Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ζητάνε "ρέστα" από τους βαμβακοπαραγωγούς!

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που αγόρασαν βαμβάκι σε τιμές υψηλότερες από τις κοινοτικές που συμφώνησε η κυβέρνηση, τώρα, πάνε να μειώσουν τις τιμές στους παραγωγούς, αντί να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση να τους καλύψει τη ζημιά

Τον κίνδυνο νέας χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν πολλές Ενώσεις Συνεταιρισμών της χώρας που εμπορεύονται βαμβάκι. Ητιμή του βαμβακιού στις διεθνείς αγορές είναι φέτος πολύ χαμηλή και ταυτόχρονα δεν υπάρχει και ζήτηση.

Αυτό το χρονικό διάστημα, με βάση τον δείκτη τιμών Λίβερπουλ, το εκκοκκισμένο βαμβάκι πουλιέται προς 380 δραχμές το κιλό, ενώ την ίδια εποχή πέρσι η τιμή ξεπερνούσε τις 540 δραχμές το κιλό. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι Ενώσεις θα έχουν τεράστιες ζημιές, αφού υπολογίζεται ότι για να καλύψουν τα έξοδα για την αγορά και την επεξεργασία του βαμβακιού θα έπρεπε να πουλήσουν πάνω από 450 δραχμές το κιλό.

Στα εκκοκκιστήρια των Ενώσεων Συνεταιρισμών βρίσκονται αποθηκευμένοι πολλές χιλιάδες τόνοι βαμβακιού που παραμένει απούλητο - π. χ. στην Ενωση Τρικάλων 5,5 εκατομμύρια κιλά, της Καρδίτσας 10 εκ., της Λάρισας 10 εκ., της Ξάνθης 15 εκ. - αφού η αγορά δεν έχει ζήτηση. Αν οι ποσότητες αυτές - πολλά εκατομμύρια κιλά μένουν απούλητα στις αποθήκες των παραγωγών - δεν πουληθούν μέχρι την Ανοιξη, οι ενώσεις κινδυνεύουν να "τιναχτούν στον αέρα"! Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα που το προϊόν παραμένει απούλητο οι Ενώσεις χάνουν, από τόκους, πάνω από 8 δραχμές κατά κιλό.

Οι διοικήσεις των Ενώσεων αντιμετωπίζουν, τώρα, στην πράξη, τα καταστροφικά αποτελέσματα της εφαρμογής του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι. Το καθεστώς αυτό οδηγεί στη χρεοκοπία των Ενώσεων και σε παραπέρα μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Οι υποσχέσεις των υπουργών Γεωργίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μωραϊτη και Θ. Στάθη,ότι, τάχα, δε θα πληγούν από την εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ ούτε οι Ενώσεις, ούτε οι παραγωγοί - μάλιστα για τους τελευταίους υπόσχονταν ότι θα πάρουν και αυξήσεις μέχρι 20 δραχμές το κιλό σε σχέση με πέρσι αλλά τώρα πουλάνε μέχρι και 50 δραχμές φθηνότερα... - αποδείχνονται ασύστολα ψεύδη.

Ευθύνες μεγάλες, βεβαίως, έχουν και οι ίδιες οι διοικήσεις των Ενώσεων Συνεταιρισμών που δέχτηκαν να συμμορφωθούν με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Πολλοί πρόεδροι Ενώσεων, προσκείμενοι είτε στο κυβερνών, αλλά και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δέχτηκαν να "βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά" - όπως τους ζήτησε ο Θ. Στάθης. Επαιξανρόλο αποπροσανατολιστικό των βαμβακοπαραγωγών και για την εκτόνωση της αγανάκτησής τους, ενώ αρκετοί απ' αυτούς πρωταγωνίστησαν στην υπονόμευση των τελευταίων κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου.

Τα "ρίχνουν" στους παραγωγούς

Η άσχημη εξέλιξη της κατάστασης στην αγορά του βαμβακιού έχει προκαλέσει πανικό στις διοικήσεις των Ενώσεων Συνεταιρισμών, ιδιαίτερα εκείνων που λειτούργησαν σαν "κυβερνητικά παραρτήματα"... Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της Ενωσης Τρικάλων - η οποία υπολογίζεται ότι θα "μπει μέσα" πάνω από 300 εκατομμύρια δραχμές φέτος από την εμπορία βαμβακιού - αντιδρώντας σπασμωδικά και προσπαθώντας να φορτώσει τις ζημιές στους παραγωγούς, αποφάσισε - κατά πλειοψηφία - να μειώσει την τιμή του βαμβακιού που αγοράζει κατά 8 δραχμές το κιλό και ν' αγοράζει τώρα 268, από τις 276 δραχμές που είχε ανακοινώσει και αγόρασε μέχρι τώρα.

Με την απόφαση αυτή διαφώνησε ο σύμβουλος Σπ. Τσιοτινός,που είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", ο οποίος τόνισε πως ο ίδιος και το συνεπές ταξικό αγροτικό κίνημα είχαν προειδοποιήσει για όσα τώρα συμβαίνουν και πως θα έπρεπε η Ενωση να μην δεχτεί να εφαρμόσει όσα προέτρεπε τότε ο υπουργός Γεωργίας, ενώ η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στα χειρότερα που αποφασίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπογράμμισε ακόμα ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική οι Ενώσεις Συνεταιρισμών θα διαλυθούν. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο Σπ. Τσιοτινός, η κυβέρνηση που συμφώνησε στα καταστροφικά μέτρα για το βαμβάκι και, στη συνέχεια, προσπάθησε να μεταθέσει στις Ενώσεις το κόστος, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, να πληρώσει η ίδια το κόστος της καταστροφικής πολιτικής, στηρίζοντας τις Ενώσεις και το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

Επιτροπή συνδικαλιστών από τις δυο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού και την Ενωση Συνεταιρισμών επισκέφτηκε τον Νομάρχη Τρικάλων Στ. Πατραμάνη και διαμαρτυρήθηκε για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί τους αγρότες στην απόγνωση. Επίσης σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη" καθόρισε πρόγραμμα περιφερειακών συσκέψεων στα κεφαλοχώρια του νομού για να ενημερώσει τους αγρότες και να προετοιμάσει δυναμικές κινητοποιήσεις. Αποφάσισε ακόμα να δραστηριοποιηθούν όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι στα χωριά, να ληφθούν μέτρα για τη μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος και να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας στις 22 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ