και την πολεοδομική ανασυγκρότηση των Νομών Γρεβενών και Κοζάνης, που επλήγησαν πέρσι από τους σεισμούς. Η σχετική προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε χτες από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και τους αιρετούς νομάρχες Γρεβενών Αντ. Πέτσα και Κοζάνης Π. Μητλιάγκα.

Ειδικότερα, από τους πόρους της χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη σύμβαση, 606,52 δισ. δρχ. θα δοθούν στο Νομό Γρεβενών και 831,9 δισ. δρχ. στο Νομό Κοζάνης. Σύμφωνα με τη σύμβαση, θα χρηματοδοτηθούν μελέτες πράξεων εφαρμογής, επέκτασης και αναθεώρησης σχεδίων πόλεως, που θα συνοδεύονται από ειδικές γεωλογικές μελέτες. Επίσης για ορισμένους οικισμούς μικρότερους των 2.000 κατοίκων, οι μελέτες θα περιλαμβάνουν τη μεταφορά και τη συνένωσή τους σε γεωλογικά κατάλληλες περιοχές, καθώς και την οριοθέτηση των περιοχών αυτών. Συγκεκριμένα, οι μελέτες αυτές θα περιλαμβάνουν τη συνένωση των οικισμών Πολύλακκου - Τραπεζίτσας - Πανάρετης - Κλίματος - Αξιοκάστρου και Πεπονιάς Βοϊου στο Δήμο Νεάπολης Κοζάνης. Επίσης στη σύμβαση περιλαμβάνονται μελέτες και έργα για την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της ορεινής περιοχής των Γρεβενών, για την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον ορεινό όγκο των Πιερίων, καθώς και τα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης των Δήμων Γρεβενών και Κοζάνης.

Πέρα από τη σύμβαση, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χτες ότι οι δύο νομοί θα χρηματοδοτηθούν επιπλέον με 1.210.160.000 δρχ. για μελέτες και έργα χωροταξικής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης.

Εκείνο ωστόσο που δε βλέπουν ακόμη οι κάτοικοι των σεισμοπλήκτων περιοχών είναι το γενικότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που με τόσες τυμπανοκρουσίες τους είχε ανακοινωθεί "εν θερμώ" τις μέρες της καταστροφής. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε χτες, η επεξεργασία του προγράμματος αυτού με συντονισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα ανακοινωθεί σε 20 περίπου μέρες...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ